Извършва се през целия невегетационен период

Зимната резитба, която се прави при всяко овощно дръвче и всяка година, се извършва в доста продължителен период от време. Буквално може да започне през есента след листопада на дърветата и да продължи до пролетта преди набъбване на пъпките.

Все пак специалистите препоръчват тя да започне след преминаването на големите зимни студове. При нашите условия това обикновено е февруари - началото на март. Въпреки това овощарите от по-топлите райони на страната, както и тези, които имат по-голяма овощна градина, започват резитбата много по-рано.

Все пак трябва да се има едно наум, тъй като при направата на по-големи рани, а след това има застудяване, тези рани зарастват доста по-трудно. При по-продължително застудяване дори може да се стигне до поражения по дървесината.

Започва се от студоустойчивите

Младите фиданки са последни

Независимо от условията по време на резитбата има някои правила, с които е добре да се съобразите. Според вида и възрастта на дърветата се прави преценката.

Резитбата може да започне от най-възрастните дървета. Първо ябълка, круша, после слива.

При прасковата е препоръчително да се направи възможно най-късно. Дори може да се изчака до набъбването на пъпките и появата на първите цветове. Това се прави, в рискови зими, когато е имало доста ниски температури, а в този период повредите вече личат.

Когато не е имало критични застудявания, прасковите се режат в оптималния срок и за останалите овощни.

Младите дръвчета на всички овощни видове се режат след преминаване на големите студове.

Новозасадените фиданки се режат малко преди набъбване на пъпките. 

ВНИМАНИЕ!

При всички положения обаче, ако резитбата се прави преди преминаване на големите студовете, се запазват повече плодни клончета, които след преминаване на опасността, се прореждат.

Различна е според отстранените части

Прореждане и съкращаване са най-срещани

Най-често зимната резитба включва операциите прореждане и съкращаване.

При прореждането се отстраняват цели клони, клонки и клончета. С него се цели просветляването на короната.

Със съкращаването се премахва известна дължина от връхните им части. То води до по-силен растеж в близост до направените отрези.

В периода на формиране на короната, когато дръвчето е по-младо, чрез съкращаването на продължителите на водача и скелетните клони, се предизвиква разклоняване.

През периода на пълно плододаване чрез прореждането и съкращаването, се регулира натоварването на дърветата с плодове.

Лятната също е важна

Лятната резитба е позната като резитба на зелено. Тя не се прави ежегодни и не при всички овощни видове.

Най-често при нея се премахват силни леторасли, които сгъстяват клоните. Това води до просветляване на короната и до по-добро огряване, съответно узряване на плодовете и клоните.

Има няколко типа

Има няколко типа лятна резитба: филизене, прищипване, наклоняване.

Филизене

Отстраняват се ненужни млади клонки, които не са необходими за формиране на короната.

Обикновено се прави на млади фиданки. Операцията се извършва докато филизите са с дължина 8-10 см. При прасковата може и да са по-дълги - около 15 см.

Прищипване

Прекъсват се върховете на нарастващите леторасли. Така се ограничава тяхното удължаване и води до разклоняването им.

Наклоняване

Това е операция, която може да се извърши както зимата, така и лятото. При нея се накланят отделни клони, като по този начин се отслабва растежът им.

Накланянето се използва и при формиране на дръвчета като палмети.