Продукти: 1 кутия консервирана риба в масло (риба тон, сьомга, сардина и др.), 4 яйца, 70 г твърд кашкавал, 200 г майонеза, 3 средни картофи, 1 морков, 1 лук, 3 филийки бял хляб, 50 г маслини, зелени подправки, 0,5 ч. лъж. оцет, 0,5 ч.л. захар, сол на вкус

Как се приготвя

Измийте картофите и морковите и варете 15-20 минути до готовност. Извадете от водата, охладете и почистете. Сварете твърдо яйцата, охладете и обелете. Разделете белтъци от жълтъци.

Нарязаният на ситно лук залейте с вряла вода за 5 минути, така че да отстраните острия вкус. Излейте водата и измийте със студена вода. Напръскайте с оцет и поръсете със захар. Оставете лука да се маринова за 10 минути.

Консервираната риба извадете от маслото, почистете от костите и намачкайте с вилица. Правете ушите и носа на прасето от филии хляб и ги изсушете в тиган или в тостер.

За да се получи салатата за Нова година по-пухкава и въздушна всеки един от слоевете поотделно настържете с ренде направо върху чинията за сервиране, като с вилица си помагате да разпределяте равномерно всички слоеве.

На дъното на широка чиния за сервиране на едро ренде настържете половината от картофите.

Отгоре полейте малко с маслото от рибната консерва. Посолете и с вилица притиснете и оформете основата на салатата.

Разпределете върху картофите част от рибата и намажете с малко майонеза. Върху рибата разпределете яйчния белтък, настърган на ситно ренде и отново намажете с майонеза.

Сложете слой от едро настъргани моркови, посолете и намажете с майонеза. Поръсете морковите с маринования лук. Разстелете останалите настъргани картофи върху лука, леко осолени и отново намажете с майонеза. Покрийте картофите със слой настърган кашкавал. Най-отгоре покрийте с настърганите жълтъци. Оформете муцунката и ушичките на прасето от препечените филийки, а очите направето от маслини. Украсете със зелени листа салата, магданоз и копър. Оставете 1-2 часа в хладилника.