Често стопаните на котки стават свидетели, че любимката им може с часове да не излиза от някое тъмно, закътано място. В този случай може би трябва да се позамислят дали вкъщи не е прекалено шумно или пък котката се мъчи да се скрие от повишеното внимание на деца.

Също така животното може да е отблъснато от прекалено много гости или пък от високи гласове. Постарайте се да решите тези проблеми, за да не травмирате психиката на любимката си

Не трябва да измъквате котката из-под кревата, ако животното се съпротивлява. То може да възприеме това превратно и да се изплаши още повече. Постарайте се тихичко да привлечете вниманието на котката и да й предложите лакомство.

За да избегнете стресови състояние, обръщайте внимание на това как котката се държи при шумни компании и съпътстващи високи звуци. Може би стопанинът просто не забелязва как котката се опитва да се скрие и по този начин провокира изработването на навика котката да не се справя със стресови ситуации.

Но невинаги желанието да се уедини означава страх.

Котката се нуждае от лично пространство като в случая много зависи от характера й. Някои котки може да бъдат отнесени към интровертните. При тях е характерен изборът на един стопанин, с когото котката иска да контактува най-много.

Ако в дома има и друго животно то трябва ясно да бъдат обозначени териториите на всяко от тях. Например удобните лежанки или котешката къщичка може да помогнат да се преодолее желанието на едно от животните да избяга под кревата.

Възможно е нещо да безпокои котката

Огледайте животното и ако откриете някакви рани или дълбоки драскотини, обърнете се към ветеринарен лекар.

Понякога котките се крият на много неподходящи места. Не допускайте любимката ви да се мушка в мазето или да се крие в пералнята. Отделяйте повече време на котката си. Играйте с нея и тя няма да иска да се крие.

Котката ви се нуждае от лично пространство - осигурете й го
Котката ви се нуждае от лично пространство - осигурете й го