Културата е алтернатива на царевицата, но се справя без проблеми при екстремни климатични условия

Ваня Велинска

Площите със сорго в Европа се увеличават всяка година. Културата става все по-популярна сред фермерите, тъй като намира различни производствени приложения - използва се за зърно, силаж, биомаса, захар. Интересът към соргото се обяснява и с това, че се развива успешно и при неблагоприятни, дори екстремни климатични условия, каквито наблюдаваме през последните години. Също така соргото е отлична алтернатива на царевицата на полета, където водните ресурси са ограничени, а почвите - замърсени.

Земеделските производители, които се осмелиха да я отглеждат, видяха че тя предлага големи производствени възможности и

от нея може да се печели

По мнение на агроспециалистите, фермерите имат нужда от повече информация за културата, за да научат по-добре за предимствата й и технологията на отглеждане.

Соргото е сред най-икономичните култури, тъй като не изисква сериозни разходи.

Освен това може да се засява като втора култура, но след рано прибрани предшественици като ечемик или грах.

Правилната подготовка на почвата и сеитбата са сред най-важните фактори за успешното отглеждане на сорго. С обработката се цели да се постигне добра почвена структура, която да улесни вкореняването и да осигури добра гъстота за достигане на едновременно поникване.

Препоръчително е почвата да се обработи в дълбочина, за да се осигури добро вкореняване на растенията чрез оран или използване на зъбчати инструменти, разясняват агроспециалистите.

Освен това докато площите се подготвят, трябва да се ограничи преминаването по тях, за да избегнете заглаждане или уплътняване на почвата. Не бива да се допуска и повърхността да е на буци, тъй като тесните лехи може да предизвикат капсулиращ ефект, който да попречи на доброто поникване на семената, които са много чувствителни.

Дълбочината на засяване е от основно значение

за качественото, едновременното поникване на растенията, както и гъстотата на посева. Препоръката е да се използва сеялка, която може да контролира правилното засяване на дълбочина между 2 и 4 см. Доброто разпределение на семената в реда ще спомогне за качественото развитие на коренната система, което е гаранция за по-добра устойчивост на суша и ще позволи окопаване, чрез което да се намали натиска от страна на плевелите.

Колкото до времето на сеитба, не могат да се дадат точни срокове, коментират агроспециалистите. По скоро тя се определя от три основни фактора:

* Температура на почвата - 12 градуса или повече, за да се постигне бързо поникване и да се намали риска от загуба, причинена от вредители в почвите като ларви на бръмбари.

* Желаното време на цъфтеж, което зависи от климатичната зона, в която се отглежда.

* Дата за прибиране на реколтата, която не трябва да се характеризира с висока влажност, за да не се повлияе на качеството на семената.

Соргото се тори по-малко, в сравнение с останалите култури, но, разбира се, има нужда от хранителни вещества. Културата има силен естествен капацитет да извлича азот от почвата, което означава, че се нуждае от по-малки количества.

Важно е да се спомене че нивото на азот е основен компонент на добива, особено за формирането на броя зърна в метлицата. За това трябва да се подаде

преди фазата на наливане на зърната

Специалистите обръщат внимание, че не трябва да се прилага прекалено рано (преди 6-и лист) на песъчливи или плитки почви, за да се ограничат загубите. В сухи условия, еднократно приложение би било достатъчно, но при напояване е препоръчително да се приложи двукратно - по време на сеитбата и във фаза 10-12-и лист. Соргото се нуждае от по-малко фосфор и калий, като е най-добре те да се внесат по време на сеитбата.

Сеитбата се прави в почви, които не са заплевелени с едногодишни житни и широколистни плевели от групата на коренищните, кореновоиздънковите и късните пролетни видове - троскот, пирей и най-вече балур от коренища), тъй като срещу тях няма надеждна растителна защита, а се извършва само окопаване.

Бързото поникване на соргото, при добра покривка на почвените хербициди, ще ограничи развитието на плевелите. В периода от поникване до фаза 3-и лист е най-подходящият момент, в който трябва да се контролират широколистните и житните плевели. За по-добра ефикасност на продуктите, почвата трябва да е леко влажна.

Добре известно предимство на соргото е това, че има по-голям капацитет

да оцелее на стреса от сушата

Въпреки това, изборът на хибрид с добра устойчивост на суша гарантира получаване на по-висок добив. Културата е най-чувствителна на стрес през периода между цъфтежа и началото на наливантето на зърното, което определя фертилността на метлицата. Все пак ако има възможност за напояване, това би довело до значително увеличаване на добива.

Соргото се жъне, когато влажността на зърната е 35%. Жътвата не може да започне преди 30%. Отдаването на влага на зърната е бързо и е възможно да постигне влажност от 18-22%.

Обикновено, когато зърната узреят, листата остават зелени.

Ако трябва да се намали съдържанието на влага в листата, може да се приложат глифозад или солен разтвор, разясняват специалистите. По време на жътва режещият инструмент се наглася възможно най-високо, за да събира само метлицата. Така ще се избегнете повишаване на влагата на зърната и ще се ускори събирането на реколтата. Регулирането на комбайна зависи от влагата по време на жътвата: 800-900 завъртания/мин. за сухи зърна, 1000-1100 завъртания/мин. за зърна с 25% влажност. Когато климатичните условия са неблагоприятни, не бива да се изчаква за жътвата, за да не се влоши качеството на зърното.

Соргото е непретенциозно за отглеждане, подходящо за слаби полета. При съответните грижи обаче, има добра възвращаемост на направените разходи.

Има селекционирани хибриди сорго с различен цвят на зърното