Тиквата е изключително ценен зеленчук, както в пряк, така и в преносен смисъл. Целулозата, която се съдържа в нея много деликатно отпуска червата и предотвратява образуването на камъни в жлъчния мехур.

Тиквата помага да се извеждат солите от организма. И накрая, но не на последно място, яркият й слънчев цвят има благотворно въздействие на нервната система.

Продукти: 1 пиле с тегло 1,5-1,8 кг, 1 средно голяма тиква (около 1,5 кг), 1 чаша кафяв ориз басмати, 1 голям стрък праз (бялата част), 100 г сушени кайсии, 3 суп. лъж. зехтин сол, прясно смлян черен пипер

Приготвяне: Накиснете ориза в голямо количество вода в продължение на 2 часа, след което прехвърлете в гевгир или сито, изплакнете.

В голяма тенджера кипнете по-голямо количество вода, добавете щипка сол и прехвърлете ориза. Увеличете температурата, така че водата максимално бързо да заври отново, след което намалете и оставете оризът да се готви 15 минути. Изсипете водата и прехвърлете ориза в купа.

С помощта на остър нож изрежете горната част на тиквата като капаче. За да изглежда ястието по-елегантно, кръгът може да бъде изрязан зигзагообразно. Остранете капака и с помощта на супена лъжица с остър ръб първо премахнете семената, а след това и част от меката част, оставяйки стени с около 1,5 см дебелина.

Нарежете праза на пръстени, измийте и запържете в 1 суп. лъж. масло за 1 минута. Нарежете сушените кайсии на дебели ленти. Добавете лука и сушени кайсии към ориза, разбъркайте.

Разрежете пилето на 8 порции, като отстраните мазнините и кожата. В издълбаната тиква първа се изсипва оризът със сушените кайсии и лука. От горе се подреждат парчетата пилешко месо.

Полейте с останалото масло и затвоорете с капака. Тиквата се слага да се пече в продължение на 2 часа в предварително загрята до 160 градуса фурна. Ястието се сервира на масата така, както е готвено - пълнената тиква с пилето.