Приятелства между растенията

16 януари 2019
Цветя
39510
1 2 3 4 5 6
 

Планирайте ги отрано

Планирането в градината е особено важно. И не става въпрос само за цветната градина. Ето един много показателен и всеизвестен пример - в лозовите масиви се засаждат розови храсти, защото розите се нападат от сходни болести, които нападат и лозите. Розите, обаче са много по-чувствителни към патогените и играят ролята на индикатори. Тоест, те "свирят тревога", а ние вземаме мерки. Освен това сокодвижението при розите започва по-рано напролет. Това отново е от полза за градинарите, а в конкретния случай - за лозарите.

А знаете ли, че растенията също са способни да създават приятелства?

Емблематичен пример за приятелство между растения е това между трите сестри - тиквата, увивният фасул и царевицата. Царевицата играе ролята на опора за фасула. Фасулът от своя страна набавя азот в почвата за другарчетата. А тиквата със своите големи листа потиска развитието на плевели - с други думи пречи на конкуренцията. Освен това големите листа създават своеобразен микроклимат на повърхността на почвата. И... всички са щастливи.

Можете да замените царевицата със слънчоглед или домат, фасулът с друга бобова култура, а тиквата с краставици. Резултатът ще бъде същият - успешен.

Хем цветно, хем вкусно

Алелопатията идва на мода

Сработването (или не) между растенията се нарича алелопатия. Думата идва от гръцки, където allelo означава "един на друг", а patho - страдание, болест или силна чувствителност. Алелопатията е биологичен феномен, които все още не е много добре изучен и често бива отхвърлен от учените. Въпреки това добива все повече популярност в природосъобразните методи на земеделие. В различните растителни съобщества алелопатията може да бъде положителна или отрицателна. Тоест, едно растение да помага на друго, или напротив - да му пречи да се развива нормално.

Цветята изпълняват една от главните роли в приятелските отношения при растенията. Ако се замислите, ще откриете поне един пример за топли чувства между тях и във вашата градина. Често другаруването на растенията се предава от поколение на поколение и се затвърждава трайно в любителските градини.

Полезни връзки с цветя

В двойките, които ще изброим, обръщаме повече внимание на цветята. А ползите от тях са не само за окото, но и за по- вкусна храна.

Зеле и клеоме

Клеомето ще пази сянка на зелето. Цветето се отглежда лесно. Няма претенции към почвата и влагата в нея, но се отплаща на поливки. Обожава слънцето. Достига височина над метър, с което напълно оправдава приятелството си с зелето.

Пакетче със семена струва около 1,50 лв. Засяването им може да е директно в градината или първо да се направи разсад.

Цветовете на клеомето са нестандартни и интересни. Освен красотата си, растението е издръжливо и невзискателно. Дава доста семена и има склонност към самозасяване, но не се превръща в натрапник. Клеомето привлича и много пчели и други опрашители, с което е от полза и за други култури.

Тагетес и пъпеш

Тук тагетесът изпълнява ролята на репелент. С аромата си тагетесът пропъжда летящи и пълзящи неприятели не само от пъпешите, но и от много други културни растения.

Пакетче със семенца струва около лев. Млад разсад в разгара на сезона може да се намери между 0,60 и 1,50 лв.

Тагетесът буквално грее в градината с разнообразни топли тонове и се отглежда много лесно. Ако засявате семена, то можете да го направите към средата на март в домашни условия. Младите растения изнесете и засадете на постоянно място, когато опасността от мраз премине. Семеначета от тагетес можете да отгледате и в лехата, в която засявате семена за зеленчуци. Там той също ще ви е от полза.

Роза и чесън

В този случай чесънът е полезен за розата. Специфичният аромат на чесъна маскира присъствието на красивия храст за много насекомни неприятели, като в това число влизат и охлювите. Репелентните свойства на чесъна могат да се приложат по много и разнообразни методи, но комбинацията е много интересна, затова я споделяме. На всички ни е ясно как се отглеждат и двете растения, затова няма да навлизаме в подробности. Ако някой има някакви наблюдения върху това или друго приятелство между растенията, нека сподели впечатления и опит с нас.

Картофи и лобулария

Цветовете на лобуларията държат на далеч бръмбарите, които обичат картофи. Старото име на лобуларията е алисум, с което е и по-известна. Цветето представлява малка стелеща се туфичка.

Цъфти обилно през лятото, а ароматът на цветовете е меден и приятен. Пакетче семена с миксирани цветове (бяло, лилаво, розово и нюансите им) е около лев. Разсадът е със същата цена за брой.

