Тайната за приготвянето на вкусни кюфтета е в качествените продукти. Мляното свинско месо трябва да съдържа около 10% мазнини. Именно те придават сочност на готовото ястие. Ако решите да си смелите каймата сами у дома, към свинското месо прибавете малко бекон. Когато смелите двата продукта заедно, ще получите чудесна кайма. Ако купувате готова, пропорциите обикновено са спазени и на вас ви остава да прибавите само подправките.

Продукти: 350 г смляно свинско месо; 1 лук; 40 г бял хляб; 80 мл студено мляко; 5 г подправка за свинско месо; сол; масло за пържене; черен пипер, магданоз за украса.

Приготвяне: Поставете охладената свинска кайма в купа. Месото за кюфтета не е необходимо да е фино смляно. Добавете ситно нарязания лук. Можете и да го настържете на едро ренде. Ако лукът не се задушава предварително, е добре да е нарязан по-ситно.

Вземете филия стар хляб, изрежете коричката и средата накиснете в половината от студеното мляко. Изстискайте добре и прибавете хляба към каймата и лука. Изсипете останалото мляко в купата и посолете на вкус. Прибавете ароматните подправки или готовия микс за кюфтета. Внимавайте, защото готовите смеси съдържат сол. Това трябва да се вземе под внимание, за да не се пресоли ястието. Добавете останалите подправки.

Омесете старателно каймата до получаването на еднородна смес. Покрийте купата с фолио и оставете в хладилник за 10 минути. Добре е каймата за кюфтета да бъде предварително охладена и да й се даде малко “почивка” след месенето.

Загрейте олиото в по-дълбок тиган. С мокри ръце оформете кръгли кюфтета с дебелина около 2 см, които веднага поставяте в горещото масло. Пържим от всяка страна по около 5 минути или до получаването на златиста коричка. Посипваме със ситно нарязан магданоз, покриваме с капак и на изключен котлон се оставят да се задушават още 5-6 минути

Добра гарнитура е картофено пюре и салата от пресни зеленчуци.