Инвестициите процъфтяват в автономни машини за пръскане, плевене и прибиране на реколтата

Financial Times

Австралийският земеделски производител Андрю Бейт е превърнал фермата си за зърно и добитък от 40 000 дка в централен Куинсланд в открита лаборатория за роботи. На прашните кафяви полета с пшеница, памук и нахут Бейт тества роботи, предназначени да решат проблемите, с които обикновено се сблъскват фермерите като премахване на плевелите и събиране на реколтата.

Неговата компания, Swarm Robotics, е създала флот от малки роботи, които работят на групи, за да изпълняват задачи в сферата на големи трактори, пръскачки или сеялки.

Роботите вече се използват от фермерите

в региона, които ги наемат срещу акредитирана такса, а още 10 робота ще бъдат произведени скоро.

"Започнахме, защото търсехме по-добри начини за фермерство, без непременно да спасяваме труда", казва Бейт, който е основал компанията заедно със съпругата си през 2012 г. "Това, което правим сега, е върхът на айсберга - това е следващата вълна, която ще бъде наистина вълнуваща."

Андрю Бейт има ключова роля в усилията от страна на стартъпи, фондове за рисков капитал и големи земеделски компании (като например гигантът на семената Монсанто и химическата група DuPont) да въведат роботите, за да решат някои от най-тежките проблеми в земеделието. Те смятат, че това

ще подобри ефективността и добивите

на реколтата, като по този начин ще повиши рентабилността на земеделските стопанства.

Един ден роботите дори биха могли да заменят работниците, като например събирачите на плодове, въпреки че все още далеч не са готови да го направят.

Развитието на селскостопанските технологии процъфтява. През 2017 г. инвеститорите са вкарали повече от 700 млн. долара в такива компании, според изследователската фирма CB Insights - двойно повече в сравнение с предходната година.

Към днешна дата съществуват два основни типа роботи в селското стопанство: онези, които помагат на фермерите да намаляват входящите материали, включително хербициди, пестициди или торове, и тези, които се стремят да заместят селскостопанските работници чрез използване на машини за събиране на различни култури.

Има и надежда, че роботите могат да направят земеделието на по-малки парцели земя икономически жизнеспособно отново.

"Както мобилните изчисления, сензорите и изкуственият интелект трансформират други отрасли, смятаме, че те ще имат

драматично въздействие върху фермата

казва Бен Чостнър, изпълнителен директор на Blue River Technology. Това е стартъп, който прави роботите с компютърно виждане за точно пръскане на хербицид при плевели.

Производителят на трактори Deere & Co придоби стартъпа през миналата година за 305 млн. долара и понастоящем помага за разработването на робота See и Spray, който има за цел да намали употребата на хербициди с 90%. Blue River усъвършенства и обмисля как да лансира робота, тъй като все още не е започнала неговата продажба.

Хаша Гафарзаде, научен директор в IDTechEx, фирма за проучване на пазара, провери набора от селскостопански роботи налични днес. Той установи, че някои технологии като автоматични трактори, автоматични машини за доене на крави и дистанционно контролирани пневматични хеликоптери, вече са доста често срещани. Дроновете също се използват за инспектиране на полетата и стадните животни.

Други роботи все още са в процес на разработка. Като тези, които разчитат на компютърни изображения. "Това

няма да бъде революция за една нощ

Може да отнеме и 20 години, за да се променят земеделските практики", казва Гафарзаде.

Френската компания Naio Technologies отскоро започна продажбата на робот, който плеви полетата механично. Благодарение на това, той намалява използването на химически хербициди. Четири такива машини с различни размери вече са закупени от фермери, отглеждащи маруля, зеленчуци или винено грозде.

"Фермерите, които купуват роботите, или искат да следват органични практики, или се борят с плевели, устойчиви на химически продукти", казва Гаетан Северак, един от съоснователите на Naio. "Нашите роботи

могат да намалят обичайния бюджет

на земеделските производители за плевене с една трета", добавя той.

Роботите за събиране на плодове са по-далеч от комерсиализацията. Има много предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени, преди ягодите или ябълките да могат да бъдат събрани толкова лесно, колкото пшеницата на голяма площ. Плодовете и зеленчуците не растат в еднакви размери и не узряват по един и същи начин. Често колкото повече сензори и камери са монтирани на робот, за да се подобри неговата ефективност, толкова по-крехък и неподходящ за земеделието става той. Фермерските роботи трябва да могат да работят надеждно на прах, мръсотия, вятър и различни температури.

Друг проблем, пред който са изправени роботите за бране на плодове, е, че те не могат да виждат през листата или в сенките, хвърлени от дървета и клони. Плюс това е трудно да се направи ръката на робота достатъчно сръчна и гъвкава, за да не натърти или нареже плодовете.

Различни компании пристъпват към проблемите по събирането на плодове по различен начини.

Ягодите са добър пример

Базираната във Флорида компания Harvest CROO Robotics разработва голяма машина, търкаляща се в полето, където ягодите се отглеждат на земята. Тя има 16 роботизирани ръце, които се въртят в синхрон, за да наберат плодовете от растение за осем секунди.

От друга страна, испанската компания Agrobot е проктирала роботи, които работят с т.нар. решетъчни системи. Те са предназначени за вертикално отглеждани ягоди, което ги прави по-лесни за бране. Междувременно британският стартъп Dogtooth и белгийската компания Octinion разработиха системи с роботизирани ръце, монтирани на мобилни платформи, които се движат по полетата, за да събират плодове.

Пол Бисет, главен изпълнителен директор на Harvest CROO Robotics, подкрепен от 7,5 млн. долара от няколко големи американски производители на ягоди, твърди, че индустрията няма друг избор, освен да се обърне към технологията предвид недостига на работници.

"Има най-малко осем компании, които се опитват да пропукат проблема с брането на ягоди", казва Бисет. "В момента роботизираните ръце не са достатъчно бързи или достатъчно евтини, за да заменят човешкия труд, но един ден това ще се промени."

Роботизираните машини вземат все по-голямо място на големите селскостопански изложения
Роботизираните машини вземат все по-голямо място на големите селскостопански изложения
Производителят на трактори Deere&Co помага за разработването на робота See и Spray, който има за цел да намали употребата на хербициди с 90%
Производителят на трактори Deere&Co помага за разработването на робота See и Spray, който има за цел да намали употребата на хербициди с 90%
Френската компания Naio Technologies създаде робот за механично плевене на полетата
Френската компания Naio Technologies създаде робот за механично плевене на полетата
PUMAgri, автономният селскостопански робот, разработен от SITIA
PUMAgri, автономният селскостопански робот, разработен от SITIA
Harvest CROO Robotics разработва голяма машина за бране на ягоди
Harvest CROO Robotics разработва голяма машина за бране на ягоди