Градинарите могат да прекарат този месец в почивка, но за най-големите ентусиасти винаги има работа.

А най-хубавото е, че сега тя е свързана с планове, нови идеи и дръзки мечти за безброй пъстри цветове през идните сезони.

И така, ето кои са задачките ни за месеца.

Планирайте и творете

Поръчайте семена сега

Планирането винаги се е считало за добра практика в градинарството. То доставя почти същото удоволствие както реалното, физическо градинарстване и резултатите от него. Затова вземете нов тефтер, озаглавете го с закачливо име - например "Планове и кроежи за по-красива градина от тази на съседката" и записвайте в него всяка нова хрумка, рисувайте и творете. Докато зимата отмине, идеите ще се избистрят и отсеят, накрая ще останат най-стойностните.

Помислете как да разположите растенията тази година. Проверете в таблиците за съвместимост дали растенията, които искате да засадите или засеете, ще са добри съседи. Планирайте сеитбооборота в градината. Помислете за оформяне на нови площи и как да дадете на старите почивка или какво да засадите, за да подобрите естественото плодородие на почвата.

Потърсете нови сортове и видове растения, но не залагайте само на тях.

И сега идва още една приятна зимна задача - поръчването на семена. За традиционалистите в градинарството може би е рано, но за експериментаторите ровенето в каталози е истинско приключение. Нови видове, нови сортове, нови хибриди... Цветята всяка година предлагат новости. А най-хубаво е, когато съчетават полезното с приятното. Например едроцветна и обилно цъфтяща ягода в кошница на верандата. Децата със сигурност ще бъдат много доволни от такава иновация. На снимката Strawberry "Summer breeze rose". 

Почистване и резитби правете в топли дни

Когато прогнозата за времето позволи да поработите в градината, използвайте топлите и слънчеви дни. Дейности като зимна резитба на декоративни храсти ще разведрят скучното ежедневие.

Ако не сте подрязали розите или вистерията например, ще имате възможност да го направите. Спазвайте правилата за всеки индивидуален храст и не режете онези, които са заложили цветни пъпки през изминалото лято. Такъв е например люлякът. Въпреки всичко имайте предвид, че тези резитби не бива да бъдат много силни.

Почиствайте снега от иглолистните и вечнозелените широколостни растения редовно. Не позволявайте да се обезформят.

Отрежете си клонки от форзиция, хеномелес или друг цъфтящ храст и ги поставете във вода. Скоро те ще ви зарадват с цвят, стоплени и добре осветени.

Почистете опадалите листа и отмрелите клонки в лехите. Така ще намалите и числеността на зимуващите в тях неприятели.

Поддържайте градината в изряден вид, за да намалите и без това безбройните пролетни задачки. И се старайте да се разхождате възможно най-малко в работните площи. Сега почвата е добре овлажнена и утъпкване и сбиване не са желателни. Освен това утъпканият сняг се превръща в лед и се топи по-бавно. Старайте се да разпределяте снега равномерно, за да запазите възможно най-много влага в почвата. 

Грижа за луковиците, които са в контейнер

Проверявайте за гниене тези на летните цветя

В градината на местата, където снегът се топи най-рано, вече са наболи кокичетата и някои други по-ранни луковички.

Ако сте засадили предвестници на пролетта в контейнери или други съдове, не забравяйте да се погрижите за тях. Проверявайте влажността на почвата редовно и при нужда ги полейте обилно. Това важи особено за тези контейнери, които са на сухо под навес или в помещение на светло.

Ако искате тези цветя да разцъфтят по-рано, достатъчно е да ги внесете на топло и да ги полеете с хладка вода. Съобразете светлинния режим.

Ако е прекалено топло, а денят е кратък, цветове ще се развият, но дръжките ще са дълги, неустойчиви и има опасност да се прекършат лесно. В обратния случай - достатъчно светлина и малко топлина, дръжките на цветовете ще останат къси. Особено добре изразено е това при зюмбюлите. Ако ви се случи, не се отчайвайте, а покрийте растението с непрозрачно калпаче, докато дръжката се издължи достатъчно.

И понеже говорим за луковици е редно да ви напомним за тези, които още почиват. Проверявайте редовно грудките и луковиците на летните цветя за гниене. Проветрете помещенията в някой слънчев ден и при мушкатата и зокума. Проверете дали нямат нужда от вода и почистване.

Най-добрите растения за студа

Винаги има безстрашни растения, които да радват очите с цвят в неблагоприятни условия.

Сякаш без усилие, сякаш напук на зимното време малката виолка събира сили и цъфти с ярки и пролетни цветове.

Ако се постараете и защитите цветето от студената ласка на снежната пелена тя, веселата теменужка, ще озарява деня ви. И няма нужда да правите невъзможното, за да цъфти. Просто я предпазете от снега и поливайте при нужда. В графата "зимно цъфтящи" са също ериката и калуната.

Без цвят, но с листа в топли тонове, декоративни растения като Imperata cylindrical "Red baron", карексът, аюгата, формиумът, брасиката и още много също могат да внесат по-ведро настроение в двора. Условието е същото - защитете листната маса само от снега.

В контейнер може да се отглеждат и растения с пъстри плодчета. Наскоро писахме за гаултерията, но такива са и пиракантата, илексът, котонеастерът и много други.

С цвят се кичи и скимията в студа, както и ароматното дафне.