Белокрилката е основен проблем

04 януари 2019
Зеленчуци
28809
1 2 3
 

Продуктите задължително се редуват

Миналата година сред най-честите въпроси на любителите градинари беше, как да се справят с белокрилката. За съжаление, няма новости в борбата с този сериозен вредител в градината, а и в парници, оранжерии, дори вкъщи.

Много често през есента, когато балконските цветя се внасят, неприятелят се прехвърля и по растенията в стаите.

Какви мерки се предприемат:

Редовно преглеждайте посевите. Щом забележите неприятеля, трябва да пристъпите към третиране на растенията.

Използвайте само продукти, които са одобрени срещу белокрилка. Винаги съобразявайте фазата на развитие на растението с карантинния срок на инсектицида.

Задължително прилагайте препарати, които са различно активно вещество, като ги редувате, за да не се създаде резистентност.

Подходящи инсектициди са: абанто - 75 мл/дка, адмирал - 10ЕК - 7.5-50 мл/дка (0.025%), актара 25ВГ - 0.03%, браи - 0.03%, дека ЕК - 40-60 мл/дка, децис 100ЕК - 10.5-17.5 мл/дка, еуфория 045ЗК - 125 мл/дка, клоузър 120СК - 20-40 мл/дка, карате експрес ВГ - 28-60 г/дка, ламдекс 50КС - 125 мл/дка, ланат 25ВП - 80-100 г/дка, метеор - 80-90 мл/100 л вода, моспилан 20СГ - 35-40 г/дка, натуралис - 75-100 мл/дка, санмайт 20ВП - 0.075% и други.

Част от тези продукти имат регистрация при различни видове зеленчуци, затова е добре да се консултирате в агроаптеката, когато купувате даден препарат. 

Повредата е от ларви и нимфи

Пеперудите са под листата

Оранжерийната белокрилка се заселва от долната страна на листата. През деня насекомите са неподвижни. При разклащане на растенията, те излитат.

Повредата се причинява от ларвите и нимфите, които смучат сок от долната страна на листата, от дръжките и по-рядко от стъблото.

По местата на убождането се появяват белезникави петна, впоследствие листата пожълтяват и окапват.

Силно нападнатите растения се обезлистват, спират развитието си и най-често загиват. 

Още от Зеленчуци
0

Със затоплянето на времето и най-вече с просъхването на почвата започват сеитбите на открито в градината. Много важно условие е почвата да може да се обработва, без да е кална.

0

Ако сте отгледали разсад на салата и маруля, предстои да ги разсадите след втората половина на март. Ето защо отсега подгответе почвата, за да сте готови. Акценти: . Прекопайте и подравнете почвата.

0

За да се засадят картофите, почвата трябва да е поне малко затоплена. Ако садите в студена почва, клубените няма да поникнат, а ще чакат условията да станат по-благоприятни. Засаждане .

0

Киселецът и лападът са листни зеленчуци, които растат бързо, вкусни са, а и много полезни. И още: . От тях може да се добиват пресни листа в различни периоди от годината. .

0

Ако през есента не сте наторили, може да го направите сега. След това задължително обработете почвата. Подготвяйте почвата за засяване и засаждане на пролетните култури.

Последни новини
0

През март се наблюдава отслабване на пчелните семейства. Причината е умирането на голяма част от презимувалите пчели, а новоизлюпените не са достатъчно, за да компенсират загубата, напомня pchelata.

0

Технологичната причина за изкуственото хранене е получаването на повече овче мляко Доц. д-р Никола Методиев Най-добрата храна за всеки новороден бозайник е млякото от собствената му майка.

0

С европейско и с национално финансиране Диана Ванчева - Помощ за компенсиране на разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по националната програма за контрол над почвените

0

Анализът на НОИ показа, че негативно засегнати от промяната ще бъдат лица, които в периода 1997-1999 година за няколко месеца са се осигурявали на много висок доход и са имали нерегулярна трудова

0

„От днес официално регламентът за намаляване на таксите за презгранични преводи в евро, за който бях основен докладчик и преговарящ за Европарламента, е закон за всички държави от Европейския съюз.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Премиерът Бойко Борисов свика днес заседание на Съвета по сигурността. Той информира за това в началото на заседанието на кабинета, предаде БТА.  Очаквайте

Футболист №1 на България за 2018 г. Кирил Десподов бе освободен от лагера на мъжкия национален отбор за европейските квалификации с Черна гора и Косово. Нападателят не е възстановен от травма, получена в клубния му тим "Каляри". На негово място няма да бъде викан заместник. Националите ни ще посрещнат първия си съперник със следната група от 23-ма

Китайските власти издадоха указания във вторник, целящи да ускорят изграждането на производствена система и пазарното приложение на автомобилите, задвижвани с метанол, предава bulgarian.cri.cn. Съответните производители на автомобили и компоненти се насърчават да подобрят производствената система чрез модернизиране на технологиите,