За обвързаните плащания за животни, плодове и зеленчуци, и за директни плащания

Това стана ясно след като заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева се срещна с представители на браншовите организации от животновъдния сектор, както и от сектор плодове и зеленчуци.

По време на срещата бяха обсъдени измененията в наредба 3 за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, които отразяват изпратена вече до Европейската комисия нотификация и във връзка с ревизирани схеми, които уреждат обвързаното подпомагане за животни и за плодове и зеленчуци.

Основните промени са насочени към схемите за обвързано подпомагане

за животни

В тях ще се прецизират условията за доказване на реализация на мляко или животни, включително и от животните от автохтонни и застрашени от изчезване породи.

В сектор плодове и зеленчуци измененията ще засягат четири схеми за подпомагане на зеленчуци полско производство и

актуализиране на добивите от някои плодове и зеленчуци

Ще има изменения в наредба 5 за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания.

Новото е, че ще се уведомяват бенефициентите по електронен път за подадените от тях заявления за подпомагане на посочен адрес на електронна поща, посочва зам.-министърът. Измененията включват още

облекчаване на процедурата за установяване на застъпванията

Очаква се проектите за изменение и допълнение към наредбите да бъдат публикувани за обществено обсъждане на портала за обществени консултации за 30–дневен срок.