Какво изисква и какво се печели от нея

Всъщност отглеждането на лоза не е чак толкова трудно. Тя вирее добре на много видове почви. Единственото ограничение е нейната любов към мекия климат. Но това пък позволява да е удобен и комфортен и един парник, за който много стопани са ни задавали въпроси.

Проучихме руския опит, който сочи, че оранжерийното отглеждане на грозде може да доведе до добри и направо отлични добиви в по-северни и студени райони, ако това се прави под стъклен или здрав полиетиленов покрив.

Предимствата на парника

Има широко разпространено убеждение, че зеленчуците, отглеждани в оранжерии, съдържат по-малко витамини и не са толкова полезни, колкото тези, отглеждани на открито. Но това не е вярно, е доказала науката.

Използването на оранжерии дава няколко предимства, като например способността да се получават високи добиви както от тях, така и от гроздето.

Опитът сочи, че гроздето, отглеждано в оранжерия, е по-малко податливо на заболявания и на повреди от вредители. А това премахва необходимостта от използване на много химически препарати за пръскане.

Да не говорим, че в рискови земеделски райони като в Русия, оранжериите са станали единственият начин да се отглеждат лози и много запалени лозари го правят.

Те споделят, че благодарение на оранжериите ранното грозде може да узрее до края на май, началото на юни, а късното до средата на есента или малко по-късно.

А в годините, когато добивът на открито е силно намален поради лоши метеорологични условия, оранжериите помагат да се постигне постоянен добив и доход.

Монтаж на оранжерия

За целогодишното използване на стъклените съоръжения има смисъл те да се инсталират на здрава основа с цел допълнителна термична защита. За рамки се ползват метални тръби или профили и прозрачни поликарбонатни панели или друг много издръжлив полиетиленов материал.

Не се препоръчва обикновен парников полиетилен, защото бързо става неизползваем и изисква постоянна грижа.

Класическата оранжерия има сводеста форма, която позволява да се отклоняват валежите и да се получава от растенията повече светлина. Отстрани се монтират врати, които се използват и за проветряване.

Системи за поддръжка на микроклимата

За тях северните лозари съветват да има монтирани вентилатори, които позволяват да се поддържа желаният микроклимат.

Системата за климатичен контрол позволява не само да се проветрява оранжерията, но и да се затопли през студения период. При лозите, както ниските, така и прекомерно високите температури са еднакво опасни.

Много важна е системата за автоматично напояване. Капковото ще позволи и да се внасят необходимите торове. Съчетанието на вода и торове е предпоставка за получаване на добра реколта.

Елементи от технологията

Лозите в оранжерия се засаждат обикновено на разстояние един метър една от друга и поне на 80 сантиметра от стената.

Нощната температура трябва да се поддържа в рамките на 8-10 градуса по Целзий, дневната - 10 -14, а за началото на растежа на лозичките и за цъфтежа са нужни нощни температури от 14 до 16 градуса, следобед - 24-26 градуса.

При фазата на узряването на гроздето през нощта се искат 18-20 градуса и 28-30 градуса през деня.