Ако времето позволява, започнете с резитбата на овошките

Драгомир Атанасов агрометеоролог

През първото десетдневие от януари агрометеорологичните условия се определяха от ниски температури и снеговалежи. Най-ниска минимална температура бе измерена в Кнежа (-20.4 градуса). Тези отрицателни стойности на температурите и при липса на достатъчно висока снежна покривка, е възможно да причинят повреди от измръзване при посевите, намиращи се в ранен етап на фенологично развитие.

В началото на следващия седемдневен период се очаква сравнително студено време, но критични минимални температури за посевите със зимни житни култури и рапица не се прогнозират.

Есенните култури встъпиха в зимния период в различни фенологични фази - фаза поникване (Кнежа, Бъзовец, Кюстендил), начална фаза на листообразуване (Николаево, Търговище, Главиница, Сливен).

Във фаза братене, която гарантира успешното презимуване на пшеницата и ечемика, встъпиха малка част от посевите (Новачене, Павликени).

При рапицата също немалка част от посевите не достигнаха фаза розетка, която осигурява качественото и пълноценно презимуване на растенията. В по-голямата си част площите с рапица са във фаза листообразуване (3-5 лист).

През втората половина от периода се очакват относително по-високи температури. През дните с положителни дневни температури и без валежи условията ще са подходящи за извършване на резитби в овощните насаждения.

Периодът съвпада със сроковете за засяване на семена за разсадопроизводство на домати и пипер за ранно зеленчукопроизводство. В оранжериите могат да се засяват салатните репички.

През периода условията ще продължат да бъдат неподходящи за провеждане на почвообработки (дълбока оран, дискуване).