С диплома по маркетинг от Уелс Васил Морфов от с.Бродилово, общ. Царево, за 6 години успя да изгради биоферма от месодайни говеда по европейски модел

Жени Владинова

Кой е Васил Морфов

Той е на 29 години, бургазлия, родом от София и с постоянен адрес общ. Царево, с. Бродилово. Безкрайно трудолюбив, смел, издръжлив, креативен и много позитивен млад човек, за когото невъзможни неща няма. Завършил НЕГ с отличие през 2008 г., продължaва обучението си във Великобритания, като заминава за далечен Уелс, за да учи маркетинг през есента на 2008 г. След 4 г., мотивиран отива в Лондон, за да започне работа и да си търси късмета, но бързо разбира, че в Англия не му е мястото и не това е искал за себе си и за своето бъдеще. С еднопосочен билет за България слага край на престоя си на Острова и отваря нова страницав живота си -развиване на земеделска дейност вс. Бродиловокоято да се превърне в център на бизнес, с който да се занимава и да му носи удовлетворение. Без да има идея с какво се захваща, колко трудно ще му бъде, колко много и колко отговорна е работата, с всички сили се хвърля, както сам казва, "с рогата напред" и се случва невероятното.

Какво постига още през първата година:

Васко е първият земеделски стопанин, който сериозно започва процеси по почистване на терени в района на Бродилово, облагородяване, възстановяване на орни земи и пасища. От едно землище с 10 декара обработваема земя в края на 2015 г. Васко управлява 2 200 декара земя, около 120 месодайни крави с теленцата и 12 малачета.

Обработваемата земя е в преходен период за превръщане на орна земя в постоянно затревени площи. Предстои сертифициране на пасищата по мярка 11 биологично земеделие през 2018 г.

Освен това купува месодайните говеда в региона с идеята да създаде еднотипни животни от месодайна порода Херефорд и нейни кръстоски. През първата година средната продуктивност на стадото от 65% е над средното за страната, имайки предвид, че в България трудно се намират еднотипни животни за комерсиално месодайно отглеждане. Ето защо новосъздаденото стадо има отличен резултат, още повече за начинаещ фермер, току-що прибрал се от Лондон. Васил е член на Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България - Херефорд, Абърдийн Ангус, Лимузин, според която, фермата е перспективна, направена икономично, притежава достатъчно пасища и би имала отлично бъдеще за устойчивост и развитие.

Васил Морфов е твърдо убеден, че това, което прави в момента, е верният начин за развиване на бизнеса - устойчиви правилен от екологичнагледна точкане вредящ на околната среда, създаващ екологично чиста храна, съобразяващ се изцяло с нуждите на едно свободно пуснато на паша животно.

Факт е, че западноевропейците масово се връщат към земеделието и животновъдството, затова биофермите им са изключително успешни, твърди животновъдът от Бродилово. Все повече млади хора в Европа, а за радост и у нас, искат да се занимават със земеделие или животновъдство. Модерният начин на живот сякаш вече няма такава притегателна сила, както преди години. Може би една от причините е, че във високоразвитите страни, в които те ходят да учат и работят, расте броят на хората, които искат да живеят природосъобразно. Затова и за младия българин Васил Морфов с диплома от Уелс по маркетинг най-добрият вариант за бизнес е да обедини работата в животновъдната ферма с модерен екологичен туризъм.

По този начин гледането на животните може успешно да се съчетае със спорт и туризъм, твърди младият животновъд и маркетинг специалист.

Той е прав, в Европа този вид "симбиоза" между толкова различни в същността си дейности като професионалното животновъдство и туризма от години се развива много успешно, и то в държави, в които и двата сектора поотделно са на водещи позиции.

Повечето от семейните ферми във Франция, Великобритания, Германия, Белгия и Холандия работят така - привличат туристи, които хем си почиват в една изключително приятна и естествена среда, хем работят.

Така че дипломата по маркетинг помага и дава много нови възможности, които досега не са прилагани в животновъдството. Още повече че добрият маркетинг позволява да се взимат нестандартни решения които могат да се приложат успешно в много отделни сегменти в животновъдството като бранш, убеден е Васил. Например селският туризъм идеално се вписва като работа във фермата, гледане на животните, наслада от живота сред природата в свободното време, спорт и туризъм и др. Васил е сигурен, че в рамките на няколко години ще изгради една успешна и модерна животновъдна биоферма, предлагаща екологичен селски туризъм.

И въпреки заразяващата убеденост на младия човек, веднага възниква въпросът колко куражлия трябва да си, за да се захванеш с животновъдство, и то професионално, и то в България.

