Практически съвети при изработката на рамките

09 януари 2019
Пчеларство
0
4914
1 2 3 4 5
 

Споделен опит от руския пчелар Н. Поросятников: Има ли нещо по-елементарно от рамките? Четири летви, сковани във формата на правоъгълник. Но даже на пчелин само с 10 кошера се използват около 200 рамки, напомнят професионалните пчелари на zapchelite.eu.

Пчеларят и през лятото, и през зимата трябва да работи с тях. При дългогодишния ми пчеларски опит съм установил, че спазването на няколко основни правила, значително ще улесни работата на пчеларя с рамките.

Първо правило:

Скованите рамки задължително трябва да се подредят една върху друга и така да се съхраняват (виж сн.). При този начин на съхранение те няма да променят формата си, няма да се изкривят и лесно ще бъдат изваждани и поставяни в кошерите.

Рамките в кошерите трябва да се поставят на определено разстояние една от друга. При разстояние между рамките по-малко от 4,5 мм, пчелите заклейват рамките, а при разстояние по-голямо от 9,5 мм изграждат восъчни мостове между тях. За препоръчване е горната и долната летви на рамката да са с еднаква ширина. Това улеснява тяхното изваждане и поставяне в кошера и подреждането им една върху друга при тяхното съхранение.

Второ правило:

Дупките в рамката, за гвоздеите и тези, през които се прекарва телта, задължително трябва да се пробият с дрелка (ръчна бормашина), като се използват тънки свредла за дърво. Дупките се пробиват в средата на летвите. На пчеларите тази операция се струва много трудоемка и бавна, но аз за една година с подходяща дрелка пробивам нужните дупки (за гвоздеите и телта) на повече от 1000 рамки. През така пробитите дупки телта се промушва и опъва много по-лесно и бързо. Съветвам колегите-пчелари да използват неръждаема тел.

Трето правило:

Изработването на нови рамки и ремонта на използваните по правило се извършва през зимата, защото през лятото за тези дейности просто няма време.

За опъването на телта се използва плот-поставка. Ролките от страни улесняват пъхането на телта в дупките, а винтът притиска от двете страни рамката и по този начин улеснява операцията. По този начин телта се опъва лесно. Показаната рамка на снимката е с поставена и опъната по този начин тел.

Телта не трябва да се опъва много силно през зимата, защото при ниските температури тя ще намали дължината си и може да разкриви рамката. При високи температури телта увеличава дължината си и увисва. Затова пролетта е най-подходящият сезон да се затегне телта, където е необходимо. Съветвам пчеларите за оптягане на увиснала тел да използват специални клещи.

Четвърто правило: Дезинфекция на рамките.

Всички ние добре знаем, че е много по-лесно да се предотвратят болестите по пчелите, отколкото те да се лекуват. Във всяко, даже и най-здравото, пчелно семейство съществуват болестотворни микроорганизми. Проблемът не е в тяхното съществуване, а в количеството им. Когато техният брой надвиши допустимото ниво, тогава се появяват клиничните признаци на болестта, причинена от тях.

Всеки пчелар трябва да знае и добре да запомни, че чистотата в кошерите е гаранция за здраво и продуктивно пчелно семейство. Дървените рамки аз дезинфекцирам в кипящ 3%-ов разтвор на сода каустик. Освен че се дезинфекцират много добре, рамките добиват и красив външен вид. За извършване на дезинфекцията аз използвам голям варел, в който кипи 3%-ния разтвор на содата каустик (виж сн.). Дървените рамки нанизвам на тел, закрепена на дървено приспособление с дръжка (виж сн. 6) и ги поставям във варела. Така дезинфекцираните рамки ги изваждам от варела и ги потапям в друг варел пълен с чиста вода. По този начин за четири часа мога да дезинфекцирам 500 рамки. Задължително е дезинфекцираните рамки да бъдат наредени кръстосани една върху друга.

Когато се налага да се изработват много нови рамки, то даже и най-елементарното приспособление значително облекчава труда и увеличава неговата производителност. За точното измерване на дължината на летвите, използвани за рамки, аз използвам съвсем елементарно приспособление. Вярвам, че всеки пчелар може да си го направи сам.

Превел от руски: Стоян Величков Източник: Пчеларски Вестник

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
3393
0

Дружното и енергично облигтане показва, че семейството  е добре. Слабото облитане на единични пчели или суетеното на пчели пред входа или диарични петна около входа са сигнал,

4680
0

Според синоптиците, очакват ни дни с температура около 10 градуса и повече за отделни райони. Затова следете прогнозите  и по обяд отидете на пчелина,

14247
0

Ако имате обърнат кошер на пчелина през зимата, търсете майката. Ако не я откриете, трябва осиротелите пчели да се присъединят към някое по-слабо семейство.

7560
0

Възможно е при силен вятър и навявания на сняг, да откриете обърнат кошер с разпилени пчели. веднага съберете разсипаните в снега пчели, защото има опасност много бързо да измръзнат и да умрат.

13932
0

В този случай труповете на на умрелите пчели трябва да се извадят. За целта се използва закривена тел. Ако умиранията се дължат на недоброкачествена храна или на заболяване от нозематоза,

Още от Фермер
3195
0

Призовава проектът да бъде изцяло преразгледан и преработен "Считаме, че законопроектът е нецелесъобразен и противоречи на основните пазарни принципи.

5805
0

Клончетата, които са подходящи за рязане на калеми, трябва да са с по-къси междувъзлия и да са с дължина 60-90 см. Диаметърът в основата им да е около 6-12 мм.

1701
0

Регулаторната рамка на ЕС трябва да стимулира иновациите и пестицидите с нисък риск Научни експерти трябва да извършат преглед на изследванията за канцерогенността на глифозата Изискванията за данни

2538
0

Френските власти забраниха на 15 януари продажбата на форма на будещия спорове убиец на плевели Roundup.  Това стана след решение на съда, че регулаторите не са взели под внимание съображенията за

792
0

Хората от село Тутраканци, община Провадия, заявиха, че ще заведат съдебен иск срещу Българската агенция за безопасност на храните, съобщи БНР. Те събират подписи с обръщение към премиера Бойко

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българският треньор Иван Колев подписа договор и започна работа в шампиона на Индонезия “Персиджа”. Тимът от столицата Джакарта ангажира бившия селекционер на младежкия ни национален отбор, след като се раздели с бразилеца Теко. “Договорът ми е за 1 г. с опция за продължаването му. Първите ми впечатления са, че в отбора има добри футболисти.

Бонове за 2 милиарда лева могат да носят доход на притежателите си, обясни изпълнителният директор на Българската фондова борса Васил Големански Финансовото министерство обяви намерението си да събуди т.нар. “спящи”" акции от масовата приватизация. Това е записано в обявената от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане

Двамата се събират на сцената на столичен клуб в Международния ден на жената. Там Руши Видинлиев ще изпълни микс от хитовете си. Белослава ще представи сингъла “Моята музика” от предстоящия си пети студиен албум, след като вече пусна първия - “Дай ми

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа