Зимна резитба на овошките

05 януари 2019
Овошки
23733
1 2 3
 

Започва от ябълки и круши

Зимната резитба, която се прави при всички овощни дървета, стартира още през есента, след края на вегетацията им.

Препоръчително е резитбата да започне от ябълковите и крушовите дръвчета, тъй като те са най-устойчиви на ниски температури. Ако времето е благоприятно, в южните райони може да започне резитбата и на черешата, вишнята, прасковата и кайсията. По принцип с рязането им не бива да се бърза, тъй като на тези видове раните им зарастват по-трудно и опасността от измръзване при тях е по-голяма.

Първоначално може да се направи санитарна резитба на дръвчетата. При нея се премахват яйчните купчинки и пръстенчета на гъсеничните гнезда на листогризещите гъсеници, клонки, заразени с брашнеста мана, а също и за заразените от болести и неприятели.

Ако през лятото са забелязани клони, нападнати от огнен пригор, те се изрязват до 30-40 см под мястото на заразата и се изгарят.

След отрязването на болни клони, овощарската ножица трябва да се обеззарази. За целта се дезинфекцира със спирт за горене или белина, разредени с вода в съотношение 1:10.

Препоръчително е по големите отрези да се замазват с блажна боя, за да не се допусне проникването на болести и неприятели през раните.

Касисът също се разрежда

Плододалите клонки на малините се изрязват

При касиса също е необходимо да се направи резитбата за плододаване. За целта се изрязват всички по-стари от четири години, а също така счупените и изсъхналилите клони.

На всеки храст се оставят по 3-5 броя три- и четиригодишни, както и по 4-5 едно- и двугодишни издънки.

Ако има през есента сте засадили нови растения, то всяка пръчка се изрязва на 3-4 пъпки над почвената повърхност.

При малината, ако след беритба на плодовете, не са премахнати плодадалите издънки, това се прави сега.

Изрязаните пръчки и клонки трябва да се изгорят, тъй като в тях зимуват различни вредители. 

Още от Овошки
0

Хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

0

Операциите се правят според фазата на развитие През вегетацията на овощните дръвчета също се прави резитба, която се нарича лятна резитба. Тя включва операциите филизене, пензиране, привързване,

0

В дъждовни години, когато се наблюдава преовлажняване на почвата, хлорозата се проявява изключително силно. Обяснението е, че азотът лесно се предвижва в по-долните почвени пластове,

0

Хлорозата по дръвчетата е проблем, с които се сблъскват и любителите овощари. Симптомите лесно се разпознават, тъй като се изразяват в пожълтяване или побеляване на листата.

0

Химична борба срещу ябълковия плодов червей се провежда съобразно плътността му. Обикновено се извършват 2 пръскания срещу първото и 2-3 срещу второто поколение.

Последни новини
0

Началото се определя от естествения процес при пчелите роенето, който съвпада горе-долу с началото на пролетта. Тази година може да се каже, че годината е ройлива,

0

Учени отговориха на въпроса „Дали потребителите ще консумират генетично модифицирани храни, ако разберат науката зад тях?“, съобщава Агробиоинститут. Психолози и биолози от Университета на Рочестър,

0

На заседанието ще одобрят и критерии за веригата на доставки Сред точките в дневния ред на предстоящото заседание на комитет по наблюдение на ПРСР, който ще се проведе утре, 20 юни,

0

На 10 и 11 юли в град Лозница ще се проведе традиционното национално изложение, придружено с фестивал на малината, съобщиха от Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните.

0

ЕС има възможност да стане световна класа в иновациите, но трябва да сменим подхода. Европа има чудесна научна база, но за да сме конкурентоспособни, трябва да въвеждаме повече дигитални технологии

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:За борба с гризачите се накисват дървени стърготини в разтвор на дезинфектанта креолин и се разхвърлят около овошките. Освен това можем да натрием стволовете на дърветата с гранясала сланина, тъй като...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Повярвахме си, като тръгна, това бе повратният момент, казват момчетата Кметът Димитър Николов отпуска 18 500 лв. на “Механо тийм” за престижното състезание на Острова Бургас приема за кауза участието на създадения от ученици електромобил на финала на Shell Eco-marathon, престижното състезание в Лондон, което ще се проведе от 29 юни до 5 юли.

Паралел между тренировките на българската звезда в световния тенис Григор Димитров и един от емблематичните за киното образи - този на Роки Балбоа, бе направен в специално видео на ATP. От международната асоциация пуснаха във фейсбук профила си кадри от физическата подготовка на Григор, последвани от сродни упражнения на актьора Силвестър Сталоун

Ново меню в детските градини ще бори наднорменото тегло.  По-малко калории, но по-качествени. Това правило е ръководило авторите на новите норми за хранене на децата от 3 до 7 години, които посещават обществени заведения. Здравното министерство пусна за обществено обсъждане ремонта на наредбата за здравословно хранене на децата в детски заведения.