Още повече че Васил се е нагърбил със задачата да отглежда породи говеда месодайно направление, което все още не е особено силно застъпено у нас. А да не говорим за биволите, които буквално са на изчезване и браншът има доста сериозни проблеми с поддържането на генетичните качества на Българската Мурра. "Решението го взех лесно, но ми беше много трудно. Животните ги докарах на 20 декември 2015", спомня си Васил. Вярваме му, още повече че за всичко се оправя самичък - от отелванията до изхранването.

Но освен успехите и проблемите са много: Поради липса на квалифицирана работна ръка, ежедневно му се налага да се учи в движение и да прави много неща сам, четейки френска, английска и американска литература винаги когато има време.

Реално осъзнава, че е много важно сам да е минал през всичко, за да дава адекватни указания и да извършва правилен контрол.

От самото начало

Васко има визия за бъдещето на фермата, селото и живота в Бродилово:

Необходимост от предприемане на добри развъдни практики в месодайното стадо, за да може фенотипно да покрият изискванията за породата, чиято кръвност носят.

Той желае да прекарва живота си сред тези животни и има желание да изпитва и естетическа наслада, когато работи.

Правилно менажиране на пашата и полетата за пашуване.

Интегриране на други животински видове във фермата.

Разработване на локален пазар за продукцията, произвеждана на територията на стопанството - Бургас, Царево и цялото Южно Черноморие по време на летния сезон.

И не на последно място използване на биофермата като база за развитие на туризъм, обучения, доброволческа работа и насърчаване на други млади хора да не се притесняват от естеството на работата и от факта, че нямат предварителен опит.

Какво постигна младият фермер след 6 години

Към момента декарите в стопанството остават около 2200. Планира в близко бъдеще бавно разширяване на стопанството, но за да се получи това, трябва сериозна инвестиция в ново по-тежко техническо оборудване за справяне с прекомерното залесяване на земеделските площи.

Животните в стопанството поддържа от 80 до около 100. Умишлено намалява броя на животните, като оставя най-добрите и млади майки, с най-изчистени месодайни гени. През 2019 обаче се очаква нарастване на стадото, поради факта, че има много юнички, които тепърва ще зарадват стопанина си с поколение.

За Васко и семейството му - майка му и баща му, е важно и да усвоят по-добре практиките и процесите по гледане на пасищни животни. А голямото и разнородно стадо поражда повече проблеми и трудности. И поради този факт вземат решение да се съсредоточат в отглеждането на крави и телета и изключват малаците от стадото.

Преди 2 години желанието на Васко е да реализира интегриране на други животински видове във фермата. Сега в стопанството вече отглежда и пасищни пилета и пасищни кокошки за яйца с голям успех. За съжаление все още пълната интеграция не е постигната, защото животинките се гледат на различни места. Работят по въпроса за пълната интеграция на животинските видове!

А по отношение на земята през 2016 тя е преобразувана от обработваема в постоянно затревени площи. Предстоеше и сертифициране на пасищата по мярка 11 биологично земеделие през 2018 г. Васко Морфов успява да реализира и тази своя цел. Земята преминава успешно от орна в пасища, които всяка година стават все по-продуктивни, с по-добра тревна покривка, по-малко плевели и повече стойностни тревни видове за паша като трифили и различни видове ядливи едногодишни растения. Пасищата преминават и преходния период за БИО и са вече напълно БИО сертифицирани. Това прави възможно и животните да са също БИО сертифицирани.

Но Васил Морфов има нови планове за фермата в близко бъдеще и те са за увеличаване на поголовието на стадото с поне 50% в следващите 2-3 г.

"Мога уверено да кажа, че последната година направихме голяма крачка напред по много направления - управление на стадото и пасищата, развитие на локален пазар за нашите продукти, най-накрая (на 6-ата година) си купих и малка собствена къщичка, хале за бали и животни (което тепърва трябва да се монтира)", споделя младият фермер. Според Васко това, което все още липсва, е туристическият и образователен елемент. Има предвид, че все още не може да се похвали с провеждането на туристически разходки или образователни семинари, но вярва, че и това ще бъде реалност в средносрочен план, убеден е животновъдът.

Още със създаването на фермата Васко полага началото на добри развъдни практики в създаването на месодайното стадо за да може животните фенотипно да покрият изискванията за породата, чиято кръвност носят.

