Соргото е подходящо и за неполивни площи

25 декември 2018
Растениевъдство
12951
1 2
 

Културата е алтернатива на царевицата, но се справя без проблеми при екстремни климатични условия

Ваня Велинска

Площите със сорго в Европа се увеличават всяка година. Културата става все по-популярна сред фермерите, тъй като намира различни производствени приложения - използва се за зърно, силаж, биомаса, захар. Интересът към соргото се обяснява и с това, че се развива успешно и при неблагоприятни, дори екстремни климатични условия, каквито наблюдаваме през последните години. Също така соргото е отлична алтернатива на царевицата на полета, където водните ресурси са ограничени, а почвите - замърсени.

Земеделските производители, които се осмелиха да я отглеждат, видяха че тя предлага големи производствени възможности и

от нея може да се печели

По мнение на агроспециалистите, фермерите имат нужда от повече информация за културата, за да научат по-добре за предимствата й и технологията на отглеждане.

Соргото е сред най-икономичните култури, тъй като не изисква сериозни разходи.

Освен това може да се засява като втора култура, но след рано прибрани предшественици като ечемик или грах.

Правилната подготовка на почвата и сеитбата са сред най-важните фактори за успешното отглеждане на сорго. С обработката се цели да се постигне добра почвена структура, която да улесни вкореняването и да осигури добра гъстота за достигане на едновременно поникване.

Препоръчително е почвата да се обработи в дълбочина, за да се осигури добро вкореняване на растенията чрез оран или използване на зъбчати инструменти, разясняват агроспециалистите.

Освен това докато площите се подготвят, трябва да се ограничи преминаването по тях, за да избегнете заглаждане или уплътняване на почвата. Не бива да се допуска и повърхността да е на буци, тъй като тесните лехи може да предизвикат капсулиращ ефект, който да попречи на доброто поникване на семената, които са много чувствителни.

Дълбочината на засяване е от основно значение

за качественото, едновременното поникване на растенията, както и гъстотата на посева. Препоръката е да се използва сеялка, която може да контролира правилното засяване на дълбочина между 2 и 4 см. Доброто разпределение на семената в реда ще спомогне за качественото развитие на коренната система, което е гаранция за по-добра устойчивост на суша и ще позволи окопаване, чрез което да се намали натиска от страна на плевелите.

Колкото до времето на сеитба, не могат да се дадат точни срокове, коментират агроспециалистите. По скоро тя се определя от три основни фактора:

* Температура на почвата - 12 градуса или повече, за да се постигне бързо поникване и да се намали риска от загуба, причинена от вредители в почвите като ларви на бръмбари.

* Желаното време на цъфтеж, което зависи от климатичната зона, в която се отглежда.

* Дата за прибиране на реколтата, която не трябва да се характеризира с висока влажност, за да не се повлияе на качеството на семената.

Соргото се тори по-малко, в сравнение с останалите култури, но, разбира се, има нужда от хранителни вещества. Културата има силен естествен капацитет да извлича азот от почвата, което означава, че се нуждае от по-малки количества.

Важно е да се спомене че нивото на азот е основен компонент на добива, особено за формирането на броя зърна в метлицата. За това трябва да се подаде

преди фазата на наливане на зърната

Специалистите обръщат внимание, че не трябва да се прилага прекалено рано (преди 6-и лист) на песъчливи или плитки почви, за да се ограничат загубите. В сухи условия, еднократно приложение би било достатъчно, но при напояване е препоръчително да се приложи двукратно - по време на сеитбата и във фаза 10-12-и лист. Соргото се нуждае от по-малко фосфор и калий, като е най-добре те да се внесат по време на сеитбата.

Сеитбата се прави в почви, които не са заплевелени с едногодишни житни и широколистни плевели от групата на коренищните, кореновоиздънковите и късните пролетни видове - троскот, пирей и най-вече балур от коренища), тъй като срещу тях няма надеждна растителна защита, а се извършва само окопаване.

Бързото поникване на соргото, при добра покривка на почвените хербициди, ще ограничи развитието на плевелите. В периода от поникване до фаза 3-и лист е най-подходящият момент, в който трябва да се контролират широколистните и житните плевели. За по-добра ефикасност на продуктите, почвата трябва да е леко влажна.

