Според предназначението си соргото се обособява в четири направления - за зърно, за силаж, за захар и за биомаса.

По принцип ниските хибриди са насочени за храна на хора, животни и за биоетанол. Основното предимство на соргото, когато се използва за храна на хора, е че е без глутен, който причинява много алергии. Затова то е изключително здравословна храна. Бялото соргово брашно се прави от бяло сорго, като обвивката на зърната се премахва и то се смила като традиционното пшеничено брашно. Сорговото брашно може да се използва за печене, чисто или в смесен вариант.

Когато соргото е предназначено за фураж на животните, качеството на зърната също е от значение. То е богато на скорбяла (75% от сухото вещество, подобно на царевицата), на белтъчини (11% от сухото вещество, повече от царевицата) и мазнини (4% от сухото вещество, повече от царевицата). То има ниско съдържание на фибри и много ниско ниво на танини.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 27 декември.