Практически съвети при изработката на рамките

09 януари 2019
Пчеларство
7173
1 2 3 4 5
 

Споделен опит от руския пчелар Н. Поросятников: Има ли нещо по-елементарно от рамките? Четири летви, сковани във формата на правоъгълник. Но даже на пчелин само с 10 кошера се използват около 200 рамки, напомнят професионалните пчелари на zapchelite.eu.

Пчеларят и през лятото, и през зимата трябва да работи с тях. При дългогодишния ми пчеларски опит съм установил, че спазването на няколко основни правила, значително ще улесни работата на пчеларя с рамките.

Първо правило:

Скованите рамки задължително трябва да се подредят една върху друга и така да се съхраняват (виж сн.). При този начин на съхранение те няма да променят формата си, няма да се изкривят и лесно ще бъдат изваждани и поставяни в кошерите.

Рамките в кошерите трябва да се поставят на определено разстояние една от друга. При разстояние между рамките по-малко от 4,5 мм, пчелите заклейват рамките, а при разстояние по-голямо от 9,5 мм изграждат восъчни мостове между тях. За препоръчване е горната и долната летви на рамката да са с еднаква ширина. Това улеснява тяхното изваждане и поставяне в кошера и подреждането им една върху друга при тяхното съхранение.

Второ правило:

Дупките в рамката, за гвоздеите и тези, през които се прекарва телта, задължително трябва да се пробият с дрелка (ръчна бормашина), като се използват тънки свредла за дърво. Дупките се пробиват в средата на летвите. На пчеларите тази операция се струва много трудоемка и бавна, но аз за една година с подходяща дрелка пробивам нужните дупки (за гвоздеите и телта) на повече от 1000 рамки. През така пробитите дупки телта се промушва и опъва много по-лесно и бързо. Съветвам колегите-пчелари да използват неръждаема тел.

Трето правило:

Изработването на нови рамки и ремонта на използваните по правило се извършва през зимата, защото през лятото за тези дейности просто няма време.

За опъването на телта се използва плот-поставка. Ролките от страни улесняват пъхането на телта в дупките, а винтът притиска от двете страни рамката и по този начин улеснява операцията. По този начин телта се опъва лесно. Показаната рамка на снимката е с поставена и опъната по този начин тел.

Телта не трябва да се опъва много силно през зимата, защото при ниските температури тя ще намали дължината си и може да разкриви рамката. При високи температури телта увеличава дължината си и увисва. Затова пролетта е най-подходящият сезон да се затегне телта, където е необходимо. Съветвам пчеларите за оптягане на увиснала тел да използват специални клещи.

Четвърто правило: Дезинфекция на рамките.

Всички ние добре знаем, че е много по-лесно да се предотвратят болестите по пчелите, отколкото те да се лекуват. Във всяко, даже и най-здравото, пчелно семейство съществуват болестотворни микроорганизми. Проблемът не е в тяхното съществуване, а в количеството им. Когато техният брой надвиши допустимото ниво, тогава се появяват клиничните признаци на болестта, причинена от тях.

Всеки пчелар трябва да знае и добре да запомни, че чистотата в кошерите е гаранция за здраво и продуктивно пчелно семейство. Дървените рамки аз дезинфекцирам в кипящ 3%-ов разтвор на сода каустик. Освен че се дезинфекцират много добре, рамките добиват и красив външен вид. За извършване на дезинфекцията аз използвам голям варел, в който кипи 3%-ния разтвор на содата каустик (виж сн.). Дървените рамки нанизвам на тел, закрепена на дървено приспособление с дръжка (виж сн. 6) и ги поставям във варела. Така дезинфекцираните рамки ги изваждам от варела и ги потапям в друг варел пълен с чиста вода. По този начин за четири часа мога да дезинфекцирам 500 рамки. Задължително е дезинфекцираните рамки да бъдат наредени кръстосани една върху друга.

Когато се налага да се изработват много нови рамки, то даже и най-елементарното приспособление значително облекчава труда и увеличава неговата производителност. За точното измерване на дължината на летвите, използвани за рамки, аз използвам съвсем елементарно приспособление. Вярвам, че всеки пчелар може да си го направи сам.

Превел от руски: Стоян Величков Източник: Пчеларски Вестник

Още от Пчеларство
0

Началото се определя от естествения процес при пчелите роенето, който съвпада горе-долу с началото на пролетта. Тази година може да се каже, че годината е ройлива,

0

В този случай гнездото на семейството отглеждач се разделя с ханеманова решетка на две отделения. Едното служи за отглежданена майките, а в другото майката продължава да снася.

0

За да приеме ларвите, семейството отглеждач може предварително да се осироти. Или пък да не се осиротява, като майката остава в него. Какви са резултатите при двата варианта,

0

Един-два дни преди пренасянето на ларвите маточните килийки се залепват с леко натискане с шаблона. Или с капка восък върху отделните тапи или подложки,

0

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“-РА утвърди финансов ресурс в размер на 600 000 лв. по схема de minimis на земеделските стопани в сектор „Пчеларство" за компенсиране на разходи,

Последни новини
0

Днес ще е предимно слънчево. В следобедните часове, главно над планинските и североизточните райони ще се развива купеста облачност. Там на отделни места ще превали и прегърми.

0

Учени отговориха на въпроса „Дали потребителите ще консумират генетично модифицирани храни, ако разберат науката зад тях?“, съобщава Агробиоинститут. Психолози и биолози от Университета на Рочестър,

0

На заседанието ще одобрят и критерии за веригата на доставки Сред точките в дневния ред на предстоящото заседание на комитет по наблюдение на ПРСР, който ще се проведе утре, 20 юни,

0

Хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

0

На 10 и 11 юли в град Лозница ще се проведе традиционното национално изложение, придружено с фестивал на малината, съобщиха от Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:За борба с гризачите се накисват дървени стърготини в разтвор на дезинфектанта креолин и се разхвърлят около овошките. Освен това можем да натрием стволовете на дърветата с гранясала сланина, тъй като...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Властите в САЩ разследват германската "Дойче банк" по възможни обвинения за престъпно неизпълнение на мерките за предотвратяване на пране на пари, предаде ДПА, цитирайки в. "Ню Йорк таймс". Разследването ще проучи как банката е процедирала с транзакции, които собствените й служители са определили като подозрителни, предава БТА.

Няма да бъдат закривани пощенски станции по места. Законът позволява подобряването на икономическото състояние на пощите. Хората могат да бъдат спокойни, ще бъдат обслужвани по същия начин, както досега. Това каза в Сутрешния блок на БНТ Деян Дънешки, изпълнителен директор на „Български пощи”. Държавата ни е възложила задача,

Цените на жилищата, включително покупките на нови и съществуващи къщи и апартаменти, варират значително от 2010 г. насам, като годишните темпове на растеж у нас /и в европейски мащаб/ са били най-значими през последните 5 години, показват данни на Евростат за пазара на жилища в ЕС в периода 2010-2018 г. Като цяло между 2010 и 2018 г.