Най-често пчелния мед се подлага на загряване с цел да декристализира. Ако меда се нагрява бавно до около 40 градуса по Целзий, се приема, че голяма част от полезните му свойства се запазват, напомнят от pchelarstvo.com.

Ензимната активност не се променя. Антибактериалните и антиоксидантните свойства на меда се запазват. Всъщност тази температура и естествено може да се достигне в кошера в горещ летен ден. При такова леко загряване обаче след известно време медът започва да кристализира отново.

Ако се нагрее до по-висока температура (шоково над 70-80 градуса) той кристализира после изключително бавно и може дълго време да бъде предлаган на потребителите в течен вид. Но цветът му се променя – потъмнява.Това загряване се нарича пастьоризиране. То предотвратява и вкисването, което може да се получи при неузрял мед, който е изваден от питите.