Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) публикува за обществено обсъждане допълнения по искане на депутатите проект на Закон за собствеността поземлените отношения и опазването на земеделските земи. След дебат от октомври т.г. беше решено срокът за подготовка и внасяне на законопроекта от Министерския съвет в парламента да бъде удължен до 28 февруари 2019 г . Срокът за общественото обсъждане е 30 дни.

В актуализирания проект са включени допълнително теми за собствеността, арендните отношения и опазването на селскостопанското имущество. Дефинирани са основните понятия – „земеделско ползване“ и „поземлени отношения“. Присъединена уредбата на собствеността върху земеделските земи и на договорите за възмездно ползване на земеделските земи – за аренда, за наем и за съвместно обработване. Добавена е и осъвременена регламентация на опазването на селскостопанското имущество. Съответно се предлага отмяната на Закона за арендата в земеделието и на Закона за опазване на селскостопанското имущество“, се казва в мотивите към проекта.

В проекта се предлага след придобиването на право на собственост върху земеделски земи, лицата които са ги придобили да не могат да променят тяхното предназначение, за срок от 7 години. Предвидени са обаче и изключения.

Записано е договорите за ползване под аренда да не превишават 10 години, а когато площите са заети с трайни насаждения - 30 години. За договорите за наем и за съвместно обработване не е въведено правило за минимален срок. Те могат да се сключват от съсобственици, притежаващи повече от 25% от собствеността върху земята, като за неуредените случаи се препраща към разпоредбите на Закона за собствеността.

Предвижда се и изискване за минимален 5-годишен срок на арендните договори и за сключването им от съсобственици, притежаващи повече от половината от общата земя.

В проекта е уредена и доброволната комасация на земеделските земи с промяна на правото на собственост.