Времето ще е подходящо за сеитба на магданоз за ранно производство

Драгомир Атанасов

агрометеоролог при НИМХ

През изминалия седемдневен период агрометеорологичните условия се определяха от температури близки до климатичните норми. Есенните посеви от пшеница, ечемик и рапица запазиха състояние на покой. Не бяха регистрирани критични минимални температури за земеделските култури. Падналите валежи от сняг в Северна и Западна България образуваха снежна покривка с височина около 10 см, което възпрепятства извършването на сезоните почвообработки. В останалата част на страната валежите от дъжд също доведоха до преовлажнение на орния почвен слой.

През следващите седем дни агрометеорологичните условия, с малки изключения, ще се определят от температури близки до климатичните норми. Средноденонощните температури ще останат под биологичния минимум нeобходим за възобновяване на вегетацията при есенните посеви.

Пшеницата и ечемикът преустановиха развитието си в различни фази - поникване, листообразуване (1-3 лист), братене. При зимната рапица фенологичните фази, след прекратяване на вегетацията, също са различни - 3-5 лист, начало на розетка.

През периода може да се извърши сеитба на магданоз за ранно (пролетно) производство. Възможностите за сеитба са семената на магданоза да бъдат разпръснати площно или да се засяват редово. При разпръснатата сеитба се използват 1 г семена за един квадратен метър.

При редовата сеитба редовете са през 20 см, а вътрередовото разстояние (между растенията след прореждане) е около 5-10 см. След засяване е добре почвата да се притъпче.

Във овощните градини, с цел опазване на стволовете на дръвчетата от напукване през зимните месеци, може да се направи варосване на стъблата. За целта се използва 20% варов разтвор.

През повечето дни от периода агрометеорологичните условия ще ограничават възможностите за провеждане на сезонните почвообработки.