MSR OptiWeeder е първата в света машина за плевене на картофи с интерфейс и проследяваща камера Agro Steering System l Не по-малко интересни са уникалният товарач с литиево-йонни батерии и най-голямата прикачна пръскачка в света

Досега процесът на премахване на плевелите от картофени полета чрез прилагане на механични култиватори огърлячи беше доста бавен. В тази връзка датската компания Yding Smedie предложи на посетителите на изложението Agromek 2018 своя иновативен MSR OptiWeeder.

Фирмата Yding Smedie е проектирала тази нова машина като

алтернатива на химическия контрол

на плевелите в картофените полета. Иновативното устройство за пречистване на картофеното поле има както висок капацитет, така и е нежно към културите.

MSR OptiWeeder е първият в света инструмент за механично плевене на картофи с интерфейс с проследяваща камера Agro Steering System. С новия си конструктивен принцип OptiWeeder значително подобрява работната среда, прецизност и ефективност и представлява рентабилна и устойчива алтернатива на традиционните методи.

MSR Optiweeder е култиватор за картофи с голям капацитет и леко докосване. Машината се отказва от ръчното управление в полза на волана, който контролира точно култивиращата единица, за да може тялото да чисти от всички страни до 6 пъти по-бързо от традиционните методи.

Операторът не се нуждае от ръчно управление, тъй като

кормилото направлява корпуса

на култиватора точно над браздите. Остриетата за плевене се направляват от централни пластини около браздата, така че лопатките почистват ефективно с точност от 1 см.

С патентованото си устройство за управление MSR Optiweeder може да работи при 15-20 км/час дори и на неравен терен. Благодарение на високата скорост, плевелите се изхвърлят зад последващия плуг, който изтласква почвата обратно в браздите.

Машината осигурява стабилен метод за култивиране на органични култури.

"Чудесно е да наблюдаваме развитието, което се случва с култиваторите огърлячи. С все по-голям капацитет можем да извършим точно механично плевене и по този начин да намалим разхода на пестициди", казаха от комисията по награждаването на Agromek, които присъдиха на MSR Optiweeder три звезди на изложението.

Друг интересен експонат на датското изложение бе първият в света товарач с литиево-йонни батерии, който може да достигне скорост от 20 км/ч. Той беше представен от Schaffer и Helms TMT-Centret.

Два електрически мотора

с високоволтови технологии са отговорни за хидравликата за работа и задвижване. Schaffer 23e, както е наименувана машината, се възползва от многото предимства на литиево-йонната батерия и осигурява значителни икономии на разходи за поддръжка и експлоатация в сравнение с дизеловите модели и други концепции за батериите.

Единият електромотор отговаря за шофирането и се активира, само когато машината е в действие. За разлика от другите товаро-разтоварни машини, които използват хидростат, Schaffer 23e извлича директно от трансмисията.

Вторият електродвигател се задейства, само когато се използва работната хидравлика. С други думи, когато товарачът се движи по пътя или между различни задачи, електричеството от акумулатора не се използва за изпомпване на масло в работната хидравлика. Получената спестена енергия дава възможност на товарача да се движи по-дълго с едно зареждане.

Друга датска компания - Danfoil, е произвела вероятно най-голямата прикачна пръскачка в света с

резервоар от 10 000 литра

който може да покрие до 300 хектара. Пръскачката AirHammer е оборудвана с много нови функции. Ново окачване и контрол на работните рамене, които могат да следват терена над и под хоризонталата.

Секциите на крилата с дюзите могат да се местят независимо едни от други. В кабината има линеен джойстик, който в сравнение с много други има бутон за включване/изключване и осигурява оптимално и просто управление на раменете. Компютърното управление също има нова функция, която регистрира всякакви грешки в инжекционната система, като по този начин позволява много по-бързо и по-точно отстраняване на неизправности. Не на последно място, пръскачката може да бъде снабдена с оборудване за автоматично пълнене, което да калибрира количеството на всяка отделна разпръскваща субстанция в затворена система. При малки количества точността е ключова.

AirHammer е конструирана за работа без прекъсване, което ясно се отразява в изключително функционалния ѝ дизайн. Пръскачката се предлага с размах на щангите до 36 м. Тя има оси на талига и затова се движи без усилие даже над дълбоки дупки по пътищата и в полетата. AirHammer може да бъде оборудвана с Rough Terrain Control, което осигурява стабилно управление на щангите ѝ, дори и на неравен терен.

Щандът на датската комапания Danfoil привлече вниманието със своята отличена машина
Щандът на датската комапания Danfoil привлече вниманието със своята отличена машина
Детайл от работата на култиватора MSR Optiweeder
Детайл от работата на култиватора MSR Optiweeder
Пръскачката AirHammer от Danfoil в действие
Пръскачката AirHammer от Danfoil в действие
Първият в света товарач с литиево-йонни батерии - Schaffer 23e
Първият в света товарач с литиево-йонни батерии - Schaffer 23e