Зимна резитба на овошките

05 януари 2019
Овошки
21195
1 2 3
 

Започва от ябълки и круши

Зимната резитба, която се прави при всички овощни дървета, стартира още през есента, след края на вегетацията им.

Препоръчително е резитбата да започне от ябълковите и крушовите дръвчета, тъй като те са най-устойчиви на ниски температури. Ако времето е благоприятно, в южните райони може да започне резитбата и на черешата, вишнята, прасковата и кайсията. По принцип с рязането им не бива да се бърза, тъй като на тези видове раните им зарастват по-трудно и опасността от измръзване при тях е по-голяма.

Първоначално може да се направи санитарна резитба на дръвчетата. При нея се премахват яйчните купчинки и пръстенчета на гъсеничните гнезда на листогризещите гъсеници, клонки, заразени с брашнеста мана, а също и за заразените от болести и неприятели.

Ако през лятото са забелязани клони, нападнати от огнен пригор, те се изрязват до 30-40 см под мястото на заразата и се изгарят.

След отрязването на болни клони, овощарската ножица трябва да се обеззарази. За целта се дезинфекцира със спирт за горене или белина, разредени с вода в съотношение 1:10.

Препоръчително е по големите отрези да се замазват с блажна боя, за да не се допусне проникването на болести и неприятели през раните.

Касисът също се разрежда

Плододалите клонки на малините се изрязват

При касиса също е необходимо да се направи резитбата за плододаване. За целта се изрязват всички по-стари от четири години, а също така счупените и изсъхналилите клони.

На всеки храст се оставят по 3-5 броя три- и четиригодишни, както и по 4-5 едно- и двугодишни издънки.

Ако има през есента сте засадили нови растения, то всяка пръчка се изрязва на 3-4 пъпки над почвената повърхност.

При малината, ако след беритба на плодовете, не са премахнати плодадалите издънки, това се прави сега.

Изрязаните пръчки и клонки трябва да се изгорят, тъй като в тях зимуват различни вредители. 

Още от Овошки
0

Сред най-опасните неприятели по сливовите дръвчета са плодовите оси. Най-често вредят черната и жълтата сливови плодови оси. Вредният стадии е ларвата,

0

Може да се отглеждат зеленчуци между млади овощни дървета, тъй като техните корони не са се развили напълно. Следователно зеленчуците могат да се развиват без особени затруднения в междуредовите

0

С азот се прави през пролетта Подхранването на овощните дръвчета е сред основните фактори, които са от значение за спазване на добрите практики по отглеждането им.

0

Едногодишното дръвче се режат до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централният клон на 30-60 см от повърхността.

0

Да се направи преди започване на вегетацията В момента времето е много подходящо за засаждане на овощни дръвчета. По принцип пролетното засаждане може да се направи в много продължителен период - от

Последни новини
0

През март се наблюдава отслабване на пчелните семейства. Причината е умирането на голяма част от презимувалите пчели, а новоизлюпените не са достатъчно, за да компенсират загубата, напомня pchelata.

0

Със затоплянето на времето и най-вече с просъхването на почвата започват сеитбите на открито в градината. Много важно условие е почвата да може да се обработва, без да е кална.

0

Ако сте отгледали разсад на салата и маруля, предстои да ги разсадите след втората половина на март. Ето защо отсега подгответе почвата, за да сте готови. Акценти: . Прекопайте и подравнете почвата.

0

Технологичната причина за изкуственото хранене е получаването на повече овче мляко Доц. д-р Никола Методиев Най-добрата храна за всеки новороден бозайник е млякото от собствената му майка.

0

С европейско и с национално финансиране Диана Ванчева - Помощ за компенсиране на разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по националната програма за контрол над почвените

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Един от трите най-големи акционери в алианса PSA - семейството Пежо, настоява да се купят още големи марки след Opel. Французите са се насочили към концерна Fiat Chrysler Automobiles и гиганта Jaguar Land Rover. От Пежо са много доволни от сделката с General Motors за Опел. Евентуално сливане с FCA ще помогне на французите да влязат на пазара в

Премиерът Бойко Борисов свика днес заседание на Съвета по сигурността. Той информира за това в началото на заседанието на кабинета, предаде БТА.  Очаквайте

Футболист №1 на България за 2018 г. Кирил Десподов бе освободен от лагера на мъжкия национален отбор за европейските квалификации с Черна гора и Косово. Нападателят не е възстановен от травма, получена в клубния му тим "Каляри". На негово място няма да бъде викан заместник. Националите ни ще посрещнат първия си съперник със следната група от 23-ма