Най-добре се оцветява ракията, когато се налее в дъбова или черничева бъчва, казват специалистите.

Черничевата обикновено оцветява най-бързо. Тогава процесът е съчетан и със стареенето, при което тя става по-мека и приятна на вкус и при по-продължително отлежаване придобива мек приятен вкус и аромат от дървесината.

В стара бъчва, използвана многократно оцветяването става след 1 до 2 месеца, но може и за повече - това зависи от температурата и степента на изтощаване на бъчвата.

- Ако бъчвата е нова оцветяването става за 1 до 2 седмици и трябва да се следи да не стане много тъмна - такава ракия е все още остра на вкус.

- Ако бъчвата е стара, там ракията по-добре отлежава и омеква.

Освен в бъчва оцветяването може да стане и в стъклен съд

Там се добавя дъбова или черничева дървесина. В този случай ракията остава малко по-остра на вкус, защото процесът на стареене, който става в бъчвата не може да протече в стъкло.

Друг начин на оцветяване е с карамел

Чрез добавянето му става оцветяване и подслаждане на ракията и тя става също по-мека на вкус.

Рецептата:

Поставя се захар и се загрява до температура 150 - 180 градуса. Захарта бързо се стопява при непрекъснато разбъркване и започва да кипи, като придобива тъмнокафяв цвят.

Карамелът е готов, когато на пипане престане да бъде лепкав. След като се установи, че той е готов, се налива малко студена вода 55 до 60% от количеството на вложената захар, това е т.н. гасене на карамел

Той изведнъж се втвърдява и тогава бъркането спира. Нагряването продължава до кипене - тогава карамелът се разтваря във водата.

Изпарява се не повече от 50% от водата, когато нагряването трябва да спре. Готовият карамел има плътност 1,3 и съдържа 30 до 40% некарамелизирана захар и 20 до 30% вода. Така може да се съхранява неограничено време, ако се разреди в съотношение 1 част карамел с 4 части ракия.