Пчелите повишават многократно добивите от градинските растения. Ето защо добра идея е да засадите до градината с плодовете и зеленчуците растения, които ще ги привлекат, съветват специалистите от.pchelarstvo.com. Пчелите обичат някои растения повече от други, затова е добре да се знае как може да бъдат привлечени малките работнички. Разбира се, има и хора, които са алергични към ужилванията, те трябва да избягват тези цветя и храсти. Събрахме няколко съвета на градинарите с дългогодишен опит. Ето няколко растения, които привличат най-силно пчелите:

0 Лавандулата е истински магнит за пчелите. Това се отнася за всеки сорт. Предимствата на ароматното растение е, че цъфти през по-голямата част от годината, лесна е за отглеждане и с нея може да допълните по прекрасен начин градинския дизайн.

0 Розмаринът също е непретенциозно растение, което цъфти през голяма част от месеците в годината. То не изисква обилно поливане и ако веднъж се прихване, трудно е да бъде унищожено.

0 Агапантусът цъфти само един месец от годината, но през това време предоставя достатъчно храна на пчелите именно в пика на сезона, когато пчелините семейства се уголемяват и необходимостта от храна се увеличава. Растението не е толерантно към суша.

0 Хеба цъфти с нежни цветчета в различни тонове, от бялата до розовата гама. Засадете ги на слънчево място на групички от 3 до 5 растения.

0 Ехинацеята е прекрасна за градината. От стотици години се използва като лечебно растение, а и пчелите също много я обичат. Тя расте по-ниско в сравнение с лавандулата и розмарина, и така позволява да постигнете различни етажи в градината.

0 Пенстемоните са целогодишни растения, които сами се разпространяват в градината. Цветчетата са розови, лилави, бели и придават пищен вид на градината в продължение на няколко месеца.

0 Салвията също привлича пчелите и очарова с цветовете, които са бели, розови, лилави. Ако ги засадите в края на пролетта или началото на есента, ще имате по-добри добиви в градината. Грижите за растението са лесни, а когато то спре да цъфти, отрежете връхчетата му.Старите, местни сортове плодни дървета също привличат пчелите и са подходящи за отглеждане в градината.

0 Латинката дава прекрасно покривало около овошките и действа като естествен мулч. Цъфти с оранжеви, червени и жълти цветчета.

Повечето видове билки са подходяща храна за пчелите и освен това може да ги използвате в кухнята. Изберете босилек, розмарин, риган, кориандър, върбинка, лимонена трева.

Не е задължително да имате всички тези растения, за да привлечете пчелите в своята градина. Може да изберете едно или две, които обичате, и те ще са достатъчни, за да бъдат пчелите благодарни за храната, която им давате. Те ще се отблагодарят с по-голяма продукция от плодове и зеленчуци.