За никого не е тайна, че на пазара ни има много фалшив мед и не само мед, за съжаление. Това, че ще си го купите от пчелар, нищо не значи, т.е. не можете да имате гаранция, защото все пак пчеларите са тези, които научиха търговците как да имитират меда, информира zapchelite.eu.

Не се залъгвайте с мисълта, че дори медът да е фалшив и не ви помогне, че поне няма да ви навреди. В него има съставки, които крият сериозен риск за здравето и това трябва да ви е ясно. Чувствайте се предупредени.

А какво се влага в един фалшив мед? В него има съставки, някои и със съмнително качество и произход. Но този, който наистина го е грижа за собственото здраве и това на семейството, трябва да знае как да избере правилно меда. Проверката не е сложна, достатъчни са три прости теста.

Който в семейството си са имал пчелари, знае как изглежда и на какво мирише истинският мед. Истинският мед, освен сладкия вкус, трябва да бъде и леко горчив и да причинява леко парене в гърлото. Когато купувате мед на пазара, не забравяйте да го опитате, а ако търговецът се възпротиви, не посягайте към стоката му, дори се оплачете на управата на пазара и поискайте проверка на стоката.

Другото, което трябва да направите, е да помиришете меда. Той трябва да има нежен цветен аромат. При фалшивия мирис често липсва или, напротив – твърде ярък и натрапчив е. Цветът също е важен. Неестествено светлият мед се произвежда, когато пчелите са хранени със захарен сироп или меласа, а този продукт няма да донесе полза на тялото ви.

А ето и един простичък тест, който ще каже почти всичко за меда, и то за секунди – сложете капка мед на върха на кибритена клечка и я запалете. Ако медът пламне, това означава, че е естествен. Ако клечката угасне, кажете на търговеца да не продава боклуци. Същото можете да направите и с памук.

В домашни условия можете да направите още три теста, които да ви кажат какво сте си купили. На помощ идва химията, но не тази със сложните уравнения, а нещо много по-просто.

Узрял ли е медът – ако медът е естествен и узрял, ако го загребете с лъжица и я завъртите, той ще се стича на лентички. А ако капе от лъжицата, то не си е заслужавало да го купувате.

Има ли в него примеси – разтворете една супена лъжица мед в чаша вода. Водата ще помътнее, но без да се образува утайка. Ако има примеси, се образува утайка.

Наличие на нишесте – за да определите дали в меда има брашно, или нишесте, вземете малко от него, разтворете го във вода и добавете капка йод. Ако разтворът стане син, то тези добавки са налични. Можете да добавите и малко оцет. Ако медът закипи и засъска, тогава в него има брашно.

Снимка: ПИК Автор: ПИК