15 кг висококачествено сено дневно за млечната крава

02 януари 2019
Домашна ферма
8334
Няма снимка
За основа се взема нормата от 15 кг качествено сено дневно на крава
1 2
 

Има три момента, които влияят на количеството изхранвано на кравата сено: колко тежи кравата ви; колко мляко дава; в какъв период от бременността си е.

Също така е важно качеството и количеството осигурени фуражи: наличието на други видове фуражи, тяхното качество и количество; качеството на заготвеното сено.

За основа се взема нормата от 15 кг качествено сено дневно.

Ако освен сено има заготвени фуражи - сочни, концентрати, отпадъци от различни производства, то разходът на сено ще бъде умерен

Ако останалите фуражи са малко, разходът на сено ще е огромен.

Освен това трябва да знаете каква е хранителността на сеното, с което разполагате. Лекото, нискокалорично сено върви като вода.

Ако кравата дава около 10 л мляко дневно то само сеното ще й стигне за изработването на това количество - около 15 кг дневно.

Ако кравата дава 20 л мляко дневно, то не трябва да увеличавате сеното, а обратното - да го намалявате: ще й стигнат и 10 кг дневно, но затова пък трябва да изхранвате всекидневно комбиниран фураж картофи, цвекло и силаж.

Това е важно, за да не отслабва животното.

При изхранването на 15 кг сено дневно и при оборен период около 5-6 месеца, ще ви трябва около 2700 кг сено или около 3 т на крава.

Още от Домашна ферма
0

Най-честите причини - мастит, слаби кръвоносни съдове или неправилно доене Много стопани се тревожат, когато забележат внезапната поява на кръв в издояваното мляко.

0

Към 24-25-годишна възраст организмът на конете се износва. Правилните грижи за работния кон включват в себе си като минимум грижи за зъбите и за копитата му.

0

След 2-3 дни работа му дайте 1 почивен ден За разплод трябва да се използват само силни и добре развити самци в зайчарника. При интензивно използване (150-200 покривания) такъв самец не губи

0

Козата трябва да се пресуши 6-8 седмици преди окозването. С прекратяването на доенето по време на пресушаването организмът на козата получава възможност да насочи усилията си за развитие на

0

Давайте я веднъж дневно на телета, прасета и агнета Сухата коластрена извара (суха коластра) се приготвя от остатъци от коластра. Коластрата се налива в емайлиран съд и се оставя на топло за 5-6

Последни новини
0

Докато времето все още е променливо, можете да си приготвите топла крем супа от печурки. Комбинацията от гъби и магданоз е интересен вариант за хранителна, ароматна и здравословна супа,

0

През март се наблюдава отслабване на пчелните семейства. Причината е умирането на голяма част от презимувалите пчели, а новоизлюпените не са достатъчно, за да компенсират загубата, напомня pchelata.

0

Със затоплянето на времето и най-вече с просъхването на почвата започват сеитбите на открито в градината. Много важно условие е почвата да може да се обработва, без да е кална.

0

Ако сте отгледали разсад на салата и маруля, предстои да ги разсадите след втората половина на март. Ето защо отсега подгответе почвата, за да сте готови. Акценти: . Прекопайте и подравнете почвата.

0

Технологичната причина за изкуственото хранене е получаването на повече овче мляко Доц. д-р Никола Методиев Най-добрата храна за всеки новороден бозайник е млякото от собствената му майка.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

1 322 300 пенсионери ще получат по 40 лв. великденски добавки към пенсиите си към април. Това решение взе правителството, съобщи социалният министър Бисер Петков. Великденски бонуси ще получат хората, които получават пенсии до 348 лв. Колко ти е линията на бедност, поясни Петков. За целта правителството отпусна над 52 млн. лв.

Разликата между нас и вас е, че ние се отваряме за партньорите от Европейската народна партия, а вие се затваряте за лидера на Партията на европейските социалисти. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебата за избор на нов състав на ЦИК. Репликата му бе насочена към зам.

Пътят София - Варна е затворен временно заради катастрофата Двама души за загинали в катастрофа на първокласния път София - Варна край Омуртаг. Сигналът за инцидента е получен в в 10,03 часа, съобщиха от Областната дирекция /ОД/ на МВР в Търговище. Движението в участъка е временно преустановено. По първоначални данни инцидентът е с участието на