Бутилиране на домашно вино

09 януари 2019
В лозята
14391
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Спазете ценните съвети на консултанта д-р инж.техн. Николай Бакалов

Настана януарското време, през което много от домашните производители на вино ще предприемат бутилиране, защото са поизпили добри количества за празниците.

Наздраве да ви е!

Останало ли е малко от произведеното от вас, не се поколебавайте да го налеете в бутилки навреме.

Това, разбира се, е много подходящо да стане през настоящия месец януари, когато студените дни са много благоприятни за избистрянето и стабилизирането на напитката от солите на винената киселина, които се наричат тартарати.

След като се направи отделяне на виното от тези утайки, бистрото вече може да се бутилира.

Но независимо, че напитката се е избистрила, преди да предприемете наливането в бутилките е добре да се филтрира.

Много от домашните майстори вече си купуват и филтри за целта.

За сведение на винарите

В почти всички райони на България има специализирани фирми и магазини, които продават малки филтри. Цената им е достига до няколкостотин лева.

Филтрираното вино е добре да се сулфитира преди да се бутилира.

Това се прави като сигурна гаранция против окисление или други опасни микробиологични процеси. 

Набавете кристално чисти шишета

Старите, ако не са добре измити, носят зарази

Набавете си нови бутилки или такива, които сте измили до кристална чистота, за да налеете в тях януарското бяло или червено вино.

Имайте предвид, че старите бутилки, ако не са идеално измити, може да причинят зараза на напитката.

Стъкло или пластмаса

Бутилирането може да се извърши в бутилки, с които разполагате или предпочитате - стъклени е по-добре, но някои избират пластмасови.

Най-добре е да си купите нови, защото старите, които не са добре измити и имата загари, може да причинят сериозни рискове, дори и да ви изглеждат измити.

Стъклените бутилки се затварят с тапи или кроненкорк

Свидетели сме на това, че в магазините от веригата "Златната бъчва" и други подобни, където пазаруват много от домашните майстори, се предлагат и специални устройства за затапване.

Имат добра цена според джоба - от 9-10 лева до сто и нещо лева.

Да знаете, че на пазара се предлагат и приспособления за поставяне на кроненкорковите запушалки - те са от десетина до петдесет-шестдесет лева.

Тапите

Т.нар. Т-коркове се предлагат от естествен или синтетичен корк. Идеални са за бутилки, при които тапите трябва да се свалят ръчно и да се инсталират отново при желание.T-корковете са обаче повече популярни за напитки като ром, водка, уиски.

Някои домашни винари ги избират обаче, защото имат удобни имат върхове от пластмасови или дървени плоскости в различни размери.

Класически са корковите тапи, които днес се предлагат в най-различни размери и с отлично качество. Много сайтове също ги предлагат по поръчка.

Когато използвате пластмасови бутилки

Трябва да ги пълните така, че винаги да оставяте празно място - около 20 мл. отгоре. Преди да завиете капачката им, леко притиснете бутилката, за да не остане в нея и грам въздух, а и виното също се разширява.

Сулфитирайте преди затваряне

Съвет: за бялото вино това е много важно, защото запазва цвета му

Особено важно за белите домашни вина е да се направи сулфитиране преди наливането им в бутилките.

Това е така, защото със сигурност се опазва напитката от неприятно пожълтяване или покафеняване.

Препоръчителните дози

Те са от 50 до 60 мл на 100 литра вино с 6%-ова серниста киселина.

Продава се във всички специализирани магадини в опаковки от 200 до 500 мл и струва около 2 лева.

В избата - като в музей

Бутилките е добре да се съхраняват хоризонтално.

Най-добре е да да бъдат заредени в стелажи - така няма да поемат въздух.

Помещението за съхранението им трябва да няма пряка слънчева светлина и да притежава температура до 20 градуса.

Съвет: затворените с тапа стъклени бутилки могат да се парафинират. Много домашни производители вече го правят - то защитава от достъп на кислород и създава по-романтично чувство за автентичност.

Някои стопани имат желание да съхраняват виното си с години и да се хвалят с него из село.

Трябва да знаят, че за запазване на качеството бялото вино може да се съхранява от 1 до 3 години, докато червеното - в зависимост от плътността му и алкохолното съдържание.

То може да се съхрани дори за 10 - 20 години.

Още от В лозята
0

Информацията е най-ценната стока и за стопаните Агрохимията и агротехниката на лозята ще бъдат едни от най-важните мероприятия за опазване на лозите и дворните асми през настъпващия летен период.

0

До 4 август не са изключени още валежи с ледени късове, казват агрометеоролозите Гръмотевици и градушки и за юни предвидиха агрометеоролозите. Рискът за лозите и асмите се увеличава още повече,

0

Според майстори в ашладисването методът е лесен за любители, ако искат да сменят сорта Много любители попитаха и тази година как могат да сменят сорта на лозата.

0

Могат да се вземат някои мерки и срещу милерандаж и източване Читателката Василка Стефанова от с.Кривина, Софийско ни попита какво се прави при частично окапване на цветните бутони,

0

Ако лозарите реагират навреме Брашнестата мана, известна с латинското си име оидиум, или с популярните народни наименования пепелница, брашнянка или кюлеме,

Последни новини
0

Лошите сезони за фермерите ще зачестят Алма Давидова С увеличаване на глобалната температура само с 1.5 градуса C, най-лошите сезони за производителите на царевица могат да започнат много по-често

0

Днес ще е предимно слънчево. В следобедните часове, главно над планинските и североизточните райони ще се развива купеста облачност. Там на отделни места ще превали и прегърми.

0

Началото се определя от естествения процес при пчелите роенето, който съвпада горе-долу с началото на пролетта. Тази година може да се каже, че годината е ройлива,

0

Учени отговориха на въпроса „Дали потребителите ще консумират генетично модифицирани храни, ако разберат науката зад тях?“, съобщава Агробиоинститут. Психолози и биолози от Университета на Рочестър,

0

На заседанието ще одобрят и критерии за веригата на доставки Сред точките в дневния ред на предстоящото заседание на комитет по наблюдение на ПРСР, който ще се проведе утре, 20 юни,

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:За борба с гризачите се накисват дървени стърготини в разтвор на дезинфектанта креолин и се разхвърлят около овошките. Освен това можем да натрием стволовете на дърветата с гранясала сланина, тъй като...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ахмед Доган е платил около 1,4 млн. лв., за да придобие 70% от ТЕЦ "Варна", каза изпълнителният директор на ТЕЦ-а Данаил Папазов в ефира на "Тази сутрин" по Би Ти Ви. По думите му той и децата му са платили за централата 48,5 млн. евро, когато са я купили от ЧЕЗ. При една такава голяма покупка цената се изчислява от одитори.

От средата на февруари разпространението на морбили у нас се повишава. Това каза за Фокус д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Тази година последователно имаше по 100-160 заболели в областите Благоевград, Разлог, Кюстендил и София, припомни той, като уточни, че отделни случаи бяха изнесени в Пазарджик, Бургас, Русе и Пловдив.

Проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” показва: При рейтинга на президента се задържа негативната тенденция - Увеличена електорална дистанция между двете основни политически сили; - ВМРО и “Демократична България” с парламентарно представителство при избори днес; - Мнозинството българи не смятат,