Китайската компания Sinogene планира през март 2019 г. да получи първото в страната клонирано коте, съобщава Micetimes.Asia. Целта на проекта е стартиране на ефективен процес за масово възпроизводство на котки в изкуствени условия.

За създаването на котето ще бъдат използвани същите технологии като при овцата Доли.

Този проект едва ли ще представлява интерес в научен план, но ние виждаме в него огромен потенциал за китайския пазар, казва Чжао Цзянпин, зам.-гл. директор на организацията, занимаваща се с разработването на биотехнологии. Въпреки че клонираните животни не могат да се смятат абсолютен аналог на животните, родени по естествен начин, изкуствено получените котета ще бъдат обичани от собствениците им.

Цзянпин подчертава, че клонираните котета ще възпроизвеждат точно животното, от което е клонирано. Единствената разлика може да се смята липсата на памет и на навици.

Освен това компанията вече се занимава с клониране на кученца, всяко от което ще струва около 55 000 долара.

По официални данни в Китай има над 73 млн. собственици на домашни животни, които отглеждат 91 млн. котки и кучета. В мегаполисите този бизнес е много изгоден.

Първата в света клонирана котка CopyCat, беше получена (след 87 опита и 16 години работа) през 2001 г. в САЩ в Тексаския университ. Тя живее щастливо с приятеля си Смоуки в просторната къща на своя своя създател проф. Дуейн Крамър. През 2006 г. тя ражда три котета.

Първата в света клонирана котка  CopyCat живее в дома на своя създател проф. Дуейн Крамър и съпругата му  Шърли Снимки: Today.tamu.edu
Първата в света клонирана котка CopyCat живее в дома на своя създател проф. Дуейн Крамър и съпругата му Шърли Снимки: Today.tamu.edu
CopyCat, приятелят й Смоуки и тяхното потомство през 2006 г.
CopyCat, приятелят й Смоуки и тяхното потомство през 2006 г.