За това предупреди MARS към ЕС - службата по мониторинг на земеделските култури

Нейните експерти са отбелязали този риск като евентуално предстоящ за посевите в Европа, информира зерно онлайн.

Анализаторите съобщиха, че са отчели, че на много места житните посеви не са се развили добре, но това естествено засяга по-късно засетите ниви.

Ситуацията се определя като рискова за подобни недоразвитите посеви, които в началния си етап имат по-слаба студоустойчивост и са по-податливи на измръзвания, знаят фермерите.

Рискът у нас може да се отнася  само за тези ниви, в които стопаните са закъснели със сеитбата и сега по тях няма достатъчно снежна покривка или тя е слаба, казаха български експерти-агрономи за в. "Български фермер".

От Националната асоциация на зърнопроизводителите още в края на ноември  заявиха пред нас, че имат такива опасения, но само за части от посевите у нас, които няма да имат време да прекарат етапа на закаляване, т.е. яровизация, обясни Красимир Аврамов от организацията и опитен зърнопроизводител.

Според MARS се очаква през следващите дни сериозно застудяване в централните, северни и източни части на Европа, но то на някои места дори би помогнало за закаляване на посевите, смятат те.