Най-напред трябва да сме наясно със значението на наименованието на даден продукт, тъй като най-общо предлаганите видове мед са два - "пчелен мед" и "индустриален пчелен мед". Нека видим каква е разликата, информира aktivnipotrebiteli.bg.

Наименованието "пчелен мед" може да се носи от следните видове продукти:

- "нектарен пчелен мед" - пчелен мед, получен от нектар на растения;

- "манов пчелен мед" - продукт, получен главно от екскретите на смучещи насекоми по растенията (Hemiptera) или от секрети на живи части от растенията;

- "пчелен мед във восъчна пита" - пчелен мед, събиран от пчелите в килийките на новоизградени пити от пчелен восък без пило и продаван в запечатани цели пити или части от такива пити;

- "пчелен мед с восъчна пита" - продукт, съдържащ едно или повече парчета восъчна пита;

- "отцеден пчелен мед" - продукт, получен след отцеждането на разпечатана восъчна пита;

- "центрофугиран пчелен мед" - продукт, който е получен чрез центрофугиране на разпечатани восъчни пити;

- "пресован пчелен мед" - продукт, получен след пресоване на медени восъчни пити със или без прилагане на умерено нагряване, но не повече от 45 °С.

На етикета на продукта можете да срещнете както краткото наименование "пчелен мед", така и някоя от разновидностите, изброени по-горе. Етикетът може да съдържа (но не е задължително) още информация относно:

1. цветния или растителния произход, ако медът е получен изцяло или предимно от означения източник и притежава органолептични, физико-химични и микроскопски характеристики на съответния източник;

2. регионалния, териториалния или географския произход, ако продуктът произхожда изцяло от посочения район;

3. специфични качества на продуктите.