Семената се засяват през март, поникват за около седмица, а през май растенията могат да се разсадят на открито. Алисумът обича слънчеви изложения. На сянка се издължават стъбълцата, но упорито продължава да цъфти. Цветето предпочита структурни почви, точно както картофите. Отплаща се на допълнителни грижи.

Препоръчва се след първата вълна от обилен цъфтеж да се подреже, за да се стимулира втора. Лобуларията е подходяща за отглеждане и в сандъчета на терасата или висящи кошници.

Цветно зеле и циния

Цинията привлича калинките с нектара си. От своя страна калинките са враг №1 на листните въшки. Засадете циния близо до цветното зеле и калинките, привлечени от цветето, ще пазят зеленчука от нашествие на листни въшки. "Червените дами с рокли на точки" ще отърват и другите ви растения от досадните смучещи гадини. Със семена от циния можете да се сдобиете срещу 1,50-2,00 лв.

Разнообразието от сортове вече е голямо, а особено впечатляващи са представителите от минигрупата "Цинита". Разсад се прави лесно, дори в лехата със зеленчуците. Грижите за цинията са минимални. Тя е сравнително сухоустойчива, обича слънчевите лъчи и се отплаща на редовно почистване на прецъфтелите цветове. Цветовете на високите форми издържат дълго във ваза с вода, а стават и за сушене, защото не губят баграта си.

Примери за подобни полезни отношения между растенията има много. Изпробвайте алелопатията. Плодовете и зеленчуците ще бъдат по-вкусни, ако са обградени с цветове. Все пак тайната на успешните градинари е в разнообразието.

Още от Цветя
0

На Цветница окичваме на входната врата венче от върбова клонка. Традицията повелява, че осветеното клонче предпазва дома от болести и зло. Вярва се, че тя внася здраве,

0

Здравейте! Имам магнолия от 2 години. Отглеждам я в саксия на слънчев балкон. Подхранвам я с тор за цъфтящи и много се старая да е доволна, но тя не иска да разцъфти, откакто е при мен.

0

Здравейте! Наскоро се сдобих с къща в почти изоставено българско село. Ще отглеждам чиста храна, а искам да си направя и малък пчелин. Колебая се какви растения да засадя около кошерите,

0

Семейство бобови отново ни изумява В него е поместено малкото подсемейство Мимози, а едно растение от представителите му е особено интересно. Тя е нежна и срамежлива.

0

За трета поредна година ще се проведе любителски курс по билкарство от 11 май до 6 юни 2019 г. в София. Времето на провеждане е съобразено с периода на активния цъфтеж на лечебните растения – през

Последни новини
0

Първата причина - ще изразходвате големи количества мед за отглеждането им. Защото един търтей изяжда храна колкото за три пчели. Освен това при отглеждането на търтеи се ангажира значителна част от

0

Орехът може да се отглежда навсякъде у нас. Ореховите дървета достигат на височина до 15-20 м и дебелина на ствола до 150 см. Какво трябва да знаете: Плодните пъпки са прости (цветни,

0

Пчелите, които живеят на покрива на Нотр Дам, са живи и жужат, след като оцеляха в опустошителния огън, който избухна в катедралата миналия понеделник.

0

Да има специален зам - министър на земеделието, който да отговаря за секторите зеленчуци плодове и биологично производство. Както и да се направи преструктуриране на дирекцията в МЗХГ,

0

European Organic Congress 2019 ще се състои за 13-и пореден път, като този път ще е в румънската столица от 20 до 22 юни.  Темата на тазгодишното издание е Как се подобрява биологичното земеделие

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

У нас я наричат млечка и често я смятат за бурен Еуфорбията играе най-добрата поддържаща роля във всяка градинска композиция. Подхожда си с почти всички цветя и е основа за всяка добра композиция. Определено е пренебрегвана в нашите градини. Някои я смятат за бурен, а определението за бурен е ясно - растение, което не си е на мястото,

- Отърва най-тежката присъда заради самопризнанията и съкратеното съдебно следствие - Много съжалявам, искам да върна времето назад, но не мога, бяха последните му думи - След смъртта на майка си малката София станала недоверчива към непознати, имала изблици на агресия и посещавала психолог 30 години затвор получи убиецът на журналистката

За пореден сексскандал в английския футбол разкри таблоидът “Сън”. Играчи от Висшата лига и Чемпиъншип (II ниво на футбола на Острова) унижават жени, за да трупат точки по специална схема и да се съревновават в създадена за целта група в WhatsApp. Например в перверзната игра 200 т. се заработват, ако удариш или наплюеш нищо неподозиращата си