Добре известно предимство на соргото е това, че има по-голям капацитет

да оцелее на стреса от сушата

Въпреки това, изборът на хибрид с добра устойчивост на суша гарантира получаване на по-висок добив. Културата е най-чувствителна на стрес през периода между цъфтежа и началото на наливантето на зърното, което определя фертилността на метлицата. Все пак ако има възможност за напояване, това би довело до значително увеличаване на добива.

Соргото се жъне, когато влажността на зърната е 35%. Жътвата не може да започне преди 30%. Отдаването на влага на зърната е бързо и е възможно да постигне влажност от 18-22%.

Обикновено, когато зърната узреят, листата остават зелени.

Ако трябва да се намали съдържанието на влага в листата, може да се приложат глифозад или солен разтвор, разясняват специалистите. По време на жътва режещият инструмент се наглася възможно най-високо, за да събира само метлицата. Така ще се избегнете повишаване на влагата на зърната и ще се ускори събирането на реколтата. Регулирането на комбайна зависи от влагата по време на жътвата: 800-900 завъртания/мин. за сухи зърна, 1000-1100 завъртания/мин. за зърна с 25% влажност. Когато климатичните условия са неблагоприятни, не бива да се изчаква за жътвата, за да не се влоши качеството на зърното.

Соргото е непретенциозно за отглеждане, подходящо за слаби полета. При съответните грижи обаче, има добра възвращаемост на направените разходи.

Има селекционирани хибриди сорго с различен цвят на зърното

Още от Растениевъдство
0

Засега в цялата страна посевите с маслодайната култура са в много добро състояние Ако по-късно времето не създаде проблеми, се очакват отлични резултати Ваня Велинска Продължителните валежи са

0

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През по-късните фази от вегетацията на царевицата сериозни щети нанася царевичният стъблопробивач (Ostrinia nubilalis).

0

Очаква се в края на юни да се жъне ечемик Галя Събева Близо 5 млн. тона зърно се очаква да се приберат след около месец, когато ще стартира жътвата на пшеница.

0

Предстои жътвата, като прибирането на ечемика в някои райони на страната вече започна, но е добре фермерите да мислят за съхранението на зърното. Темата бе сред акцентите,

0

Мургавец удържа на бури и дъжд, Надита и Гинра са нови с над 30% мокър глутен Радина Иванова, Садово Институтът по растителни и генетични ресурси “К. Малков” - гр.

Последни новини
0

Лошите сезони за фермерите ще зачестят Алма Давидова С увеличаване на глобалната температура само с 1.5 градуса C, най-лошите сезони за производителите на царевица могат да започнат много по-често

0

Днес ще е предимно слънчево. В следобедните часове, главно над планинските и североизточните райони ще се развива купеста облачност. Там на отделни места ще превали и прегърми.

0

Началото се определя от естествения процес при пчелите роенето, който съвпада горе-долу с началото на пролетта. Тази година може да се каже, че годината е ройлива,

0

Учени отговориха на въпроса „Дали потребителите ще консумират генетично модифицирани храни, ако разберат науката зад тях?“, съобщава Агробиоинститут. Психолози и биолози от Университета на Рочестър,

0

На заседанието ще одобрят и критерии за веригата на доставки Сред точките в дневния ред на предстоящото заседание на комитет по наблюдение на ПРСР, който ще се проведе утре, 20 юни,

Коментари
1 от Rumen Bazitov на 25 декември 2018
Много полезна и хубава статия

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:За борба с гризачите се накисват дървени стърготини в разтвор на дезинфектанта креолин и се разхвърлят около овошките. Освен това можем да натрием стволовете на дърветата с гранясала сланина, тъй като...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ахмед Доган е платил около 1,4 млн. лв., за да придобие 70% от ТЕЦ "Варна", каза изпълнителният директор на ТЕЦ-а Данаил Папазов в ефира на "Тази сутрин" по Би Ти Ви. По думите му той и децата му са платили за централата 48,5 млн. евро, когато са я купили от ЧЕЗ. При една такава голяма покупка цената се изчислява от одитори.

От средата на февруари разпространението на морбили у нас се повишава. Това каза за Фокус д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Тази година последователно имаше по 100-160 заболели в областите Благоевград, Разлог, Кюстендил и София, припомни той, като уточни, че отделни случаи бяха изнесени в Пазарджик, Бургас, Русе и Пловдив.

Проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” показва: При рейтинга на президента се задържа негативната тенденция - Увеличена електорална дистанция между двете основни политически сили; - ВМРО и “Демократична България” с парламентарно представителство при избори днес; - Мнозинството българи не смятат,