Добрите практики се изразяват в това да се селектират най-добрите животни, а тези със смесени и преобладаващи млекодайни гени да бъдат изключвани от стадото. Купува и много качествен разплоден бик с родословие от породата Абърдийн Ангус. Неговите първи приплоди вече са на възраст от 8-9 месеца и показват изключително добри резултати. Предстои и купуване на още един бик поради очакваното увеличение на женските животни.

И защото Васко Морфов е мениджър, не пропускам да го питам как се справя с правилното менажиране на пашата и полетата за пашуване. "За изминалите 2 години станахме много добри в менажирането на пашата. Електропастирите, кабелите, изолаторите и коловете за заграждения са наш пръв приятел в стопанството. Земеделските блокове знаем наизуст - къде има добра сянка, къде кравите обичат да лежат на прохлада/климатик, къде имат пътеки през реката и преминават на отсрещния бряг и т.н. Пасищата стават все по-продуктивни и зелени, а следващата крачка би била и създаването на поливни условия в част от блоковете."

Но колкото и добре да е организиран един бизнес у нас, почти винаги е налице големият проблем - липсата на квалифицирана работна ръка. Васко признава, че има проблем с липсата на отговорни хора, които да обичат животните и да ги е грижа за тях. "За съжаление и не виждам добро решение на този проблем", признава той. А когато си поставяш много задачи за решаване, и то почти едноврменно в процеса на работа и производство, а работиш и с жива стока - високопородисти говеда, някои от намеренията се налага да са в процес "на изчакване".

Намерението на фермера е биофермата да стане база за развитие на туризъм, обучения, доброволческа работа и насърчаване на други млади хора да не се притесняват от естеството на работата и от факта, че нямат предварителен опит.

"За съжаление това е едно от направленията, което е стопирано засега. С развитието на фермата се получи така, че ми остава все по-малко свободно време и фокусът ми трябва да е неизменно върху пряката работа и ежедневните задачи. Желанието обаче си е още тук!", категоричен е младият фермер.

И идва моментът, когато трябва да поговорим за пари и пазар. Още при стартирането на фермата мечтата на Васко е да разработи локален пазар за продукцията, произвеждана на територията на стопанството - в Бургас, в Царево и по цялото Южно Черноморие по време на летния сезон. "Успях да я реализирам - разработваме локален пазар за нашите стоки, като акцентът е върху Бургас и Черноморието

през летния сезон и частично в София заради по-голямата покупателна способност там и по-големия като хора пазар. В момента производството и пазарът се движат ръка за ръка, което е добра база за развитие за момента", споделя фермерът. И веднага допълва, че използват нови канали като група и страница във фейсбук - ферма Бродилово, където техни клиенти се информират за достъпни продукти и следващите доставки. Освен това могат да изказват мнения, да дават препоръки и т.н. "Това се оказа доста позитивна, лесна и евтина стратегия за набиране на клиенти. И когато клиентите ти са толкова доволни, колкото са нашите, за нас от ферма Бродилово е истинско признание и удоволствие да сме в постоянен контакт с тях", казва Васил Морфов.

Подхващаме и темата за цената на говеждото месо и каква трябва да е тя, за да има производителят рентабилност. "Ако говорим конкретно за ферма Бродилово - ние се стремим в създаването на възможно най-добрия продукт за нашите клиенти. Гледаме животните си изцяло пасищно, не храним с фуражи, не угояваме. Преработените ни продукти мезета/деликатеси са със значително намалено съдържание на сол и консерванти. И най-важното - използваме само собствено месо, което заготвяме изключително внимателно, за да гарантираме перфектната консистенция на деликатесите ни. Смело мога да кажа, че създаваме един премиум продукт с видни преимущества и затова се целим и в по-горните ценови класове" обяснява младият мениджър. Но веднага държи да уточни: "Разбира се, гледаме цените ни да са разумни, не мисля, че е резонно за българския пазар да се предлагат стекове rib-eye за 80 лв./кг освен в редки случаи - изключения винаги има."

И тъй като младият фермер е учил във Великобритания, не пропускам възможността да го попитам за мнението му дали излизането й от ЕС ще повлияе на производството и на търговията на говеждо месо в Европа? Още повече че според европейски и английски анализатори последиците ще са катастрофални за европейското говедовъдство. "Да ви кажа честно, темата Брекзит е толкова мътна, че едва ли някой знае какво би станало - още по-малко да гадае за влиянията върху определен сектор. Та самите политици още не знаят - твърд ли го искат Брекзита или мек, ще има ли втори референдум или не. Въобще объркана работа.

