Както и на пазара на обикновения лук, за биолукът в Европа се наблюдава необичаен сезон.

Всички участници на пазара изпитват недостиг на този продукт. Според Робин ван Стелтен, представител на холандската търговска компания OTC Organics, сега все повече неизвестни търговци искат доставки на лук по-рано - през март и април.

Но тази година просто няма достатъчно лук, особено лук с големи размери. Добивът на органичен лук, както и на обикновен лук, варира значително, в зависимост от района на отглеждане. В някои стопанства той достига само 10 т / ха, но реколтата от органичен лук е на ниво от 60-65 т / ха.

От самото начало на сезона има голямо търсене от Германия, докато търсенето в Англия и Ирландия е все още умерено.

Търсенето се увеличава във Франция и в скандинавските страни, тъй като запасите от собствено производство се изчерпват.

В средата на декември цената на едро за жълт органичен лук беше 0.80 евро / кг, цената на червения лук беше още по-висока за известно време, но след това спадна до същото ниво.

Фирма "OTC Organics" продава лук на постоянни партньори-производители. Тази година реколтата е била по-ниска от обичайната, но все пак такова дългосрочно сътрудничество е по-надеждно и за двете страни - продавачи и купувачи.

Миналата година много конвенционални производители преминаха към производство на органичен лук, но според Робин ван Столтен площта на органичния жълт лук вече е достигнала своя максимум. Тази година тя остава стабилна и дори се свива под тази на червения лук.

В допълнение към местното производство на органичен лук, OTC Organics внася биологичен лук от други страни през пролетта.

В началото на март ще започне сезонът на събиране на лука в Египет, като се очаква този сезон да има добра реколта от органичен лук от жълти и червени сортове.

Органичните производители са сертифицирани от GlobalGAP, Bio, Smeta и Grasp. Те отделиха много време и усилия за това, но се надяват, че те ще им се изплатят през пролетта. Според Робин настоящият сезон изобщо не е лесен, но всякакъв дефицит е по-добър от отчаяните опити да се отърват от свръхзапаси на препълнен пазар.

Източник: east-fruit.com