Започваме новата година с нова рубрика в по-големия и по-полезен вестник "Хоби фермер".

Всеки вторник и петък той вече ще е 12-страничен. А в рубриката "Билките" ще представяме растенията с лечебни свойства от практичната гледна точка на градинари.

Ще ви запознаем с:

производството на лечебни растения и подправки в домашната градина;

срокове на засяване/засаждане;

основни акценти в грижата за тях;

срокове за прибиране и първична обработка на растителните части;

начини за съхранение, за сушене и/или консервиране;

основни методи и техники за прилагане на лечебните билета;

Ще акцентираме на ползите от билките и подправките:

за човека и неговото здраве;

в овощната и зеленчуковата градина, лозето или декоративната градина (като средства за борба с болести и неприятели по растенията или оптимизиране на растителните съобщества)

за селскостопанските животни и домашните любимци и тяхното здраве

Основната ни задача ще бъде да покажем, че полезни растения могат да се произвеждат не само на полето, а и в градски условия, в малките любителски градинки и дори на терасата на осмия етаж.

Минало и бъдеще работят заедно

Билкарството - древен занаят и иновация

От над 4000 растения в естествената флора у нас над 700 са с доказани лечебни качества, а от тях едва 1/5 се култивира успешно. Големият процент от билките се добива директно от природата. Затова трябва да подхождаме отговорно и разумно към благата, които ни дава земята.

От над 4000 растения в естествената флора у нас над 700 са с доказани лечебни качества, а от тях едва 1/5 се култивира успешно. Големият процент от билките се добива директно от природата. Затова трябва да подхождаме отговорно и разумно към благата, които ни дава земята.

Независимо как го наричаме, дали фитолечение, дали алтернативна медицина, или знахарство, билкарството датира от древни времена и се развива заедно с човека и неговата еволюция.

Лечебните качества на растенията са откривани случайно, а в последствие са се предавали като семейни тайни. Лечението с растения било издигано в култ или заклеймявано и забранявано.

Днес то отново се преоткрива, защото все повече хора се обръщат към природата и здравословния начин на живот. Някои народни лечители днес смятаме за светци. Цели философии се градят на житейския път и откритията на Авицена, Аристотел, Теофраст, Хипократ, а у нас - на св. Иван Рилски, Екзарх Йосиф, поп Богомил, Петър Дънов и др. Не са малко и съвременните специалисти и автори.

С развитието на науки като ботаника, химия, биохимия, физиология, фармация, медицина, хомеопатия и много други днес достигаме до осъзнатото използване на биологично активните вещества в растенията и целенасочената им употреба или преработка. Съдържанието на витамини, восъци, дъбилни вещества, етерични масла, кумарини, липиди, пигменти, сапонини, фитонциди, флавоноиди в растенията и съотношението между тях са тайната, която разкриваме все повече и която ни дава ясна представа за това в кое направление може да се използва дадено растение.

И въпреки новите открития, основата на билкарството остава някъде мистично забулена в миналото. Историята може само да дава насоки за настоящи и бъдещи открития, останалото зависи от нас сега.

Ако не знаете, може би ще е интересно да научите, че България е един от най-големите производители и износители на суровина от лечебни растения в света.

Единствено у нас от целия ЕС има Закон за лечебните растения. С тях се занимават 2 министерства, няколко служби, институти, университети и частни фирми. А в основата на правилата за добиване на ценната суровина е заложено най-вече опазване на видовете и техните естествени местообитания. Изискванията към билкарите са строги, а за да станеш билкар са необходими сърце, душа и много познания за растенията. Професията е призвание.

Две са основните правила за спазване

Хигиена и природосъобразноотглеждане

Основното което трябва да знаем за билките е:

Лечебни растения са целите растения, които съдържат биологично активни вещества с доказан лечебен ефект.

Билка е използваемата част, в която тези вещества са най-много. Това могат да бъдат подземните органи на растението (корен, коренище, грудки, луковици и т.н.) и/или надземните части (стъбло, кора, листа, пъпки, цветове и др.). От някои растения могат да се използват две и повече части с лечебна цел.

Съответно начините на добиване и обработка на билките са колкото идентични, толкова и различни. Важно е как се добиват, кога е най-подходящият период за бране, как се сушат, как се съхраняват, как се използват. От това зависи запазването на лечебните вещества в растителните части за максимално дълъг период.

При отглеждането на лечебни растения не е желателно да се използват химични препарати за растителна защита и изкуствени торове, защото променят състава на активните вещества в растенията.

Обработката на растителните части трябва да става при спазване на пълна хигиена на инструментите, съдовете и ръцете.

Не е възможно да опишем всичко за лечебните растения, затова ще надграждаме постепенно и ще разчитаме на обратната връзка с вас, читателите. Очакваме вашите мнения, въпроси и препоръки по темата, както и да споделяте опит и идеи на [email protected] и на адреса на редакцията. Успешна и ползотворна 2019 година!