Започва от ябълки и круши
Зимната резитба, която се прави при всички овощни дървета, стартира още през есента, след края на вегетацията им.
Препоръчително е резитбата да започне от ябълковите и крушовите дръвчета, тъй като те са най-устойчиви на ниски температури. Ако времето е благоприятно, в южните райони може да започне резитбата и на черешата, вишнята, прасковата и кайсията. По принцип с рязането им не бива да се бърза, тъй като на тези видове раните им зарастват по-трудно и опасността от измръзване при тях е по-голяма.
Първоначално може да се направи санитарна резитба на дръвчетата. При нея се премахват яйчните купчинки и пръстенчета на гъсеничните гнезда на листогризещите гъсеници, клонки, заразени с брашнеста мана, а също и за заразените от болести и неприятели.
Ако през лятото са забелязани клони, нападнати от огнен пригор, те се изрязват до 30-40 см под мястото на заразата и се изгарят.
След отрязването на болни клони, овощарската ножица трябва да се обеззарази. За целта се дезинфекцира със спирт за горене или белина, разредени с вода в съотношение 1:10.
Препоръчително е по големите отрези да се замазват с блажна боя, за да не се допусне проникването на болести и неприятели през раните.
Касисът също се разрежда
Плододалите клонки на малините се изрязват
При касиса също е необходимо да се направи резитбата за плододаване. За целта се изрязват всички по-стари от четири години, а също така счупените и изсъхналилите клони.
На всеки храст се оставят по 3-5 броя три- и четиригодишни, както и по 4-5 едно- и двугодишни издънки.
Ако има през есента сте засадили нови растения, то всяка пръчка се изрязва на 3-4 пъпки над почвената повърхност.
При малината, ако след беритба на плодовете, не са премахнати плодадалите издънки, това се прави сега.
Изрязаните пръчки и клонки трябва да се изгорят, тъй като в тях зимуват различни вредители.
Коментари