Белокрилката е основен проблем

04 януари 2019
Зеленчуци
33300
1 2 3
 

Продуктите задължително се редуват

Миналата година сред най-честите въпроси на любителите градинари беше, как да се справят с белокрилката. За съжаление, няма новости в борбата с този сериозен вредител в градината, а и в парници, оранжерии, дори вкъщи.

Много често през есента, когато балконските цветя се внасят, неприятелят се прехвърля и по растенията в стаите.

Какви мерки се предприемат:

Редовно преглеждайте посевите. Щом забележите неприятеля, трябва да пристъпите към третиране на растенията.

Използвайте само продукти, които са одобрени срещу белокрилка. Винаги съобразявайте фазата на развитие на растението с карантинния срок на инсектицида.

Задължително прилагайте препарати, които са различно активно вещество, като ги редувате, за да не се създаде резистентност.

Подходящи инсектициди са: абанто - 75 мл/дка, адмирал - 10ЕК - 7.5-50 мл/дка (0.025%), актара 25ВГ - 0.03%, браи - 0.03%, дека ЕК - 40-60 мл/дка, децис 100ЕК - 10.5-17.5 мл/дка, еуфория 045ЗК - 125 мл/дка, клоузър 120СК - 20-40 мл/дка, карате експрес ВГ - 28-60 г/дка, ламдекс 50КС - 125 мл/дка, ланат 25ВП - 80-100 г/дка, метеор - 80-90 мл/100 л вода, моспилан 20СГ - 35-40 г/дка, натуралис - 75-100 мл/дка, санмайт 20ВП - 0.075% и други.

Част от тези продукти имат регистрация при различни видове зеленчуци, затова е добре да се консултирате в агроаптеката, когато купувате даден препарат. 

Повредата е от ларви и нимфи

Пеперудите са под листата

Оранжерийната белокрилка се заселва от долната страна на листата. През деня насекомите са неподвижни. При разклащане на растенията, те излитат.

Повредата се причинява от ларвите и нимфите, които смучат сок от долната страна на листата, от дръжките и по-рядко от стъблото.

По местата на убождането се появяват белезникави петна, впоследствие листата пожълтяват и окапват.

Силно нападнатите растения се обезлистват, спират развитието си и най-често загиват. 

Още от Зеленчуци
0

Колтученето се прави задължително при индетерминантните, т.е. високостъблените сортове домати. Операцията се извършва редовно и няколко пъти през вегетацията на растенията.

0

Следете редовно за поява на болести и неприятели В момента са последните срокове, подходящи за засяване на домати за късно производство. Продължава разсаждането на зелевите - главесто зеле и цветно

0

Ако сте решили да подхраните зеленчуците с листен тор, ето какви са дозите за площ от 1 декар: . домати - 500 мл . пипер - 600 мл . краставици (дългоплодни и корнишони) - 600 мл .

0

В някои фази от развитието си растенията имат по-голяма нужда от растеж. Това са моментите на: . бърз растеж . натрупване на вегетативна маса . образуване на репродуктивни органи На пазара се

0

През вегетацията е важно да направите допълнително подхранване, за да могат културите да растат и да се развиват правилно. Много подходящо за вегетационно торене е да използвате листни торове. .

Последни новини
0

Началото се определя от естествения процес при пчелите роенето, който съвпада горе-долу с началото на пролетта. Тази година може да се каже, че годината е ройлива,

0

Учени отговориха на въпроса „Дали потребителите ще консумират генетично модифицирани храни, ако разберат науката зад тях?“, съобщава Агробиоинститут. Психолози и биолози от Университета на Рочестър,

0

На заседанието ще одобрят и критерии за веригата на доставки Сред точките в дневния ред на предстоящото заседание на комитет по наблюдение на ПРСР, който ще се проведе утре, 20 юни,

0

Хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

0

На 10 и 11 юли в град Лозница ще се проведе традиционното национално изложение, придружено с фестивал на малината, съобщиха от Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:За борба с гризачите се накисват дървени стърготини в разтвор на дезинфектанта креолин и се разхвърлят около овошките. Освен това можем да натрием стволовете на дърветата с гранясала сланина, тъй като...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Повярвахме си, като тръгна, това бе повратният момент, казват момчетата Кметът Димитър Николов отпуска 18 500 лв. на “Механо тийм” за престижното състезание на Острова Бургас приема за кауза участието на създадения от ученици електромобил на финала на Shell Eco-marathon, престижното състезание в Лондон, което ще се проведе от 29 юни до 5 юли.

Паралел между тренировките на българската звезда в световния тенис Григор Димитров и един от емблематичните за киното образи - този на Роки Балбоа, бе направен в специално видео на ATP. От международната асоциация пуснаха във фейсбук профила си кадри от физическата подготовка на Григор, последвани от сродни упражнения на актьора Силвестър Сталоун

Ново меню в детските градини ще бори наднорменото тегло.  По-малко калории, но по-качествени. Това правило е ръководило авторите на новите норми за хранене на децата от 3 до 7 години, които посещават обществени заведения. Здравното министерство пусна за обществено обсъждане ремонта на наредбата за здравословно хранене на децата в детски заведения.