Зимна резитба на овошките

05 януари 2019
Овошки
0
16668
1 2 3
 

Започва от ябълки и круши

Зимната резитба, която се прави при всички овощни дървета, стартира още през есента, след края на вегетацията им.

Препоръчително е резитбата да започне от ябълковите и крушовите дръвчета, тъй като те са най-устойчиви на ниски температури. Ако времето е благоприятно, в южните райони може да започне резитбата и на черешата, вишнята, прасковата и кайсията. По принцип с рязането им не бива да се бърза, тъй като на тези видове раните им зарастват по-трудно и опасността от измръзване при тях е по-голяма.

Първоначално може да се направи санитарна резитба на дръвчетата. При нея се премахват яйчните купчинки и пръстенчета на гъсеничните гнезда на листогризещите гъсеници, клонки, заразени с брашнеста мана, а също и за заразените от болести и неприятели.

Ако през лятото са забелязани клони, нападнати от огнен пригор, те се изрязват до 30-40 см под мястото на заразата и се изгарят.

След отрязването на болни клони, овощарската ножица трябва да се обеззарази. За целта се дезинфекцира със спирт за горене или белина, разредени с вода в съотношение 1:10.

Препоръчително е по големите отрези да се замазват с блажна боя, за да не се допусне проникването на болести и неприятели през раните.

Касисът също се разрежда

Плододалите клонки на малините се изрязват

При касиса също е необходимо да се направи резитбата за плододаване. За целта се изрязват всички по-стари от четири години, а също така счупените и изсъхналилите клони.

На всеки храст се оставят по 3-5 броя три- и четиригодишни, както и по 4-5 едно- и двугодишни издънки.

Ако има през есента сте засадили нови растения, то всяка пръчка се изрязва на 3-4 пъпки над почвената повърхност.

При малината, ако след беритба на плодовете, не са премахнати плодадалите издънки, това се прави сега.

Изрязаните пръчки и клонки трябва да се изгорят, тъй като в тях зимуват различни вредители. 

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Овошки
5940
0

Клончетата, които са подходящи за рязане на калеми, трябва да са с по-къси междувъзлия и да са с дължина 60-90 см. Диаметърът в основата им да е около 6-12 мм.

14256
0

Здраво срастване между клонките Неправилната резитба води до счупвания Основен принцип при резитбата на овощните дръвчета е да се осигури здраво срастване между скелетните части.

7182
0

Извършва се през целия невегетационен период Зимната резитба, която се прави при всяко овощно дръвче и всяка година, се извършва в доста продължителен период от време.

12564
0

Майчините растения, от които се вземат калеми за присаждане, трябва да се здрави и без признаци на вирусни заболявания. Сред лесно разпознаваемите симптомите на болни дръвчета са прекалено скъсени

24228
0

Зимата е най-подходящото време за събиране на калеми за пролетното присаждане. През януари времето е точно за целта, а в по-студените райони на страната може да се направи и през февруари.

Още от Фермер
3312
0

Призовава проектът да бъде изцяло преразгледан и преработен "Считаме, че законопроектът е нецелесъобразен и противоречи на основните пазарни принципи.

3483
0

Дружното и енергично облигтане показва, че семейството  е добре. Слабото облитане на единични пчели или суетеното на пчели пред входа или диарични петна около входа са сигнал,

1773
0

Регулаторната рамка на ЕС трябва да стимулира иновациите и пестицидите с нисък риск Научни експерти трябва да извършат преглед на изследванията за канцерогенността на глифозата Изискванията за данни

2610
0

Френските власти забраниха на 15 януари продажбата на форма на будещия спорове убиец на плевели Roundup.  Това стана след решение на съда, че регулаторите не са взели под внимание съображенията за

837
0

Хората от село Тутраканци, община Провадия, заявиха, че ще заведат съдебен иск срещу Българската агенция за безопасност на храните, съобщи БНР. Те събират подписи с обръщение към премиера Бойко

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българският треньор Иван Колев подписа договор и започна работа в шампиона на Индонезия “Персиджа”. Тимът от столицата Джакарта ангажира бившия селекционер на младежкия ни национален отбор, след като се раздели с бразилеца Теко. “Договорът ми е за 1 г. с опция за продължаването му. Първите ми впечатления са, че в отбора има добри футболисти.

Бонове за 2 милиарда лева могат да носят доход на притежателите си, обясни изпълнителният директор на Българската фондова борса Васил Големански Финансовото министерство обяви намерението си да събуди т.нар. “спящи”" акции от масовата приватизация. Това е записано в обявената от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане

Двамата се събират на сцената на столичен клуб в Международния ден на жената. Там Руши Видинлиев ще изпълни микс от хитовете си. Белослава ще представи сингъла “Моята музика” от предстоящия си пети студиен албум, след като вече пусна първия - “Дай ми

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа