Кои са универсалните правила

Независимо дали цветята ни прекарват целия си живот в стайни условия или само в студените месеци се възползват от топлината и защитата на домашния уют, те са изправени пред някои предизвикателства. Непостоянни температури, малко светлина, нов режим, нов дом и т.н. са условия, далеч от идеалните за зелените ни приятели. Тук ще прочетете универсалните правила за отглеждане на цветя в зимни условия. Разбира се, има и изключения, затова е редно да проучите индивидуалните изисквания на различните видове. 

Преполиването вреди

И по-малко вода може да е в повече

Твърдението, че въздухът в отопляемите помещения през зимата е сух, е напълно вярно. В следствие от него оставаме с впечатлението, че трябва да поливаме цветята си, както досега. Често обаче се случва именно през зимата да търпим големи загуби в следствие на преполиване.

Защо се получава така? Обикновено през зимата растежът и развитието на всички растения се забавят, а някои дори изпадат в период на покой. Самите процеси и функции в растителния организъм са забавени. И ако следваме естественото развитие, то поливките трябва да бъдат редуцирани.

За да нагодите поливния режим, е достатъчно да проверявате влажността на почвата, но не на повърхността, а в дълбочина. Най-лесно това става, като пъхнете пръста си в субстрата до второто кокалче. Поливайте с темперирана вода със стайна температура, защото студената ще стресира корените. Освен това е добре да поливате с малко количество вода и да отстранявате излишната в рамките на не повече от час.

За да улесните попиването на водата, разрохквайте повърхността на субстрата редовно. А и не е добра идея да чакате цветята да увехнат поради липса на вода.

Ниската въздушна влажност е проблем

Повреждат се връхчетата на листата

Влажността на въздуха в отопляемо помещение може да падне до 10-20%, а растенията имат нужда от поне 50%. На помощ тук могат да дойдат елементарни способи:

Оросяване - водата се разпръсква като въздушна мъгла около, но не пряко върху листата на растенията. Не бива да се образуват капчици по повърхността им. Процедурата трябва да се повтаря често, защото водата се губи бързо;

Широки съдове с вода под и/или около растенията. Дъното на саксиите не бива да има допир с водата в никакъв случай.

Групиране на различни растения с цел създаване на подходящ микроклимат;

Овлажнител за въздух (сравнително скъпа машинка, която поддържа автоматично влажността на въздуха в помещението);

Почистване на листата с влажна кърпа. 

Малкото светлина мъчи цветята

Умерената температура е идеална

Не само че светлината е малко през зимата, а и пада под различен ъгъл. Разположете растенията си на възможно най-светлите места из дома. Дори може да осигурите допълнително осветление за най-късите дни. Пазете листата да не се допират до студените стъкла на прозореца и периодично завъртайте растенията, за да не се обезформят в преследване на светлината.

Проветрявайте редовно помещенията, но само в обедните часове. Чистият въздух се затопля по-лесно, а освен всичко друго се смята за превенция срещу гъбни заболявания.Повечето цветя предпочитат умерена температура в интервала от 15 до 20-22 градуса.

Нощните температури могат да бъдат с няколко градуса по-ниски. Много резки колебания обаче могат да бъдат пагубни за по-топлолюбивите и капризни видове.

Мястото на всички растения е далеч от отоплителни уреди и отварящи се врати и прозорци.

Чести неканени гости през зимата

Колкото и да сме внимателни в грижите си за цветята, все се намира откъде да долети я листна въшка, я памукова, я щитоносна...

Не са изключени и нежелани пиршества в цветята ни на акари и разни други хвърчащи или пълзящи натрапници. Препоръчваме да подходите разумно и да изолирате заразеното растение. Останалите проверете щателно и третирайте превантивно с химичен, а по-добре с биологичен препарат. Нашествениците третирайте според вида им и фазата на развитие.Възможно е да се сблъскате и с редица гъбни патогени, които сега са облагодетелствани от топлината на дома. Внимавайте с поливането и най-вече с преполиването.

Проветрявайте по-често и се старайте да не мокрите листата. При възникнал проблем реагирайте бързо. Оглеждайте растенията си редовно, защото най-затънтените кътчета са най-привлекателни за неканени гости.