Предстоят ни едни от най-светлите, семейни празници - Бъдни вечер, Коледа, Нова година.

Днес ще ви разкажем за символиката на трапезата, която подреждаме за Бъдни вечер. Всеки предмет, който поставяме на масата има своята символика и е пожелание за мирна, спорна и плодовита година.

Започваме с броя на ястията. В различните краища на страна тяхната цифра е различна, но винаги е свързана с някаква символика. Някъде са девет, колкото трае бременността на жената, другаде са 12, колкото са месеците в годината или седем - според дните от седмицата.

Храната трябва да е постна и проста за приготвяне - содена питка, пълнени чушки, сарми...

Съществува символика и в продуктите, които се използват. Лукът е символ на богатство - колкото са люспите на лука, толкова да са имотите на стопаните. Чесънът пък пази от зли очи.

В миналото скилидка чесън се е носила в джоба през цялата година, а на бебетата са я пришивали в дрешката против уроки. Медът символизира сладкия живот.

За да е плодородна годината на масата се поставят семки и ядки, а по орехите се гадае за здраве и късмет. Когато ядката е хубава и здрава, здравето няма да напуска вашия дом, но когато е гнила ви очакват неприятности.

Налейте кана червено вино - символ на Христовата кръв!

Не трябва да забравяме и за украсата. Плодовете, свещите и елховите клонки ще придадат топлина и уют на трапезата.