По изверженията на пчелите при очистителния полет също може да се съди за състоянието на семейството, напомнят на начинещите пчелари от pchelin.wordpress.com. Ако има едри тъмно-кафяви до черни диарични петна около кошера и особено по стените му, семейството не е в добро състояние.

Зимното облитане на пчелите има и важно санитарно-профилактично значение понеже част от изтощените и заболели пчели, след като излязат от кошера, не се връщат и по този начин се намалява заразата. Обикновено в края на януари и февруари майките в някой семейства започват да снасят яйца. Сега пчелите са принудени да поддържат в центъра на кълбото температуратура до 35 градуса.

Ето защо затоплянето на гнездото има много голямо значение. Пчелните семейства не трябва да се безпокоят, като се отварят кошери от любопитство, дори и времето да е топло. Пчелите на семействата, чиито майки са започнали да снасят яйца, започват да излизат при невисока температура (9-10 градуса) и донасят прашец от ранните пролетни растения и вода. Пчелите от нередовните семейства също излизат, но са блуждаещи и не носят нищо.С появяването на пилото, пчелите се активизират.