Практически съвети при изработката на рамките

09 януари 2019
Пчеларство
6246
1 2 3 4 5
 

Споделен опит от руския пчелар Н. Поросятников: Има ли нещо по-елементарно от рамките? Четири летви, сковани във формата на правоъгълник. Но даже на пчелин само с 10 кошера се използват около 200 рамки, напомнят професионалните пчелари на zapchelite.eu.

Пчеларят и през лятото, и през зимата трябва да работи с тях. При дългогодишния ми пчеларски опит съм установил, че спазването на няколко основни правила, значително ще улесни работата на пчеларя с рамките.

Първо правило:

Скованите рамки задължително трябва да се подредят една върху друга и така да се съхраняват (виж сн.). При този начин на съхранение те няма да променят формата си, няма да се изкривят и лесно ще бъдат изваждани и поставяни в кошерите.

Рамките в кошерите трябва да се поставят на определено разстояние една от друга. При разстояние между рамките по-малко от 4,5 мм, пчелите заклейват рамките, а при разстояние по-голямо от 9,5 мм изграждат восъчни мостове между тях. За препоръчване е горната и долната летви на рамката да са с еднаква ширина. Това улеснява тяхното изваждане и поставяне в кошера и подреждането им една върху друга при тяхното съхранение.

Второ правило:

Дупките в рамката, за гвоздеите и тези, през които се прекарва телта, задължително трябва да се пробият с дрелка (ръчна бормашина), като се използват тънки свредла за дърво. Дупките се пробиват в средата на летвите. На пчеларите тази операция се струва много трудоемка и бавна, но аз за една година с подходяща дрелка пробивам нужните дупки (за гвоздеите и телта) на повече от 1000 рамки. През така пробитите дупки телта се промушва и опъва много по-лесно и бързо. Съветвам колегите-пчелари да използват неръждаема тел.

Трето правило:

Изработването на нови рамки и ремонта на използваните по правило се извършва през зимата, защото през лятото за тези дейности просто няма време.

За опъването на телта се използва плот-поставка. Ролките от страни улесняват пъхането на телта в дупките, а винтът притиска от двете страни рамката и по този начин улеснява операцията. По този начин телта се опъва лесно. Показаната рамка на снимката е с поставена и опъната по този начин тел.

Телта не трябва да се опъва много силно през зимата, защото при ниските температури тя ще намали дължината си и може да разкриви рамката. При високи температури телта увеличава дължината си и увисва. Затова пролетта е най-подходящият сезон да се затегне телта, където е необходимо. Съветвам пчеларите за оптягане на увиснала тел да използват специални клещи.

Четвърто правило: Дезинфекция на рамките.

Всички ние добре знаем, че е много по-лесно да се предотвратят болестите по пчелите, отколкото те да се лекуват. Във всяко, даже и най-здравото, пчелно семейство съществуват болестотворни микроорганизми. Проблемът не е в тяхното съществуване, а в количеството им. Когато техният брой надвиши допустимото ниво, тогава се появяват клиничните признаци на болестта, причинена от тях.

Всеки пчелар трябва да знае и добре да запомни, че чистотата в кошерите е гаранция за здраво и продуктивно пчелно семейство. Дървените рамки аз дезинфекцирам в кипящ 3%-ов разтвор на сода каустик. Освен че се дезинфекцират много добре, рамките добиват и красив външен вид. За извършване на дезинфекцията аз използвам голям варел, в който кипи 3%-ния разтвор на содата каустик (виж сн.). Дървените рамки нанизвам на тел, закрепена на дървено приспособление с дръжка (виж сн. 6) и ги поставям във варела. Така дезинфекцираните рамки ги изваждам от варела и ги потапям в друг варел пълен с чиста вода. По този начин за четири часа мога да дезинфекцирам 500 рамки. Задължително е дезинфекцираните рамки да бъдат наредени кръстосани една върху друга.

Когато се налага да се изработват много нови рамки, то даже и най-елементарното приспособление значително облекчава труда и увеличава неговата производителност. За точното измерване на дължината на летвите, използвани за рамки, аз използвам съвсем елементарно приспособление. Вярвам, че всеки пчелар може да си го направи сам.

Превел от руски: Стоян Величков Източник: Пчеларски Вестник

Още от Пчеларство
0

Това може да стане само при условие, че е подсигурена такава още от есента. Тя се зазимява в същия кошер до основното семейство или над него. А преди настъпването на пашата майката помощничка се

0

Младите новоизлюпени пчели се смитат от питата върху парче плат (покривка или чаршаф), подпушват се с дим, за да излетят летящите и се слагат пред входа на подсилваният кошер, подпушен предварително.

0

При използването на пита със запечатано пило преди излюпване, тя се взема от силно здраво семейство със 7-8 междини пчели (2-2,4 кг). Пчелите се събарят от питата и тя се пренася в подсилваното

0

Неоспорим факт: Когато изнася търтеи от кошера, два пъти надхвърля собственото й тегло! В резултат на изследвания са получени следните данни за теглото на пчелите: 0 Пчела,

0

В ранна пролет е най-добре майката да се придаде заедно с пчелите и питите от нуклеуса, с които е зимувала. Така осиротялото семество ще се подсили. Но преди присъединяването на нуклеусовото

Последни новини
0

Ориентировъчни норми: . За растения, които извличат голямо количество хранителни елементи от почвата, количеството е 6-8 л на 1 кв. м пресен компост. .

0

Лозовата пърстрянка се готви за атака Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ През април при лозата протичат фазите набъбване на пъпките, разпукване на пъпките, развитие на първи - трети лист,

0

ДСК Агро е платформа и подход към клиентите от сектора Сайт може да се превърне във верен съветник на агробизнеса в България. Банка ДСК създаде уникална платформа,

0

Времето ще е предимно слънчево, със слаб вятър от запад-югозапад. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 20 и 25 градуса, по Черноморието ще са по-ниски - 12-17 градуса.

0

Иде топъл април с валежи под нормата Април ще е топъл с температури над нормата, а валежите ще са под обичайните за месеца количества. Това сочат предварителните прогнози в навечерието на

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Премиерът Бойко Борисов се срещна с главния прокурор на Турция Мехмет Акарджа, който е на посещение в София по покана на българския си колега Сотир Цацаров. Борисов и Акарджа оцениха високо изграденото сътрудничество между България и Турция в областта на сигурността, миграцията и наказателноправните въпроси.

Астрономи от Националната радиоастрономическа обсерватория на САЩ откриха пулсара PSR J0002+6216 (Zoomy), който подобно на изстреляно от оръдие гюле се движи с огромна скорост, равняваща се на 1130 км в сек., в Млечния път, съобщи Сайънс алърт. Причината за толкова бързото придвижване е свръхнова, която е изтласкала останалата след експлозията

С все по-бързото навлизане на безкасовите разплащания, в края на миналата година китайците са притежавали 7,6 милиарда банкови карти, или с близо 14% повече от предходната година. Това означава, че на човек се падат средно по пет карти, информира bulgarian.cri.cn. По данни на Китайската народна банка (КНБ), през 2018 г.