С третото си издание Академия за фермери даде заявка, че е сред най-успешните форуми в областта на земеделието. Пред водещи производители от различни райони на страната бяха представени най-новите технологии, които според организаторите на събитието Биоферт БГ, са бъдещето в земеделието. Всъщност форумът се провежда за пета година, като в началото стартира под името Фармърс конгрес.

Идеята на семинара е да се представят новостите, свързани с почвообработките, съхранението и задържането на водата в почвата, торенето, начините за противодействие на биотичния и абиотичния стрес при културите, борбата с вредителите.

Успешните резултати на фермерите у нас, стремежът към ефективност, но и устойчивост на производството, грижата за растенията и почвата, опазването на породата с мисъл за бъдещето, ни дава увереност да продължим с нашите срещи във Фарм Академи, като се надявам това, което ще ви предложим като информация – наука и практика, да е полезна и да се прилага в стопанствата, каза Георги Мантралиев, организатор на форума.

В момента земеделието се развива много интензивно. Въпреки че има много насоки в производството, бъдещето върви към по-щадящо производството. Може да отглеждаме културни растения, т.е. да извличаме полза от земята, без да оказваме толкова голямо въздействие върху нея, дори напротив да се грижим за растенията и почвата с алтернативни практики.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 27 декември.