Трапезата на Бъдни вечер

23 декември 2018
Кулинария
9954
 

Предстоят ни едни от най-светлите, семейни празници - Бъдни вечер, Коледа, Нова година.

Днес ще ви разкажем за символиката на трапезата, която подреждаме за Бъдни вечер. Всеки предмет, който поставяме на масата има своята символика и е пожелание за мирна, спорна и плодовита година.

Започваме с броя на ястията. В различните краища на страна тяхната цифра е различна, но винаги е свързана с някаква символика. Някъде са девет, колкото трае бременността на жената, другаде са 12, колкото са месеците в годината или седем - според дните от седмицата.

Храната трябва да е постна и проста за приготвяне - содена питка, пълнени чушки, сарми...

Съществува символика и в продуктите, които се използват. Лукът е символ на богатство - колкото са люспите на лука, толкова да са имотите на стопаните. Чесънът пък пази от зли очи.

В миналото скилидка чесън се е носила в джоба през цялата година, а на бебетата са я пришивали в дрешката против уроки. Медът символизира сладкия живот.

За да е плодородна годината на масата се поставят семки и ядки, а по орехите се гадае за здраве и късмет. Когато ядката е хубава и здрава, здравето няма да напуска вашия дом, но когато е гнила ви очакват неприятности.

Налейте кана червено вино - символ на Христовата кръв!

Не трябва да забравяме и за украсата. Плодовете, свещите и елховите клонки ще придадат топлина и уют на трапезата. 

Още от Кулинария
0

Голи сарми в доматен сос Продукти: 100 г зеле, 500 г кайма, 1 морков, 100 г сметана, 50 г доматена паста, 2 яйца, сол и млян черен пипер на вкус Приготвяне: Зелето се нарязва на малки кубчета,

0

Веднага се превръщат в любима закуска на деца и внуци Продукти: 1,5 чаена чаша брашно, 150 г твърд кашкавал, 2 яйца (за тестото - 1 цяло + 1 белтък, 1 жълтък за намазване отгоре), 150 г масло, 1 суп.

0

Кафява захар, ванилия и канела им придават невероятен вкус Веднъж опитали плод, изпечен на скара, ще ви се иска да повторите. Оригинален и неподправен вкус имат печените на тиган ананас или ябълка.

0

Ще забравите за класическите кюфтета на скара, след като опитате това чудо. Приготвят се бързо, а вкусът им е уникален. Продукти: Мляно месо (свинско и телешко) - 0,5 кг, хляб (франзела) - 3 филийки,

0

Поднасят се с варени картофи или ориз Продукти: 6 телешки шницели, връзка корени за супа, глава кромид лук, 100 г сланина, 2 суп. лъж. доматено пюре, половин чаена чаша червено вино, 1 ябълка,

Последни новини
0

Плюсове и минуси на различните видове Най-добри са клетките за хамстери с твърда и достатъчно дълбока основа, която предотвратява разсипване на стърготините.

0

Бутилка френско вино Romanee-Conti, реколта 1945 г. бе продадена на търг на Sotheby's в Ню Йорк за рекордните $ 558,000. Крайната цена, включително и данъците,

0

Искате ли да наблюдавате огромни площи от пейзажа просто и лесно? Тогава просто се вслушайте в „разговорите”, които пчелите водят помежду си. В изследване, водено от Франсис Ратниекс,

0

Симптомите, които подсказват, че дръвчето е измръзнало, могат да се различни и да се проявят по различни начини. . Много лесно се разпознава в основата на дървото, в областта на кореновата шийка.

0

Ниските температури, наблюдавани в повечето части на САЩ и Европа, вече не предизвикват голяма загриженост. Полетата в централна Русия, където температурите са най-ниски,

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подредбата на жилището гони вирусите и укрепва имунитета Заплахата за здравето ни през грипния сезон дебне не само в тролейбуса, магазина или офиса. Атмосферата вкъщи също може да ни разболее или да работи за укрепване на организма, пише руското издание “РосБизнесКонсултинг”. Според специалистите има 5 основни правила за организация на жилището в

Премиерата излезе в зала „Миракъл“ на Армията Красимир Спасов хвърли мост от днешните нрави към семейните отношения преди половин век. С премиерната си постановка „Вкус на мед“ в Театъра на армията той отдаде почест на студентския си клас във ВИТИЗ, поставил на сцена през 1966 г. тази пиеса на авторката Шийла Дилейни.

Нищо не гледам, билетите за театър са скъпи Филип Трифонов завършва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на Апостол Карамитев. Изиграва главни роли в знакови български филми като “Момчето си отива” и “Оркестър без име”. Трифонов играе и в “Лавина” с Иван Иванов и Ваня Цветкова. Сред театралните му изяви са постановките “Аудиенция”, “Секънд хенд”,