Вече са избрани членовете му, които заедно с експерти от МЗХГ ще търсят решения на проблемите в сектора.

През миналата година протести не липсваха. С такъв я изпратиха и пчеларите. В отговор на техните искания беше създаден Консултативен съвет за решаване на проблемите в сектор „Пчеларство“, информира savetivzemedelieto.bg. Предвидено е членовете му да заседават заедно с експерти на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). За радост на пчеларите съставът му вече е избран.

През изминалите почивни дни бяха проведени срещи в шестте региона на страната, които излъчиха своите представители. Те са:

от Северозападен регион – доц. Юлиян Станчев от Плевен;

от Северен централен – Иван Кънев от Русе;

от Североизточен регион – Добрин Добрев от Добрич;

от Югоизточен регион – Станислав Рашев от Стара Загора;

от Южен централен регион – Иван Петков Семерджиев от Пловдив. Той е и бивш кмет на с. Граф Игнатиево;

от Югозападен регион – Михаил Михайлов от София.

С новата година пчеларите се надяват да се намерят решения на проблемите в сектора, защото сега те имат възможността да ги изкажат и да бъдат чути. Преди създаването на Консултативния съвет по пчеларство, организациите участваха в този по животновъдство. Така много от проблемите в сектора оставаха на заден план и без задоволително решение.

За съжаление, с времето, трудностите пред пчеларите не намаляха. Тепърва предстои да се работи усилено за по-доброто развитие на сектора. Необходимо е да се решат проблемите, свързани с повишената смъртност на пчелите, причинена от нерегламентираната употреба на препарати. Ниските изкупни цени на пчелните продукти и меда също са бич за пчеларите у нас. Нелоялна чуждестранна конкуренция в бранша също не липсва.