Провансалска майонеза

06 януари 2019
Кулинария
16992
 

Продукти: 8 пъдпъдъчи яйца, 220 мл висококачествен зехтин, 15 мл оризов оцет, 10 г дижонска горчица, 7 г кафява захар, 5 г фина сол, 3 г черен пипер, 3 г риган, 2 клончета мащерка.

Начин на приготвяне: Яйцатата се разбиват в дълбока купа, като предварително се разделят жълтъци от белтъци.

Белтъците могат да бъдат замразени, за да можете да ги съхраните по-дълго, а можете от тях да приготвите и целувки за десерт.

Жълтъците се смесват с дижонска или трапезна горчица. За разлика от трапезната, дижонската е с по-нежен вкус.

Добавете сол и кафява захар. Тръстиковата захар ще придаде лек карамелен вкус на соса. Прибавене растителното масло. С помощта на блендер разбивайте сместа, като внимателно, на малки порции, добавяте зехтина.

Когато се образува еднородна емулсия можете да продължите да добавяте маслото на тънка струйка, като постепенно увеличавате скоростта на блендера. Без да спирате да бъркате, започнете да добавяте оризовия оцет на малки порции. Сосът ще започне да изсветлява.

Продължавате да разбивате още 2-3 минути на средна скорост на блендера. Сместта трябва да се получи гъста и с консистенция на крем.

Добавете останалите подправки към соса.

В хаванче стрийте няколко зърна черен пипер. Откъснете няколко листенца мащерка и заедно с черния пипер и ригана прибавете към соса.

Прехвърлете готовата майонеза в буркан и съхранявайте в хладилника.

На студено сосът може да се съхранява 4-5 дни, но е по-добре да се използва веднага, тъй като приготвянето не отнема много време, а прясно приготвената майонеза винаги е по-вкусна и свежа.

Още от Кулинария
0

Въздушна и нежна, напомня суфле или омлет Продукти: 600 г тиквички, 3 яйца, 200 г лук, 3 парчета топено сирене, 3 суп. лъж. олио, 2 скилидки чесън, сол на вкус.

0

Продукти: 1 пиле (около 1 кг), 1 суп. лъж. хрян, 1,5 суп. лъж. пълномаслено кисело мляко, 1 суп. лъж. горчица, 1,5 суп. лъж. майонеза, 2 скилидки чесън, 0,5 ч. лъж. млян лют червен пипер, 0,5 ч. лъж.

0

Продукти (за блата): 5 яйца, 5 суп. лъж. захар, 5 суп. лъж. брашно (за крема): 20 г желатин, 10-12 суп. лъж. вода, 300 г извара, 5 суп. лъж. пудра захар, 250 мл сладкарска сметана,

0

Продукти: 100 г високомаслено кисело мляко, 2 ябълки, 2 круши, 2 банана, 1-2 портокала, клонче прясна мента Приготвяне: Още в началото трябва да кажем, че това е само едно предложение за плодовете,

0

Продукти: 500 мл пилешки бульон, 75 г кашкавал, 75 мл сухо бяло вино, 1 суп. лъж. брашно, 2 жълтъка, 30 г масло, 2 суп. лъж. сметана, 1 суп. лъж. чесново масло,

Последни новини
0

Началото се определя от естествения процес при пчелите роенето, който съвпада горе-долу с началото на пролетта. Тази година може да се каже, че годината е ройлива,

0

Учени отговориха на въпроса „Дали потребителите ще консумират генетично модифицирани храни, ако разберат науката зад тях?“, съобщава Агробиоинститут. Психолози и биолози от Университета на Рочестър,

0

На заседанието ще одобрят и критерии за веригата на доставки Сред точките в дневния ред на предстоящото заседание на комитет по наблюдение на ПРСР, който ще се проведе утре, 20 юни,

0

Хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

0

На 10 и 11 юли в град Лозница ще се проведе традиционното национално изложение, придружено с фестивал на малината, съобщиха от Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:За борба с гризачите се накисват дървени стърготини в разтвор на дезинфектанта креолин и се разхвърлят около овошките. Освен това можем да натрием стволовете на дърветата с гранясала сланина, тъй като...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Повярвахме си, като тръгна, това бе повратният момент, казват момчетата Кметът Димитър Николов отпуска 18 500 лв. на “Механо тийм” за престижното състезание на Острова Бургас приема за кауза участието на създадения от ученици електромобил на финала на Shell Eco-marathon, престижното състезание в Лондон, което ще се проведе от 29 юни до 5 юли.

Паралел между тренировките на българската звезда в световния тенис Григор Димитров и един от емблематичните за киното образи - този на Роки Балбоа, бе направен в специално видео на ATP. От международната асоциация пуснаха във фейсбук профила си кадри от физическата подготовка на Григор, последвани от сродни упражнения на актьора Силвестър Сталоун

Ново меню в детските градини ще бори наднорменото тегло.  По-малко калории, но по-качествени. Това правило е ръководило авторите на новите норми за хранене на децата от 3 до 7 години, които посещават обществени заведения. Здравното министерство пусна за обществено обсъждане ремонта на наредбата за здравословно хранене на децата в детски заведения.