Само на пръв поглед печеното пиле е просто ястие. Всъщност, не е толкова лесно да се пече цяла птица.

Има тънкости при приготвянето, така че да може хем бутчетата да са готови, хем бялото месо да не изсъхне, а и кожичката да е добре изпечена.

Всяка домакиня има свои собствени трикове. Някои обръщат пилето от една страна на друга, други поставят парченца масло под кожата на гърдите, а някои избират оптималната температура.

Интересна технология за приготвяне на печено пиле предлага Хестън Блументал (Heston Blumenthal).

Първо, той накисва пилето в разтвор на сол (8 г сол на 100 г вода) за през нощта. На сутринта изплаква и подсушава. След това пилето се приготвя за печене: премахва се гръдната кост, отрязват се крайчетата на крилата и се разрязва кожата при бутчетата. Така въздухът ще може да циркулира по-добре.

В кухината на пилето се поставят лимон и мащерка, а кожата се намазва с масло и се натрива със сол и пипер.

Подготвеното пиле, заедно с моркови и чесън, се поставя във фурната и се пече при температура 90 градуса за 3-4 часа.

Изпечено, се изважда и се поставя на решетка над тавата да почива 30-45 минути.

През това време температурата на фурната се увеличава до 230-240 градуса. Пилето се връща за 5-10 минути, за да се зачерви кожата.

Мнозина смятат, че така изпечено, пилето е перфектно. Опитайте.