Продукти: 8 пъдпъдъчи яйца, 220 мл висококачествен зехтин, 15 мл оризов оцет, 10 г дижонска горчица, 7 г кафява захар, 5 г фина сол, 3 г черен пипер, 3 г риган, 2 клончета мащерка.

Начин на приготвяне: Яйцатата се разбиват в дълбока купа, като предварително се разделят жълтъци от белтъци.

Белтъците могат да бъдат замразени, за да можете да ги съхраните по-дълго, а можете от тях да приготвите и целувки за десерт.

Жълтъците се смесват с дижонска или трапезна горчица. За разлика от трапезната, дижонската е с по-нежен вкус.

Добавете сол и кафява захар. Тръстиковата захар ще придаде лек карамелен вкус на соса. Прибавене растителното масло. С помощта на блендер разбивайте сместа, като внимателно, на малки порции, добавяте зехтина.

Когато се образува еднородна емулсия можете да продължите да добавяте маслото на тънка струйка, като постепенно увеличавате скоростта на блендера. Без да спирате да бъркате, започнете да добавяте оризовия оцет на малки порции. Сосът ще започне да изсветлява.

Продължавате да разбивате още 2-3 минути на средна скорост на блендера. Сместта трябва да се получи гъста и с консистенция на крем.

Добавете останалите подправки към соса.

В хаванче стрийте няколко зърна черен пипер. Откъснете няколко листенца мащерка и заедно с черния пипер и ригана прибавете към соса.

Прехвърлете готовата майонеза в буркан и съхранявайте в хладилника.

На студено сосът може да се съхранява 4-5 дни, но е по-добре да се използва веднага, тъй като приготвянето не отнема много време, а прясно приготвената майонеза винаги е по-вкусна и свежа.