Лекувайте виното навреме

10 януари 2019
В лозята
0
12969
Няма снимка
Трудна е борбата с бактерии, които могат да "разцепят" винената киселина до оцетна и пропионова
1 2
 

Основните проблеми при лечението на домашното вино се състоят в превенцията. Това на преден план означава да не се позволява от стопанина то да губи вкус, цвят и мирис, т.е. трябва да се съхранява правилно и да се предпазва от заболяванията.

Основните причини за развалянето на напитката са бактериите и микроорганизмите. Трябва да се отбележи, че десертните вина страдат малко по-малко.

А болестите като че ли се наблюдават по-често в сухите и полусухите домашни вина.

Домакинът може да срещне няколко основни вида дефекти и заболявания.

Крепкостта на питието най-често се нарушава, когато кислородът навлезе. Затова действайте навреме, като разлеете готовата напитка в бутилки, аа не я държите в полупразен съд.

Заболяванията се причиняват от аеробни бактерии - свързани с приемането на кислород в напитката и активността на микроорганизмите. Така се предизвикват цветясване и вкисване.

Анаеробните причинители атакуват без въздух и са причинени от млечнокисели бактерии.

Цветясването или цветната плесен се проявява във вид на плътен филм, който плава по повърхността на виното. Причината за заболяването е гъбичката Candida. В процеса на жизнената активност на паразита, филмът непрекъснато се уплътнява, което води до намаляване на съдържанието на алкохол в напитката и увеличаване на количеството летливи естери и вредни киселини.

Признаците на цветясването са мухлясал блясък, значително замъгляване на цвета и мухълен мирис на напитката.

В началото филмът се отстранява внимателно и виното се излива в чист съд. Подобрява се чрез сулфитиране и филтриране. В по-късет етап не се лекува.

Оцетното вкисване най-често се развива при по-висока температура на съхранение. Може да се разпознае най-лесно с леката миризма на оцет.

След това чак течността се покрива с полупрозрачен бял филм (понякога той е оцветен в сиво-синьо). След дни тази пелена се премества надолу и попада в тънка бяла утайка, наричана от някои "оцетна гнездо".

Обработката на виното от оцетното вкисване се прави под формата на отстраняване на филма и пастьоризация.

Тук ще публикуваме за вас една рецепта от съседна държава за оправянето му: плътно затворените бутилки се увиват в парцали и се поставят в тенджера върху дървена поставка.

Излива се вода и след загряване при средна температура до 60 градуса C се вари в продължение на 10 минути. Пълно възстановяване на развалено по този начин вино не може да се постигне обаче. Това е защото образуваните колонии от млечнокисели бактерии, които придават направо миризмата на кисело зеле, са почти непобедими.

По традиционния начин у нас може да се опита да се подобри качеството на напитката първо чрез сулфатиране, след това пастьоризиране и филтриране.

Но когато виното стане мътно и промени цвета си, това означава, че то е развалено от процеса на пропионова ферментация. Тя се причинява от бактерии, които могат да разрушат винената киселина до оцетна и пропионова. Белите болни вина придобиват синкав цвят или червено-жълто-кафяво оцветяване. Когато е рано, има някакъв изход чрез пастьоризация и избистряне.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
6939
0

При минус 24 градуса се повреждат и тъканите на едногодишните пръчки. Това лесно може да се провери още по външния им вид. Променя се цветът им и стават от тъмнокафяви направо до черни.

19998
0

Кои са най-устойчивите на студ сортове Стопаните трябва да знаят, че пъпките на по-тънките, но по-добре узрели пръчки, всъщност са по-устойчиви на измръзване от по-дебелите.

13329
0

Рискът е по-голям за десертните сортове Въпрос: Доста наши читатели - любители са се уплашили от мразовитите дни и нощи и питат колко опасни и вредни са сегашните отрицателни температури за лозите

10692
0

Най-добре се оцветява ракията, когато се налее в дъбова или черничева бъчва, казват специалистите. Черничевата обикновено оцветява най-бързо. Тогава процесът е съчетан и със стареенето,

8631
0

Спазете ценните съвети на консултанта д-р инж.техн. Николай Бакалов Настана януарското време, през което много от домашните производители на вино ще предприемат бутилиране,

Още от Фермер
3195
0

Призовава проектът да бъде изцяло преразгледан и преработен "Считаме, че законопроектът е нецелесъобразен и противоречи на основните пазарни принципи.

3411
0

Дружното и енергично облигтане показва, че семейството  е добре. Слабото облитане на единични пчели или суетеното на пчели пред входа или диарични петна около входа са сигнал,

5805
0

Клончетата, които са подходящи за рязане на калеми, трябва да са с по-къси междувъзлия и да са с дължина 60-90 см. Диаметърът в основата им да е около 6-12 мм.

1701
0

Регулаторната рамка на ЕС трябва да стимулира иновациите и пестицидите с нисък риск Научни експерти трябва да извършат преглед на изследванията за канцерогенността на глифозата Изискванията за данни

2538
0

Френските власти забраниха на 15 януари продажбата на форма на будещия спорове убиец на плевели Roundup.  Това стана след решение на съда, че регулаторите не са взели под внимание съображенията за

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българският треньор Иван Колев подписа договор и започна работа в шампиона на Индонезия “Персиджа”. Тимът от столицата Джакарта ангажира бившия селекционер на младежкия ни национален отбор, след като се раздели с бразилеца Теко. “Договорът ми е за 1 г. с опция за продължаването му. Първите ми впечатления са, че в отбора има добри футболисти.

Бонове за 2 милиарда лева могат да носят доход на притежателите си, обясни изпълнителният директор на Българската фондова борса Васил Големански Финансовото министерство обяви намерението си да събуди т.нар. “спящи”" акции от масовата приватизация. Това е записано в обявената от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане

Двамата се събират на сцената на столичен клуб в Международния ден на жената. Там Руши Видинлиев ще изпълни микс от хитовете си. Белослава ще представи сингъла “Моята музика” от предстоящия си пети студиен албум, след като вече пусна първия - “Дай ми

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа