От лалето, или от флейтата - ценна информация, която казва къде да налеем виното, за да го оценим
Човек долавя вкусовете сладко, солено, кисело и горчиво чрез различни зони, които са разположени върху различни части от езика.
Затова се казва, че ъгълът на падане на виното има голямо значение за усещане на вкуса му, съветват енолозите.
Според тях вкусът на едно вино, който усещаме в устната кухина се променя в зависимост от чашата
По тази причина вината от основните сортове каберне совиньон, мерло и каберне се поднасят в една от най-универсалните чаши, подходяща и за всяко друго каберне или мерло.
По принцип правилото гласи, че богати, щедри на аромати, но и фини вина изискват чаша с широк балон и сравнителни тесен отвор, за да могат дълбоките аромати да се разпрострат свободно и в същото време да се концентрират на повърхността.
Белите вина обикновено изискват чаша с по-конична форма.
А що се отнася до подсилените вина, както и до естествено сладките е най-добре да се поднасят в малки лаленца
За пенливото шампанско е известна чашата, която повечето от нас добре познават. Но тъй като тя е отворена като купа и освобождава бързо аромата и мехурчетата, мнозина експерти по дегустацията казват, че вече предпочитат да я заменят с т.нар. чаша флейта
Тя е подходяща и за розовите пенливи вина.
Не винаги можем да имаме от всички видове чаши, нали, особено у дома.
Но затова в такъв случай обикновено следваме класическото правило, че червено вино и такова, което съдържа повече танини, се поднася в балон, а бяло - в по-издължена и затворена чаша. За пенливото, както казахме, вече навлезе тясна и дълга.
За сведение на любителите мнозина обичат дегустационната чаша която между другото е сертифицирана от Международната организация по лозата и виното.
Изчислено е, че именно тя дава равен шанс на всички вина. Тялото и дръжката са хармонично балансирани, така че да може удобно и без излишно усилие да се разклаща чашата. Трябва да има гладък ръб, а не да е с “яка”, която често се среща при най-евтините.
И пак за сведение:
Световно признати са десетки майстори на дизайнерски и скъпи марки чаши, само едни от тях са Mikasa. Известни са с това, че са ръчно изработени от 24-процентов оловен кристал.
Класическата чаша за пенливо вино е или купа или флейта е с висока форма и тънко стъкло.
Може да е във формата на лале.
Стандартната чаша за бяло вино не трябва да бъде прекалено голяма, защото то ще се загуби в нея.
Коментари