Те не са признак на чистокръвност

Ако сте решили да си вземете кученце хъски, трябва да обърнете внимание на следните критерии:

на окраската на козината и на цвета на очите;

на пола му;

на теглото му.

Тези критерии безспорно са важни, но трябва да знаете, че окраската на чистокръвните кученца хъски е нестабилна - тя непременно ще се промени след известно време.

Сините очи на сибирското хъски не са признак на чистокръвност. Животните от породата може да имат и кафяви, кехлибарени, хетероцветни или пък с различни цветове в самото око.

А теглото говори за изключително добър апетит и за мързела на малкото животно. Все пак 2-месечното хъски не трябва да тежи по 5,5 кг.

Освен това поведението на женските и на мъжките кучета е различно, но не толкова, че да е явно.

Момиченцата хъски са по-хитри и палави момченцата са по-свободолюбиви, вечно копаят и се опитват да избягат. Но е възможно мъжките палета на бъдат по-сговорчиви и нежни от момиченцата, те се разбират по-добре с деца. Трябва да знаете, че за деца с ограничени възможности хъскито е най-доброто "лекарство" както да душата, така и за тялото. Ако избирате изложбено кученце

непременно трябва да погледнете поотрасналите, тъй като при тях екстериорът и окраската са по-добре изразени, за него е по-полезно, че е расло сред братята и сестрите си.

Придобитото 1-месечно кученце пък се привързва повече към стопанина си и към останалите членове на семейството.

Специалистите съветват кученцето да се вземе само от развъдчик, специализирал се именно в отглеждането на сибирско хъски. Това е гаранция, че ще получите не само породист, но и здрав домашен любимец.

2-месечното хъски може да се похвали с:

равни зъби и ножицовидна захапка;

дебели уши с триъгълна форма, изправени;

опашката е добре окосмена, по форма е като лисичата, поставена точно под нивото на гръбната линия и обикновено се носи над гърба в елегантна сърповидна извивка, когато вниманието на кучето е заангажирано;

гръб: прав и силен, средно дълъг, нито къс, нито провиснал от прекомерна дължина;

жив темперамент, любопитство и енергичност.

Препоръките на развъдчика са много важни, но най-добре е да вземете онова кученце, което най-много ви е харесало - нали с него ще споделяте живота си следващите 12, а ако ви провърви, и 15 години. 

Сибирското хъски може да има очи с различен цвят
Сибирското хъски може да има очи с различен цвят
Много търсени са белите хъски със сини очи, които са рядкост
Много търсени са белите хъски със сини очи, които са рядкост