Но това, което мога да кажа, е, че в България пазарът и производството на телешко растат, но са далече от нивата, когато българското производство ще бъде достатъчно за обезпечаването на нашия собствен пазар. България е далеч от това да изнася масово телешко/говеждо месо за Европа. Не мисля, че сме достатъчно развити като обеми и рентабилност, за да се мерим с Европа.

За нас трябва да е приоритет локалната търговия и образоването на крайния клиент в предимствата и позитивите на телешкото месо и то все по-често да присъства на нашата трапеза", казва Васил Морфов и продължава с анализа си: "За всички, които поне малко се интересуват от темата, е ясно, че в България ежегодно се внасят хиляди тонове месо от всевъзможни дестинации, с неясен произход и дата на производство. Това месо директно влиза на нашия пазар, като бива влагано във всевъзможни колбаси, салами и различни преработени стоки. Много трудно потребителите могат да бъдат сигурни в качеството на суровините, които биват влагани в различните колбаси - точно обратното. За мен няма съмнение за некачеството на тези суровини. Но това е проблем, който всеки потребител може лесно да разреши за себе си и семейството си - да спре да купува стоки, най-вече преработени, за които не е сигурен с какви суровини са направени

А ако искате да ядете салам - намерете читав местен производител, проучете го и създайте по-дългосрочно партньорство с него.

Купувайте локално вашите продукти - било то месо, зеленчуци, консервирани буркани и прочие. Избягвайте преработените стоки със съдържание колкото литературно произведение", съветва производителят на българско висококачествено говеждо месо. "Така всеки човек може сам да допринесе за изчистването на сектора от нелоялни и, откровено казано, вредни за всички нас практики, защото на повечето хора е ясно, че политиците няма да го направят. Дано греша тук в гледната си точка! А за финал искам да пожелая през Новата 2019 г. на всички българи крепко здраве и повече големи усмивки!", завършва разговора ни младият фермер от Бродилово Васил Морфов.

Родителите на Васко - Динко и Мария, му помагат много във всичко. А американецът Джоел Салатин (третият от ляво надясно) - световният гуру в пасищнито животновъдство, често консултира младия говедовъд Васко Морфов (последният вдясно)
Родителите на Васко - Динко и Мария, му помагат много във всичко. А американецът Джоел Салатин (третият от ляво надясно) - световният гуру в пасищнито животновъдство, често консултира младия говедовъд Васко Морфов (последният вдясно)
Васко посещава всички световни изложения, свързани с месодайното говедовъдство. Бикът е от породата Texas Long-horn (Дългороги) в град Форт Уърт в Тексас. Форт Уърт е огрромен център за търговия и транспорт на животни.
Васко посещава всички световни изложения, свързани с месодайното говедовъдство. Бикът е от породата Texas Long-horn (Дългороги) в град Форт Уърт в Тексас. Форт Уърт е огрромен център за търговия и транспорт на животни.
Васко споделя, че за изминалите 2 години той и семейството му стават много добри в менажирането на пашата. Електропастирите, кабелите, изолаторите и коловете за заграждения са техен пръв приятел в стопанството. Пасищата стават все по-продуктивни и зелени, а следващата крачка би била и създаването на поливни условия в част от блоковете.
Васко споделя, че за изминалите 2 години той и семейството му стават много добри в менажирането на пашата. Електропастирите, кабелите, изолаторите и коловете за заграждения са техен пръв приятел в стопанството. Пасищата стават все по-продуктивни и зелени, а следващата крачка би била и създаването на поливни условия в част от блоковете.
29-годишният фермер е от упоритите хора и не се отказва лесно от трудностите - не спира, докато не реализира мечтите си.
29-годишният фермер е от упоритите хора и не се отказва лесно от трудностите - не спира, докато не реализира мечтите си.
Още със създаването на фермата Васко полага началото на добри развъдни практики в създаването на месодайното стадо, за да може животните фенотипно да покрият изискванията за породата, чиято кръвност носят. Добрите практики се изразяват в това да се селектират най-добрите животни, а тези със смесени и преобладаващи млекодайни гени да бъдат изключвани от стадото. Купува и много качествен разплоден бик с родословие от породата Абърдийн Ангус. Неговите първи приплоди вече са на възраст от 8-9 месеца
Още със създаването на фермата Васко полага началото на добри развъдни практики в създаването на месодайното стадо, за да може животните фенотипно да покрият изискванията за породата, чиято кръвност носят. Добрите практики се изразяват в това да се селектират най-добрите животни, а тези със смесени и преобладаващи млекодайни гени да бъдат изключвани от стадото. Купува и много качествен разплоден бик с родословие от породата Абърдийн Ангус. Неговите първи приплоди вече са на възраст от 8-9 месеца