Основните проблеми при лечението на домашното вино се състоят в превенцията. Това на преден план означава да не се позволява от стопанина то да губи вкус, цвят и мирис, т.е. трябва да се съхранява правилно и да се предпазва от заболяванията.

Основните причини за развалянето на напитката са бактериите и микроорганизмите. Трябва да се отбележи, че десертните вина страдат малко по-малко.

А болестите като че ли се наблюдават по-често в сухите и полусухите домашни вина.

Домакинът може да срещне няколко основни вида дефекти и заболявания.

Крепкостта на питието най-често се нарушава, когато кислородът навлезе. Затова действайте навреме, като разлеете готовата напитка в бутилки, аа не я държите в полупразен съд.

Заболяванията се причиняват от аеробни бактерии - свързани с приемането на кислород в напитката и активността на микроорганизмите. Така се предизвикват цветясване и вкисване.

Анаеробните причинители атакуват без въздух и са причинени от млечнокисели бактерии.

Цветясването или цветната плесен се проявява във вид на плътен филм, който плава по повърхността на виното. Причината за заболяването е гъбичката Candida. В процеса на жизнената активност на паразита, филмът непрекъснато се уплътнява, което води до намаляване на съдържанието на алкохол в напитката и увеличаване на количеството летливи естери и вредни киселини.

Признаците на цветясването са мухлясал блясък, значително замъгляване на цвета и мухълен мирис на напитката.

В началото филмът се отстранява внимателно и виното се излива в чист съд. Подобрява се чрез сулфитиране и филтриране. В по-късет етап не се лекува.

Оцетното вкисване най-често се развива при по-висока температура на съхранение. Може да се разпознае най-лесно с леката миризма на оцет.

След това чак течността се покрива с полупрозрачен бял филм (понякога той е оцветен в сиво-синьо). След дни тази пелена се премества надолу и попада в тънка бяла утайка, наричана от някои "оцетна гнездо".

Обработката на виното от оцетното вкисване се прави под формата на отстраняване на филма и пастьоризация.

Тук ще публикуваме за вас една рецепта от съседна държава за оправянето му: плътно затворените бутилки се увиват в парцали и се поставят в тенджера върху дървена поставка.

Излива се вода и след загряване при средна температура до 60 градуса C се вари в продължение на 10 минути. Пълно възстановяване на развалено по този начин вино не може да се постигне обаче. Това е защото образуваните колонии от млечнокисели бактерии, които придават направо миризмата на кисело зеле, са почти непобедими.

По традиционния начин у нас може да се опита да се подобри качеството на напитката първо чрез сулфатиране, след това пастьоризиране и филтриране.

Но когато виното стане мътно и промени цвета си, това означава, че то е развалено от процеса на пропионова ферментация. Тя се причинява от бактерии, които могат да разрушат винената киселина до оцетна и пропионова. Белите болни вина придобиват синкав цвят или червено-жълто-кафяво оцветяване. Когато е рано, има някакъв изход чрез пастьоризация и избистряне.

Цветясването или микодермата се проявява с плътен филм, който плава по повърхността на виното
Цветясването или микодермата се проявява с плътен филм, който плава по повърхността на виното