Резитбата е една от най-важните грижи, които овощарите полагат за дръвчетата, които са засадили в градината. Чрез нея се влияе върху растежа, съответно се оформя короната на дръвчето, но се задава и плододаването му през следващия сезон.

Резитбата е една от най-трудните дейност за овощарите. Тя се усвоява в продължение на години с много знания и практически умения. Все пак препоръката на опитните овощари е по-добре да се реже с грешки, отколкото да не се реже въобще.

Честа грешка, която се допуска е например младите дръвчета да се режат по-силно. Така обаче образуването на плодове се отлага. Обратно - дървета, които вече плододават се режат по-слабо.

Кои са основните цели

Правилен растеж на различните части на дръвчето, което води до формиране на съответната корона.

Клонките да са добре разположени в пространството, така че дръвчето да се огрява добре. В короната да има достатъчно въздух, за да се извършват удобно всички дейности - рз-пръскания, беритба на плодове и т.н.

Подмладяване на плододаващата дървесина, която е задължителна операция за по-старите дървета.

БЕЗ РЕЗИТБА

Овощните дръвчета, оставени без резитба, встъпват по-рано в плододаване. След няколко години обаче започват да растат по-бавно, клоните се сгъстяват, а плодовете стават по-малки и с променен външен вид и вкусови качества.

Короните на дърветата стават по-обемни, тъй като клоните израстват по-дълги. Постепенно плододаването се изнася по периферията на короната.

При някои видове като ябълка и круша се наблюдава т. нар. алтернативно плододаване, т.е. дръвчетата не дават плодове всяка година.

Короната се формира няколко години

Зависи от вида и подложката

През първите няколко години резитбата е съсредоточена в това да се формира короната, която е подходяща за дадения овощен вид. При някои видове има различни формировки, които се определят според сорта, подложката, технологията на отглеждане и т.н.

При повечето формировки се избира водач, скелетни клони и скелетни разклонения. Това става постепенно с нарастването на дръвчето, а през всяка следваща се реже така, че да се избере продължител на водача, на скелетните клони и скелетните разклонения, които вече са от различен, по-висок порядък.

При някои от формировките се прилага съвсем слаба резитба, за да се изгради скелета на короната. Такива са дръвчетата, присадени на слаби подложки, а също така и тези, които са подходящи за създаване на по-гъсти и интензивни професионални насаждения. В любителските градини това са колонните дръвчета, при които резитбата е доста ограничена.

Просветляването е ежегодна грижа

Така дръвчето се огрява по-добре

С напредването на възрастта на дърветата, задължително се прави резитба за просветляване на короната. По този начин се осигурява добро огряване на всички растителни части.

Това води до по-добра фотосинтезираща дейност на листата, а също и за нормално нарастване и узряване от една страна на плодовете, а от друга - на клонките, което е гаранция за успешно презимуване.

Практиката показва, че в добре поддържаните корони, нападенията от болести и неприятели са по-ограничени. А при нужда растителната защита се извежда много по-лесно и е по-ефективна

Подмладяване на по-стари дървета

Залагат се повече плодни пъпки

С възрастта плододаването на дръвчето намалява. Именно с помощна на резитбата, чрез която се ограничава обрастващата и полускелетната дървесина, се създават условия за удължаване на новите прирасти и образуването на по-едри листа, които осигуряват на плодовете по-добро изхранване. Това че има повече хранителни вещества води до залагане на повече плодни плодни пъпки за следващата година.

При стари дървета е препоръчително да се прави т. нар. подмладяваща резитба. При нея се скелетните части на короната се съкращават доста по-силно. Прорежда се и се съкращава обрастващата дървесина, за да се засили растежът и да се осигури нова плододаваща дървесина.