Диана Ванчева

Една от сделките на 2018 г. в световната химия се оказа впечатляваща за всички пазари.

Тя беше насочена към това БАСФ да продаде раздела си за строителна химия и да се насочи по-широко към земеделието, което се смята за една от най-перспективните индустрии.

Навлизането на компанията в бизнеса със семена означава и купуването на производствени бази и заводи, на изследователски центрове.

Оттук нататък ще имаме и семена за полски култури, хибридна пшеница, зеленчукови семена и други, както и тотални хербициди, обяви компанията пред българските земеделски производители.

Но на първо място засега е рапицата. Питаме какво ще означава

това за фермерите у нас в близко бъдеще?

Компанията става първа на глобалния пазар за рапични семена.

Хибридите от линията InVigor са перспективата за по-високи резултати за производителите на рапица и в България.

Дилян Димов ще бъде бизнес лидерът, който ще отговаря за семената в БАСФ в новата линия “Решения в земеделието”. Той е експерт агроном с дългогодишен опит, работил като представител и в една от водещите семенарски компании.

Димов заяви пред в.“Български фермер”, че

In Vigor e най-новата генерация рапични хибриди

наложени в световен мащаб. Притежават изключителна устойчивост на болести, стабилност на добивите и висока масленост.

У нас вече са създадени и демонстрационни полета, както и производствени участъци при фермери в цялата страна, за да се изпитат и тук качествата им. Но някои от производителите още през лятото на 2018 г. станаха първите съмишленици на компанията и макар и на неголеми площи тестово(както е прието да се подхожда към нов хибрид) засяха от линията InVigor.Хибридите се представиха много добре, въпреки изключително тежката есен, сочат резултатите.

Българските земеделци могат да очакват още 

през 2019 г. InVigor 1166 CL

Данни от тази година показаха за него, че генетиката му защитава изцяло името си. Хибридът стартира и се разви изключително бързо и показа, че ще стане един от предпочитаните от фермерите, ако се съди и по тяхното мнение. Догодина той ще бъде в България, заяви Дилян Димов.

Освен с широка гама от хибриди и навлизането по този начин в бизнеса със семена, БАСФ съобщи на българските фермери, че предстои да лансира и дигитална платформа, която също ще има изключително важно значение за земеделието ни в близките години. Така че иновациите и дигитализацията явно ще завлядават по-силно българските ниви.