В края на изминалата седмица зърнените пазари се консолидираха на нивата на растеж, при които пшеницата прехвърли някои точки в класациите.

Ценовата стабилност в Черноморския регион обхваща всички пазари, а неотдавнашните дъждове в Аржентина увеличават опасенията от влошаване на качеството на пшеницата.

За отбелязване е, че Аржентина трябва да се конкурира с Франция в началото на 2019 г., особено на северноамериканския пазар.

Търговците също са предпазливи, преди срещата в Русия на износителите с правителството този петък.

През следващите дни пазарът може да отрази рисковата премия при износа от Черноморския регион, като се вземат предвид големите количества зърно, които вече са били изнесени през първата половина на пазарната година.

На международния пазар USDA обяви друга продажба на 300 000 тона американска соя в Китай (след споменатите по-горе 1,13 млн. тона) и 130 000 тона соя, продадени в неизвестна посока.

Йордания купи 60 000 тона фуражен ечемик от различни райони на доставка.

В началото на седмицата еврото се търгува малко над 1,13 спрямо долара, поддържайки добро ниво на конкурентоспособност на европейските доставки.

Цените за рапицата имат слаба промяна под натиска на пазара на растителни масла и спада на европейските площи през следващата кампания.