За няколко вида земеделски култури, които ще се отглеждат у нас - ориз,просо, картофи, чесън

Диана Ванчева

Това обяви днес Васил Гелев, изп.-директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство между Китай и страните от централна и Източна Европа.

Вече има първи резултати относно планираните инвестиции в областта на 4-5 селскостопански култури.

Хибриден ориз

ще се отглежда през 2019 г. на територията на нашата страна. Сега имаме пробни полета на около 100 декара, на през 2019 година територията на културата ще заеме около 4 000 дка при български фермери.

Посевният материал ще бъде предоставен от китайска страна, инвестицията ще нейна и няма да се заплаща от нашите производители.

Ще се проследи поведението на културата и адаптирането й при българските климатични условия.

Това е и един от трите проекта, по които работи вече с китайските партньори Аграрен университет - Пловдив.

Очаква се само ИАСАС /Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол/ да се произнесе окончателно, преди да бъде обявено като факт контрактното фермерство. След това проектът ще бъде официално обявен и у нас и ще започнат да влизат влязат хибридите.

Втората култура, която предстои да се отглежда в България по същия модел ще е

хибридно просо

То ще ни бъде предоставено от генбанката на Пекинския университет.

А третия проект е за навлизане на инвестици в българското бубарство.

С бубите ще се стартира у нас през май 2019 година

Според Васил Гелев китайската страна проявява много силен интерес и към сътрудничество в областта на шафрановата индустрия.

Вече е подписано от наша страна споразумение с Академията по шафран, заяви Васил Гелев, а от китайското правителство са отделени огромни средства

за купуване на шафранови луковици

Сигурно много български фермери ще проявят силен интерес към този нов модел на инвестициинно фермерство и ще попитат имат ли шанс да се включат в отглеждането.

На този въпрос директорът на центъра отговори, че подборът на земеделските производители, които ще искат да работят по въпросните проекти ще прави, разбира се, китайската страна, но посредник за всички видове въпроси и контакти ще бъде центърът, ще може и да препоръчва.

Контрактното фермерство ще се развива още в областта на

отглеждането на чесън и сладки картофи у нас

За чесъна например, споразумението е факт от 2018 г., сортът, който ще се отглежда у нас е испански, затова не е необходмо сертифициране на ниво ЕС.

От името на центъра Васил Гелев обяви, че относно споразуменията за бъдещото конткрактно фермерство, китайската страна първо ще представи през 2019 г. договорите, да бъдат видяни и проучени у нас, преди да започнат да се случват реално.