Царевицата, като една от най-доходоносните култури у нас, безспорно изисква добра преценка от страна на фермерите относно избора на хибрид. А той със сигурност е доста труден, предвид голямото разнообразие, което семенарските фирми предлагат.

През последните години безспорен пазарен лидер е Пионер, вече Corteva Agriscience.

Основната култура за нас е царевицата, която по данни заема и най-големи площи в света коментира Иван Дражев, продуктов мениджър. Порфолиото ни е изключително разнообразно, предлагаме хибриди от всички групи на раннозрелост, с което да покрием изискванията на производителите.

Безспорно 2018 г. беше година на царевицата. Времето беше изключително подходящо за развитието на културата, имаше много валежи, които се отразиха отлично на наливането на зърното, а съответно това повлия за получаването на високи добиви.

Според икономистите, това е най-рентабилната култура в съотношение: разходи - приходи и чистата печалба, и не случайно е наричана царицата на полето.

Предвид променливите климатични условия и колебанията какви хибриди да се изберат за новия сезон, специалистите препоръчват, да се заложи на такива със стабилно представяне при всякакви условия.

Кортева предлага именно такива хибриди, които дават максимални добиви във влажни години, но и добри резултати при по-сухи условия. Продуктовото разнообразие е огромно, има хибриди от всяка една ФАО група - както в най-ранните 200, така и в най-силните 300-400, които се отглеждат най-масово у нас, около 92-94%, а също така и 500-600, където хибридите са много високодобивни, подходящи за зърно, силаж и биогаз.

Още за акцентите в порфолиото на фирмата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 14 януари.