5 грешки при възпитанието му

Кинолози споделят, че често чуват изречението: "Кучето не ме слуша!", а според тях е по-правилно да се каже, че "Вие сами разрешавате на кучето си да не ви слуша." Това особено важи за кученцата, които започват да пробват рамките на позволеното.

Специалисти изброяват 5-те най-често допускани грешки при възпитанието на кученцата:

Първа грешка: безсистемност

Например решили сте, че на кучето ще му е забранено да се качва да дивана. Седмица сте отстоявали това решение. А днес сте се прибрали вечерта уморени от работа. Кучето отново се е качило на дивана и вас ви домързява да го карате да слиза. И си мислите: това е само едни път, утре отново няма да му разрешавам. Но не! След товакученцето няма да разбере защо днес може, а утре не?!

Втора грешка: недостатъчно търпение

При възпитанието на кученцето трябва да бъдете търпеливи.

Например тренирате командата "На място!" А кученцето изведнъж отказва да я изпълнява. Вие започвате да нервничите и се отказвате. А винаги трябва да завършвате заниманието с това, че палето е изпълнило подадената от вас команда.

Трета грешка: трудности "с превода"

Старайте се да говорите на кучето на понятен за него език.

Разбира се, кучетата разпознават достатъчно количество думи от речта ни. Но не трябва да превръщате командата в тази реч.

Например командата "Ела тук!" трябва да бъде само тези думи. Не я превръщайте в "Ела при мен? Къде си тръгнал?! Ела тук, ти казвам!"

Четвърта грешка: недостатъчна похвала

Изпълнението на командата често се приема за норма. А не трябва, самото изпълнение трябва да се подкрепя, иначе защо кучето да го прави? Като не е задължително да е непременно нещо вкусно. Словесната искрена похвала е също поощрение. Кучето е доволно, когато стопанинът се радва. Но все пак да не забравяме и вкусните хапки.

Пета грешка: изисквате прекалено много

Няма място в дресировката на желанието ни всичко да става бързо. Има такива команди, които трябва да се разделят на съставни части и да се отработват постепенно.

Особено много се изисква от възрастното куче - "то трябва всичко да разбира". Не е вярно, то не е длъжно. Вие сте длъжни всичко да му обясните.

Например хващането на летяща чинийка не се учи наведнъж. Отначало кучето трябва да се приучи към самата чинийка, да се научи да я хваща с уста, а едва след това да я хваща търкаляща се по земята. Винаги се върви от простото към по-сложното.

Бъдете пределно ясни при подаването на команди на кучето си - те трябва да са кратки и ясни
Бъдете пределно ясни при подаването на команди на кучето си - те трябва да са кратки и ясни
Много е важно да хвалите кучето при всяко изпълнение на команда
Много е важно да хвалите кучето при всяко изпълнение на команда
Запасете се с търпение - нещата не стават толкова бързо, колкото ви се иска
Запасете се с търпение - нещата не стават толкова бързо, колкото ви се иска