Когато гледаме мащабно на цветята и аранжировките с тях, хубаво е да помислим за повече допълнителни материали. В такъв случай са необходими и крепежни елементи (топъл силикон, тел и др.), както и цветарска гъба. За високата част можем да използваме голи клонки и/или високо цвете, например фаленопсис или амарилис.

Изграждането на аранжировката започва от най-високата точка - центъра, и продължава с добавянето на обем в долната част. Възможен е и обратния вариант - първо обема, а после височината, но е трудно да се предвидят размерите на саксиите.

Все пак, каквото и да изберете, важен е и съдът. Той трбва да е тежък и устойчив. Подредбата на цветята и украсата в него зависи от наличните материали и растения, които ще аранжирате.

В показаната аранжировка са използвани гузмании в червени цветове, типично в духа на Коледа. Добавени са клонки от сребрист смърч, листа от аралия, клонки от вид илекс с червени плодчета, няколко шишарки и няколко червени коледни топки.

Изброените естествени материали са подредени в цветарска гъба. Тя служи и за опора на саксиите. Такъв тип аранжировка би стояла добре в някой ъгъл или близо до стена. Не е подходяща за център на трапезата, защото ще пречи.