Въпреки че в Белгия продължават да откриват диви свине, заразени с африканска чума по свинете, вирусът е под контрол. Към 17 декември са открити 125 огнища на АЧС при диви свине. Инфекцията е открита при 594 диви свине, 499 от които са в заразения диаметър - специално изолираната зона в южната част на провинция Люксембург, близо до границата с Люксембург и Франция.

Белгия вече е обособява нови буферни зони с цел неразпространение на АЧС. В централната, в буферната и в зоната за засилено наблюдение в южната част на страната стратегията се запазва. В трите зони повече няма домашни свине, така че няма риск от заразяване на промишлени свинеферми. Възстановяването на поголовието в тези свинеферми е забранено.

В новосъздадената надзорна зона в северната част на страната, има 16 свинеферми, като в една от тях се отглеждат над 1000 свине. Тези свине няма да се бракуват, тъй като ситуацията е под контрол. По отношение на тях се прилага забраната на ЕС за износ в други европейски държави.

В районите около централната зона се провежда активен отстрел на диви свине.

И тъй като отдавна дивите свине се намесват в жизненото пространство на белгийците,  увеличават се призивите за намаляване на популацията им в страната. Това съвпада с опасенията и на Европейския орган за безопасност на храните, който наскоро публикува опасенията си по отношение на числеността на дивите свине в ЕС и за връзката им с АЧС.

Снимка: Afsca.be
Снимка: Afsca.be