През 2019 г. Kverneland Group, една от най-старите световни марки за селскостопанска техника, ще отбележи 140 години. Събитията, посветени на честването на нова кръгла годишнина, ще се проведат в няколко страни.

Историята на Kverneland Group датира от 1879 г., на 25 километра от норвежкия град Ставангер, където се появява малката селска ковачница Ole Gabriel Kverneland. Семейното предприятие е било известно най-напред с изработването на коси, но по-късно, през 1890 г., започва да се специализира в производството на плугове и брани за конски впряг, а от 1928 г. и на инвентари за първите трактори.

През следващите десетилетия семейният бизнес прераства в голям инженерен концерн и преодолява границите на родната си Скандинавия, благодарение на редица успешни придобивания на друга селскостопанска техника.

В модерната си история уредите на Kverneland Group се продават по целия свят под марките Kverneland и Vicon. Освен това концернът за селскостопанска техника е известен със своите разработки в областта на електронните системи, основани на принципите на прецизното земеделие.

Компанията ще отбележи 140-годишнината си с голям размах в рамките на многобройни корпоративни и индустриални събития на международно ниво в тясно сътрудничество с дилърите, работещи във всички краища на света. Така кръглата годишнина ще се превърне в основната концепция за участието на концерна в изложби като SIMA, която ще се проведе в Париж от 24 до 28 февруари, и Agritechnica в Хановер от 10 до 16 ноември 2019 година.